Na Hungaroringu Prášek bodoval třetím a čtvrtým místem

Okruh Hungaroring, ležící nedaleko hlavního města Maďarska Budapešti, přivítal o víkendu předposlední podnik šampionátu Alpe Adria. Na tento okruh se motorky vrátily po třech letech a ve středu v podvečer se na něj tedy vypravil také český závodník Michal Prášek, jezdec týmu Roháč&Fejta Motoracing v třídě Superstock 1000.

Ve čtvrtek však panovalo spíše podzimní počasí s deštěm, což znamenalo, že se Michal dostal na trať až při pátečním bloku volných tréninků. Ty byly celkem čtyři po dvaceti minutách a díky tomu bylo dost prostoru pro nastavení podvozku před víkendovým hlavním programem. Podvozek se díky spolupráci s panem Halbichem podařilo nastavit na jedničku.

K pátečnímu programu Michal Prášek uvedl: „Po mé chybě v první kvalifikaci v Poznani jsem opět potřeboval získat důvěru zejména v sebe samého. To myslím že se v pátek podařilo. Dostal jsem se na slušný čas bez jediného krizového momentu, takže myslím, že je vše jak má být. Závodit se však začne až v sobotu, takže uvidíme jak budeme pokračovat.“
V sobotu odstartovala první kvalifikace a po obědě následovala druhá. Nejrychlejší byl tak trochu podle očekávání Michal Filla, kterému Hungaroring skutečně sedí. Druhou pozici na startovním roštu si vybojoval bývalý jezdec MS třídy 250ccm a supersport Balazs Nemeth z Maďarska. Třetí místo patřilo Michalovi, jenž byl o 0,080 sekundy před čtvrtým Bulharem Martinem Choyem. Pátý byl Slovinec Jerman a šestý Chorvat Erceg.

První závod proběhl v sobotu v podvečer. Po zhasnutí červených světel odjel Michal jako šestý. V úvodu dokázal předjet „Mači“ Ercega a přeskočil Nemetha, který za nedlouho odstupuje pro technickou závadu. Na čele se ujímá vedení Filla, který za sebou popotahuje Choye. O třetí místo bojovali Jerman a Michal, který jel chvíli nalepený na Jermanovi a chvíli zase kontakt ztrácel. Nakonec Michal projíždí cílem na čtvrtém místě. „Jsem vážně spokojen, byť to není „bedna“. Prakticky celý závod jsem jel s Jermanem. Až na konci mi ucukl, kdy se doslova splašil a letěl za Choyem. Ale po tom smolném období jsem za takovýto závod rád a nesmírně jsem ho už potřeboval,“ hodnotil sobotu Michal Prášek.
Neděli tradičně zahájil warm up a vše směřovalo poté k odpolednímu závodu. Do toho Michal odstartoval kolem osmého místa, ale v první zatáčce se razantním předjížděcím manévrem dostal na místo třetí. Na čele tak byla trojice Filla, Choy, Prášek a s malým odstupem jel čtvrtý Jerman. Nemeth havaroval v úvodu prvního kola a Marko Erceg tempu první čtveřice nestačil. Jelo se skutečně vysoké tempo, což nasvědčují časy 1:51 nízkých. Za Michalem postupně začal zaostávat Jerman. Michal si stále držel odstup jedné až dvou sekund za bojující dvojicí Filla-Choy. Dvě kola před koncem dojela skupina kolaře, kteří Michala malinko přibrzdili. V cíli bylo tedy pořadí Choy, Filla, Prášek.

„Závod to byl parádní. V úvodu prvního kola jsem se dostal na třetí místo. To bylo klíčové, abych se udržel s první dvojicí. V tempu, které kluci jedou se stahuje špatně každá desetinka, natož pak několik pozic po nepovedeném startu. To se naštěstí dnes nevyplnilo. Celý závod jsem jel za 1:51 z čehož mám velkou radost. První kolo za 1:52 bylo až to předposlední s kolařema. Musím, ale na rovinu přiznat, že na bezprostřední útok by to nebylo. Jen ztráta v cíli by byla do dvou sekund. Právě odstup na vítěze je opět výrazný posun kupředu. Navíc můj celkový nedělní čas byl rychlejší než vítězný čas Michala v sobotu, takže opět krůček dopředu a veliká spokojenost,“ uvedl spokojený Michal Prášek.
„Chtěl bych moc poděkovat Pavlovi Roháčovi, který opět pro mě před odjezdem na Hungaroring udělal obrovský kus práce! Jsem velmi rád, že můžu závodit v jeho skvělém týmu už drsátou sezonu! Dále bych chtěl poděkovat mému tátovi za skvěle připravenou motorku, Radimu Hánovi, panu Halbichovi, Honzovi Antonimu a celému týmu Roháč&Fejta Motoracing.“

V seriálu Alpe Adria už zbývá pouze jeden podnik, který uspořádají na okruhu Slovakiaring ve dnech 12. až 14.září 2014.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist