Iannone: Souboje jsem si užíval

Od španělského Jerezu ve druhém závodě letošního šampionátu - na snímku - nevyhrál italský jezdec Andrea Iannone žádný závod Grand Prix a ani nestál na stupních vítězů, podařilo se mu to až nyní u nás v Brně a tak není divu, že byl po závodě víc než šťastný.

Letošní sezóna přitom začala pro jednoho z horkých favoritů šampionátu Moto2 skvěle, druhé místo v Losailu a vítězství v Jerezu, z toho pak vyplynulo automaticky vedoucí místo v bodové tabulce. Zdálo se tak, že souboj o uvolněný trůn po Eliasovi se odehraje právě mezi Bradlem a Iannonem. Potom však přišel pád v Estorilu a počínaje Portugalskem získal excentrický Ital v pěti následujících závodech pouhých 8 bodů, což znamenalo v této neobyčejně vyrovnané kubatuře propad v tabulce. Jediným světlým bodem bylo domácí Mugello, kde skončil Iannone 5., ovšem hned na následujícím Sachsenringu získal pouze 2 hubené bodíky.  Přičemž vloni celkově třetí jezdec této kubatury (3x1., 2x2., a 3x3.) byl a je pro svůj spektakulární a vždy bojovný způsob závodění miláčkem fanoušků nejen v Itálii.
"Opravdu nemohu být spokojen se 14. místem", řekl po Sachsenringu Iannone, kterému letos vůbec nevycházely kvalifikace a třeba právě v Německu vyrazil do závodu až z 25. místa na roštu. 

Po letní přestávce ovšem nejen tým, ale i samotný jezdec očekávali, že v Speed Master týmu bude vše daleko lepší: "Měli jsme hodně času vyřešit všechny naše problémy. Musíme se vrátit nazpět do špičky. A jsem přesvědčen, že to zvládneme. V žádném případě se ale nevzdáváme", říkal před Brnem Andrea Iannone.
Tým Speed Master udělal ostatně vše pro to, aby v Brně uspěl. Nechal dokonce v Brně testovat Iannoneho motocykl Suter Maďarem Gaborem Talmacsim!

V závodě samotném začal Andrea Iannone na pátém místě, ovšem brzy se díky nejrychlejšímu kolu posunul na místo druhé za Bradla. A ačkoliv zajel v 5. kole rychleji než v kvalifikaci, tak mu to moc nepomohlo, neboť se propadl za Marqueze a De Angelise. Po polovině závodu byl Iannone opět třetí, když předjel De Angelise. O dvě kol později se poprvé dostal Ital do čela, ovšem vedoucí kvarteto jelo pohromadě a bojovalo mezi sebou, jak kdyby bylo v posledním kole a to ještě pátý Lüthi měl minimální ztrátu. Kriminální závod Motodvojek šel do finále. Tři kola před koncem sice vedl opět Iannone, ale do posledního kola vjel na čele Marquez. To však už na konci cílové rovinky neplatilo, na čele byl opět Iannone, který z "háku" předjel Marqueze a jelikož zajel zároveň nový rekord okruhu 2'02.640, tak už ho ani nikdo nemohl předjet!
"Jsem pochopitelně hodně spokojený. Je to opravdu skvělé, stát znovu na nejvyšším stupni na podiu. Celý závod jsem si užíval boje proti Marcovi [Marquez] a Stefanovi [Bradl], motocykl fungoval skvěle a já jsem dnes hodně šťastný", řekl po závodě Iannone, který se ze 7. místa v tabulce posunul na místo čtvrté.
Co se týká jeho další závodní budoucnosti, tak Iannone říká: "Nejdříve chci ještě vyhrát nějaký ten závod a pak se uvidí, co bude dál."

Faktem je, že jeho současný tým Speed Master je mezi čtyřmi vybranými týmy do královské kubatury MotoGP, kde by měl jako tým CRT jet s podvozkem FTR a se superbikovým motorem Aprilia RSV4. Na straně druhé je tento italský jezdec v hledáčku satelitního týmu Tech3 Yamaha pana Hervé Poncharala, kde Colinu Edwardsovi končí smlouva...Na toto uvolněné místo po americkém jezdci je ovšem i další kandidát z kubatury Moto2, Brit Bradley Smith, jezdící za tento francouzský tým v letošním roce na motocyklu Mistral 611 závody Moto2 a také Ir Eugene Laverty, který je nyní bez angažmá. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist