UEM Alpe Adria Championship a MČR v Mostě

Kapitoly článku

Superstock 600

Šestkové štoky byly ochuzeny o vítěze předchozího závodu v Brně, a někdejšího držitele zdejšího traťového rekordu, Pawla Szkopka. Ten si bohužel již během tréninku způsobil při kontaktu se svodidly otevřenou zlomeninu ruky a závodní víkend pro něj skončil. Kvalifikace tak do role favorita pasovala Vaška Bittmana a Francouze Foraye, kteří jako jediní dokázali své časy stlačit pod minutu čtyřicet.
Po startu na osychající trať vyráží 28 jezdců. Nával v první zatáčce se opět neobejde bez pádu. Výborný start předvádí Igor Kaláb (#3) z týmu IVR i Kenny Foray (#78). Naopak Bittman (#36) po drobném zaváhání najíždí do prvního kola až na šesté pozici. Už při nájezdu do třetího okruhu se ale dostává se svým Triumphem na druhé místo stíhá Kennyho Foraye. Před něj se dostává hned v kole následujícím a do pátého okruhu již najíždí jako první. Na třetí pozici v této chvíli jezdí Polák Bukowski (#22) pronásledovaný Salačem (#89). V osmém kole se Foray opět se dostává před Bittmana. V desátém kole se situace na čele opět mění, když Bittman „na brzdy“ předjíždí francouzského jezdce- kde jinde než v první šikaně po startu. Zároveň na cílové rovince sledujeme krásný souboj Salače se dvěma Poláky, tzv. „rameno na rameno“. Pod přemostěním „Matador“ už vidíme v čele opět Foraye. Salač těží ze souboje dvou polských jezdců a dostává se na třetí místo. V nájezdu do cílové rovinky to ještě Bittman zkouší vnějškem, ale Foray si již svoji pozici uhlídá. Třetí do cíle přijíždí Salač. Další z našich se umisťují na celkově pátém (Kaláb), šestém (Holubec) a jedenáctém (Brož) místě.

Výsledky:

1. FORAY Kenny (FRA)
2. BITTMAN Václav (CZE)
3. SALAČ Michal (CZE)
4. SZKOPEK Marek (POL)
5. KALÁB Igor (CZE)
6. HOLUBEC Tomáš (CZE)
7. BUKOWSKI Daniel (POL)
8. KRAPUKHIN Sergey (RU)
9. KALDOWSKI Marcin (POL)
10. ČERNÝ Jaroslav (SVK)

Superstock 1000

Ve třídě litrových čtyřtaktů si v sobotu vyjel nejlepší pozici Michal Filla (#55) na Yamaze, který dokonce na chvilku i zahýbal s traťovým rekordem. V odpolední části kvalifikace zajel čas 1´36.969 a tím vymazal z análů Andrea Meklaua. Druhou nejlepší startovní pozici si v sobotu vyjel další z našich- Radek Rous (#8).

Ještě během Warm-Upu odstavuje svůj motocykl Polák Kubacki, na sedmé startovní pozici nám bohužel chybí i Kamil Prager (#31). Nejlépe startují Filla a Francouz Giabbani (#40). Také Tomáš Mikšovský (#58) startuje na výbornou a předjíždí hned 4 jezdce před sebou. Tlačenici v šikaně řeší několik jezdců průjezdem přes „kačírek“. Na čele se od ostatních trhá dvojice Filla-Giabbani. Radek Rous (#8) startující z druhé pozice jezdí v této chvíli až na 15.místě. Ve druhém kole se „Tommy“ dostává „na brzdy“ na třetí pozici. Takřka v nulové rychlosti „pokládá“ svoji Yamahu Viktor Noss (#91), ale za chvíli již (i přes velkou ztrátu) pokračuje v závodě. V nájezdu do osmého kola vede Giabbani před Fillou, Jermanem a Pellizonem. Mikšovský jezdí pátý, Rous se posouvá před Pavla Oudu (#17) na sedmé místo. Rozdíl mezi Fillou a Giabbanim je pouhé dvě desetiny sec, v předposledním kole jde na chvíli do čela Filla, když oba pod „Matadorem“ předjíždějí pomalejšího jezdce. Do cíle závodu však přijíždí na prvním místě francouský jezdec, za ním náš Michal Filla a Ital Pellizon s jedinou Aprilií ve startovním poli.

Michal Filla:
Těší mě , že se nám konečně povedlo prolomit smůlu z předchozích závodů. A že jsem včera po kvalifikaci dokonce chvíli držel traťový rekord v Mostě? Bylo jasné, že Francouz na Superbiku bude rychlejší. Ale tu půlhodinku jsem si opravdu užíval.
Tomáš Mikšovský:
Sobotní kvalifikace do závodu velkých stocků se moc nevyvedly dle našich představ. Po destruktivním brněnském závodu jsem sedlal zcela nový motocykl. Novou Yamahu jsem zajížděl ve volném tréninku teprve v pátek, takže jsem do kvalifikace tedy nastupoval s neodzkoušeným podvozkem. Nakonec se mi podařilo obsadit ve velmi dobré konkurenci 9.místo na startovním roštu. Start se mi po dlouhé době s novou Yamahou povedl a po šikaně jsem byl na třetím místě. V závodě jsem pak bojoval s Italem Pellizzonem, Slovincem Jermanem a Maďarem Juhászem. Byl to velmi vyrovnaný závod a já ho dokončil na 5.místě celkově a na 2.místě v českém bodování. Na špičku jsme dnes neměli, chyběl nám alespoň jeden den testování s touto novou krasavicí, a proto jsem spokojený s tímto výsledkem.

Výsledky:

1. GIABBANI Gwen (FRA)
2. FILLA Michal (CZE)
3. PELLIZZON Fabrizio (ITA)
4. JUHÁSZ David (HUN)
5. MIKŠOVSKÝ Tomáš (CZE)
6. ROUS Radek (CZE)

7. JERMAN Marko (SLO)
8. OUDA Pavel (CZE)
9. ŠEMBERA Michal (CZE)

10. WICZYNSKI Bartlomiej (POL)

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)
Bořivoj Kartos - (Odebírat články autora)
Václav Duška - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist