MČR Hungaroring

Poslední závod Mistrovství České republiky silničních motocyklů navštívil o víkendu maďarský Hungaroring. Všechny tajenky jsou tedy rozluštěny, sezona nám - alespoň co se domácího mistráku - skončila. Prášek, Klejch, Holubec, Filla, Brož, Čihák, Korčák a Milichovský. To jsou jména letošních šampiónů, kterým samozřejmě gratulujeme.

Kapitoly článku

125 ccm Grand Prix

I tato třída byla ochuzena o některá tradiční jména. Kuba Kornfeil a Jakub Jantulík startovali ve Velké ceně San Marina v italském Misanu. Největší adept na zisk mistrovského titulu- Michal Prášek neponechal nic náhodě a již v kvalifikaci dokázal zajet druhý nejlepší čas hned za Italem Gnanim. Druhý jezdec průběžného pořadí, Petr Zářecký startoval se svoji KTM z šesté pozice a musel doufat v Práškovo nulový bodový zisk a své prvenství. V závodě se však stal pravý opak, Zářecký padá hned v prvním kole naopak Prášek vítězí mezi Čechy. Celkově Prášek končí druhý za Italem Gnanim a raduje se ze svého druhého mistrovského titulu.
Oldřich Podlipný, v závodě 6.místo (MČR):

„V sobotu narušil kvalifikaci déšť a v její druhé části jsem se potýkal s technickými problémy (špatný válec). Celý závodní víkend poznamenalo množství pádů. Kluzká trať, možná i díky nedávným závodům formulí, dělala problémy mnoha jezdcům. V závodě samotném jsem bojoval ve skupince s Italem Marturiellim, chvíli jsem se držel za Andrejku Touškovou. Ke konci závodu mne začala dojíždět Barbora Jakobičková.“

Výsledky
125 GP:

1. GNANI Gabriele (Gnani) 20:17,412
2. PRÁŠEK Michal (Aprilia), +0:12,138
3. VAVRUŠ Tomáš (Honda), +0:13,220
4. MARCONE Nicol (Honda), +0:19,550

5. TRAUTMANN Lukas (Honda), +0:28,816
----------------------------------------------------------
6. CHMELÍK Ladislav (FGR), +0:32,274
7. TOUŠKOVÁ Andrea (Honda), +0:38,481
11. PODLIPNÝ Oldřich (Honda), +1:16,651

DNF ZÁŘECKÝ Petr (KTM) 10 Kol

125 ccm Sportproduction

Souboj Klejch vs. Lamich se nakonec v Maďarsku nekonal, protože Radek Lamich se závodu nezúčatnil, přestože na Hungaroring přijel. Aby se mohly rozdávat české body, nastoupil do „kvaldy“ stopětadvacítek sám týmový šéf Jirky Klejcha - Jiří Brož. Tím bylo regulím učiněno za dost a v jinak nejpočetnějším startovním poli (31 strojů) se sešlo povinných 5 českých jezdců a mohlo se jet o body.
V kvalifikaci si nejlépe vedl slovenský závodník Michal Puškár, před dvojicí Chorvatů Radmanem a Nervoem. Nejlepší z našich –Jiří Klejch, obsadil na startovním roštu sedmé místo. Závod měl hořkou příchuť pro slovenského jezdce Michala Puškára, který na čele bojoval s Alexem Radmanem o prvenství. Po protnutí cílové pásky o necelé dvě vteřiny za vítězným Radmanem byl z druhého místa diskvalifikován pro nepovolenou manipulaci s motocyklem během dojezdu do depa. Jirka Klejch závod dokončil na celkovém 12 místě avšak jako první mezi českými jezdci a zaslouženě získal mistrovský titul.

Výsledky 125 SP:

1. RADMAN Alex (Aprilia), 21:49,477
2. PUŠKÁR Michal (Aprilia), +0:01,933
3. NERVO Dominik (Aprilia), +0:08,669
4. ASZALÓS Ádám (Aprilia), +0:15,831
5. TREVISAN Nicolo (Aprilia), +0:38,497
------------------------------------------------------
12. KLEJCH Jiří (Aprilia), +1:24,862
15. MIROVSKÝ Petr (Aprilia), +1:40,740
17. COPPA Pierre (Aprilia), +1:58,498
18. SVOBODOVÁ Anežka (Aprilia), +2:05,317

Volné třídy

Volné třídy se na Maďarském Hungaroringu jely již v sobotu, proto bohužel jen telegraficky.
V kubatuře do 600 ccm si Ondřej Korčák mistrovský titul zajistil již s předstihem v předposledním závodě MČR na autodromu v Mostě a tak mu v tomto závodě stačilo dojet na třetím místě. Z  vítězství v závodě se radoval Ondřej Bukovský (Yamaha), druhou příčku, stejně jako Mostě získal Richard Sedlák taktéž na Yamaze R6.
V kubatuře nad 600 ccm máme ještě v živé paměti smolný pád Petra Řezníčka při cestě za vítězstvím v Mostě. Ten zapříčinil, že mistrovský titul získal Tomáš Milichovský (Suzuki), v tomto závodě druhý právě za Řezníčkem. Třetí místo v posledním závodě sezony obsadil Lukáš Fejt na Suzuki.

Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist