Bitva nováčků okoření sezonu Moto2

Sezona 2014 bude v případě střední kubatury šestistovek již pátou v historii seriálu Grand Prix. Na provizorním startovním roštu je nyní potvrzených celkem čtyřiatřicet závodníků včetně čtrnácti nováčků, což je jedna z nejpočetnějších skupin od premiéry Moto2 v roce 2010.

Po odchodu Pola Espargara a Scotta Reddinga se pro ostatní jezdce otevře možnost bojovat o titul. Mimo této bitvy bude nicméně velmi zajímavé sledovat, jak si povedou nováčci, protože těch je nyní přihlášeno celkem čtrnáct.

Ve skupině nově příchozích jezdců je dvojice přicházející z MS Moto3 Maverick Viňales a Luis Salom. Španěl Viňales vyhrál titul mistra světa nejnižší třídy mistrovství světa, když právě Luise Saloma v posledním podniku sezony 2013 porazil. Španělé pojedou s týmem Sita Ponse, tedy týmem s nímž loni slavil vítězství Pol Espargaró. Třetím Španělem na seznamu je jezdec týmu Tech 3 Racing Alejandro Marinelarena, jenž přichází z prostředí španělského šampionátu CEV, kde byl loni v kubatuře Moto2 druhý.
Italové mají na seznamu rovněž tři závodníky. Lorenzo Baldassarri bude závodit pod hlavičkou Gresiniho týmu Federal Oil Gresini Moto2. Ital loni hájil barvy stejné stáje, ale v nejnižší kubatuře Moto3, kde za celou sezonu nezískal jediný bod. Dvojice Alessandro Nocco a Franco Morbidelli přicházejí z prostředí Superstock 600. Franco Morbidelli soutěž vyhrál, Alessandro Nocco skončil druhý.
Mezi nováčky jsou dva Malajci Azlan Shah Kamaruzaman a Hafizh Syahrin. Azlan Shah Kamaruzaman je šampionem asijského šampionátu supersportů a bude závodit s Kalexem pod hlavičkou stáje IDEMITSU Honda Team Asia. Jeho krajan Hafizh Syahrin závodil v Evropě a je třetím jezdcem celkového hodnocení španělského šampionátu CEV v kategorii Moto2. V roce 2014 pojede s týmem Petronas Raceline Malaysia.

Zástupcem americké koly je vítěz AMA Pro Superbike Josh Herrin, jenž zahájí kariéru jezdce seriálu Grand Prix s novým týmem Caterham Moto Racing Team. Herrin je velmi talentovaný závodník a rozhodně bude jedním z těch, kterým nebude stačit bojovat „jen“ o titul pro nováčka roku.
Thajsko reprezentuje Thitipong Warokorn, který nastoupí kompletní premiérový ročník s týmem Stop And Go Racing. Thajec nahradil v srpnu loňského roku u týmu Gresini Racing krajana Ratthaparka Wilairota. Jediným nováčkem země vycházejícího slunce je japonský šampion J-GP2 2013 Kohta Nozane. Ten podepsal s týmem JiR Moto2 a bude závodit s motocyklem MotoBI.

Mezi nováčky je šampion třídy supersport z mistrovství světa produkčních motocyklů Sam Lowes, jenž sezonu absolvuje s týmem Speed Up. V barvách stáje Technomag carXpert pojede sedmý jezdec celkového hodnocení evropského poháru Superstock 600, Švýcar Robin Mulhauser. Německé barvy hájí mezi nováčky Jonas Folger, zkušený a talentovaný jezdec přicházející z nejnižší kubatury motocyklového seriálu Grand Prix.

Provizorní seznam Moto2 – Nováčci 2014

2- Josh Herrin - USA – Caterham Moto Racing Team – Suter MMX2
7- Lorenzo Baldassarri – ITA - Federal Oil Gresini Moto2 – Suter MMX2
10- Thitipong Warokorn – THA - Stop And Go Racing Team – KALEX Moto2
22- Sam Lowes – GBR - Team Speed Up – Speed Up SF14
25- Azlan Shah Kamaruzaman – MAL - IDEMITSU Honda Team Asia – KALEX Moto2
31- Kohta Nozane – JAP - JiR Moto2 – MotoBI
40- Maverick Vinales – SPA - Tuenti HP 40 – KALEX Moto2
55- Hafizh Syahrin – MAL - Petronas Raceline Malaysia – KALEX Moto2
70- Robin Mulhauser – SWI - Technomag carXpert – Suter MMX2
80- Luis Salom – SPA - Tuenti HP 40 – KALEX Moto2
88- Alessandro Nocco – ITA - Team Speed Up – Speed Up SF14
92- Alejandro Marinelarena – SPA - Tech 3 Racing – Tech 3 Mistral 610
94- Jonas Folger – GER - Argiñano & Gines Racing – KALEX Moto2
xx - Franco Morbidelli – ITA - Italtrans Racing Team – KALEX Moto2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist