Boj v Moto2 jde do dalšího kola

Top-4 piloty v kubatuře Moto2 dělí před Silverstone pouhých 17 bodů. A to se ještě bude řešit protest Sita Ponse vůči Marquezovi, takže tento bodový stav nemusí být vůbec konečný.

Boj o nejlepší místa na výsluní kubatury Moto2 jde do nového kola. Vedle vítězství Andrey Iannoneho před Thomasem Lüthim při Grand Prix Katalánska se o další médiální zajímavost postarala kolize mezi Marcem Marquezem a Polem Espargarem.
Marquez přijíždí na britské ostrovy s tou nejlepší vzpomínkou. Španěl totiž slavil ve své první sezóně v Donington Parku své první podiové umístění vůbec a svou úspěšnou sérii ve Velké Británii potvrdil i v okamžiku, kdy se britská Grand Prix přestěhovala na Silverstone a Marquez zde vyhrál v roce  2010 závod kubatury do 125 ccm. V loňském roce ale přes zisk Pole position nedokázal Marquez závod dokončit: "Už se moc těším, až nastoupím k prvnímu tréninku. Silverstone je okruh, který mám opravdu rád a mám na něj výborné vzpomínky ze závodů 125-tek. Doufám, že bude celý víkend sucho a že tak při každém tréninku budou stejné podmínky. Jen tak se totiž můžeme co nejlépe připravit na závod. Po Montmelu jsem normálně trénoval, což po mé předchozí havárii v Le Mans nebylo možné", říkal Marc Marquez, který ztrácí v celkovém pořadí na Thomase Lüthiho pouhé dva body.

Vedoucí Švýcar Thomas Lüthi je pak následujícího názoru: "Silverstone je hodně svérázná trať, pokud se to tak dá definovat. Ale vlastně ji mám rád. Ačkoliv máme hodně nasbíraných dat, tak tato trať je vlastně skoro nová. Myslím si, že na ní pojedeme teprve potřetí a to není moc. Ale já se už těším. Doufám, že bude sucho a potom nám to přinese i hodně zábavy."

Hodně motivováni příjíždí na Silverstone také oba piloti týmu Marc VDS Scott Redding a Mika Kallio. Především 19-letý Brit, který je po svém podiovém umístění ve Francii opravdu ve velmi dobré formě, by chtěl na domácím závodě zazářit a velmi se těší na závod v Silverstone.
"Mám rád závodění doma, je to pro mě vždy něco hodně zvláštního. Vidíš podporu ze všech stran, transparenty, vlajky - prostě je to další motivační injekce. Měli jsme dobrý start do sezóny a na motocyklu Kalex Moto2 mám hodně dobrý pocit. Proto doufám, že na konci závodního víkendu budeme mít důvod k oslavám", říká Scott Redding, kterého od dobré nálady neodradily ani předpovědi počasí - ostatně pro GP Velké Británie typické - tedy déšť a zima.

Mika Kallio, který je v pořadí šampionátu pouze jedno místo za svým týmovým kolegou, chce opět dojet v Top 10: "Plán pro tento závodní víkend je jednoduchý, musíme se soustředit na kvalifikaci. Od posledního závodu víme, že máme velmi dobrý základní Set-Up, ale také jsme v Barceloně viděli, že závod může pokazit špatná kvalifikace a postavení na startovním rosštu někde úplně vzadu. Tento závodní víkend proto nebudeme dělat nějaké zásadní změny v nastavení, ale všechny volné tréninky využijeme k tomu, abych získal s motocyklem co nejlepší pocit a využít toho ke zlepšení v kvalifikaci", říká Mika Kallio, který si jako cíl do kvalifikace dal získat postavení v prvních třech řadách na startovním roštu.
Brazilec Eric Granado bude pouhých sedm dní po svých 16. narozeninách debutovat jako nejmaldší jezdec historie Moto2 či 250-tek: "Snažil jsem se fyzicky v posledních 6 měsících intenzivně připravovat na tento den. Měl jsem několik pádů, které mě ale naučily, že takové chyby už nesmím opakovat. Hodně jsem sledoval videa z minulých roků a také z tohoto okruhu. A analyzoval jsem i layout okruhu," říká Granado, který tak po odchodu Alexe Barrose odstartuje novou kapitolu historie této země v Grand Prix a který se připravoval na nedělní závod střídavě starty v šampionátech CEV a CIV. Jeho týmový kolega Johann Zarco se už v šampionátu v nové třídě plně etabloval a zde ve Velké Británii pojede jeho motocykl MotoB-TSR v nových barvách sponzora Beta.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist