UEM Alpe Adria Championship a MČR v Mostě

Kapitoly článku

Supersport

Před startem této kubatury trať opět, jak bylo v neděli zvykem, pokropil lehký deštík. Ten však úlevě jezdců i diváků na svahu přestal ještě před nájezdem do zaváděcího kola. Startovat se tedy mohlo na „suchých gumách“. V sobotních kvalifikacích si nejlepší postavení na startu vyjel Slovinec Boštjan Pintar (#84) s celkovým časem 1´39.444 .Hned vedle něj stál na startu nejlépe kvalifikovaný český závodník – Jirka Brož (#66). Další z našich jezdců startovali z páté (Fejta #68) a jedenácté (Beznoska #5) pozice. Lídr průběžného hodnocení M ČR –Ondra Korčák (#28) po nevydařené kvalifikaci poznamenané pádem na mokré trati startoval až z druhé poloviny startovního pole, ze 14. pozice. 
Do startu závodu vjíždí podle očekávání nejlépe Boštjan Pintar. Brož startující jako druhý zaváhá a propadá se do druhé startovní řady, když se před něj dostávají po vynikajícím startu Slováci Svitok (#65, ze sedmého na druhé místo), Krajči (#19) a Polák Bukowski (#122). Již pod „Matadorem“ je zřejmé, že Slovinec bude ujíždět zbytku startovního pole. Při nájezdu do druhého kola se Brož posouvá na čtvrté místo, v záludné šikaně po startu pak dochází ke kolizi dvou našich jezdců Korčáka a Beznosky a závod pro ně končí. Zejména prvně jmenovaného –„Oňase“ Korčáka to může mrzet dvojnásob, po pádu v kvalifikaci i závodě přichází i o důležité body do hodnocení M ČR. V pátém kole již třetí Brož a čtvrtý Bukowski „sjíždějí“ Svitoka, Jirka Fejta se po nepovedeném startu (propad o 12 míst) postupně dere dopředu. V šestém kole máme následující pořadí – Pintar (náskok 6 vteřin), Bukowski, Brož a tak vše zůstane prakticky až do cíle, kdy „Cowboy“ ještě musí hájit svojí pozici před dotírajícím Krajčim. Pintar pohodlně vítězí systémem start-cíl s náskokem devíti vteřin.

Výsledky:

1. PINTAR Boštjan (SLO)
2. BUKOWSKI Daniel (POL)
3. BROŽ Jiří (CZE)
4. KRAJČI Tomáš (SVK)
5. ČERNÝ Jaroslav (SVK)
6. SVITOK Tomáš (SVK)
7. BERGHAMMER Thomas (AUT)
8. LUKASEDER Thomas (AUT)
9. PASCOTA Ionel (RO)
10. KREUTZER Kevin (AUT)
------------------------------
11. FEJTA Jiří (CZE)
13. CHALUPA Michal (CZE)


Superbike

Před startem závodu nejsilnější kubatury –superbike, poprvé neprší. Nejpočetnější startovní pole dne čítá 30 jezdců. V kvalifikaci se z nich nejlépe umístil francouzský závodník Guillaume Dietrich (#45), když se svojí Suzuki dokonce vylepšil traťový rekord na současných 1´36.756. Co na tom, že bývalý mistr světa Endurance jel na mosteckém okruhu poprvé... . Hned vedle něj se na start závodu staví dva naši jezdci, a sice Miloš Čihák (#15) a Tomáš Mikšovský (#58). Společnost v první řadě jim dělá polák Sikora (#110), Jiří Dražďák (#88) startuje z osmé pozice.
Hned po startu závodu dochází v „Carecově“ šikaně k hromadné kolizi čtyř motocyklů, kvůli které je závod ihned přerušen. Polák Slawomir Grausam (#19) je s poraněnou rukou převážen do nemocnice, jeho krajan Mankowski (#78) a slovenský jezdec Duchyňa (#24) vyvázli ze střetu nezraněni. Po odklizení trosek a vyčištění trati je závod zkrácen na 8 okruhů a znovu restartován. Opakovaný start se opět příliš nedaří Miloši Čihákovi, naopak Guillaume, Dražďák i Mikšovský odstartovali výtečně. V nájezdu do druhého kola v souboji týmových kolegů z Bily Racing Team nedobržďuje Jirka Dražďák první šikanu, a při jejím objíždění se propadá až na šestou pozici. „Tommy“ se tak posouvá na druhou příčku za suverénního Guillauma. Dobře si vede i Miloš Čihák, který se dostal již na 4. místo.
V šestém kole je již Čihák těsně za třetím Dánem Nielsenem (#95), nepokračuje již Dražďák. Do cíle přijíždí na prvním místě Guillaume Dietrich s náskokem devíti vteřin před Tomášem Mikšovským. O třetím místě se rozhoduje až na cílové rovince, kde Čihák předjíždí Nielsena a zaznamenává tak další úspěch pro české barvy v tomto závodě.

Guillaume Dietrich:

Včerejší výsledek kvalifikace a nový zdejší traťový rekord i dnešní vítězství mi pochopitelně dělají radost. V Mostě jsem jel poprvé a zdejší trať jsem neznal. Ale musím říct, že se mi velice líbí její rytmus. Povedlo se nám nastavit stroj úplně optimálně, trefili jsme i huštění gum. A vyšlo to.



Tomáš Mikšovský:

Kategorie superbike je pro mne spíše třída tréninková, priorita je samozřejmě kategorie STK 1000. Do závodu jsem startoval z 3.místa startovního roštu, hned za Guillaume Dietrichem a Milošem Čihákem. Tento závod se startoval na dvakrát po dramatickém pádu v první šikaně. Druhý start byl vyhlášen pouze na 8kol, takže takový sprintík. Start se mi docela povedl a prvním kolem jsem projížděl jako 3., hned za týmovým kolegou Jirkou Dražďákem. Toho bohužel asi ve třetím kole postihla technická porucha a tak musel ze závodu odstoupit. Vedoucí Dietrich se mi začal vzdalovat. Nemohl jsem udržet jeho tempo, protože jsme zvolili do závodu špatnou pneumatiku a ve třetím kole to nebyla jízda na motocyklu, ale spíše menší krasobruslení. Druhé místo jsem sice udržel, ale spokojený s výsledkem být nemůžu. Chtěl jsem v závodě bojovat s favoritem závodu Guillaumem, ale to bohužel nešlo a já byl rád, že závod byl vypsán pouze na 8kol, protože kdyby se jelo na plný počet kol, zřejmě bych cíl závodu neviděl. Přesto bych chtěl poděkovat celému týmu, který usilovně pracoval na přípravě nových motocyklů a jmenovitě Honzovi Halbichovi, který nás přijel se svým týmem lidí na mostecké závody podpořit. 

Miloš Čihák:

Závod byl celkem dobrej až na můj klasicky nevydařeny start. Škoda že ho ředitel závodu zkrátil na 8 kol. Bylo to nesmyslné rozhodnuti, zvlášť když jsme jeli jako poslední kategorie. Myslím ze bych Mikšáka dohnal... Jinak hodnotím celý víkend pozitivně - vládla pohoda a udělali jsme zase velkej krok v nastaveni s podvozkem na biku.


Výsledky:


1. DIETRICH Guillaume (FRA)
2. MIKŠOVSKÝ Tomáš (CZE)
3. ČIHÁK Miloš (CZE)

4. NIELSEN Thomas H. (DEN)
5. SIKORA Ireneusz (POL)
6. JENSEN Ken (DEN)
7. RUŽA Vladimír (SVK)
8. SCHLEINDLHUBER Helmut (AUT)
9. OSKALDOWICZ Janusz (POL)
10. MICHALCZEWSKI Robert (POL)
---------------------------------------
15. BRABEC Zdeněk (CZE)

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)
Bořivoj Kartos - (Odebírat články autora)
Václav Duška - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist