Maple Racing Team hodnotil rok 2005

Stojíme sice již na začátku kalendářního roku 2006, ale rádi bychom se vrátili k minulé sezóně, respektive k tomu jak proběhla v MAPLE Racing Teamu.

MAPLE Racing Team vstoupil do sezóny 2005 se smělými plány (s optimistickým výhledem na možný start ve třídě Superbike, resp. Superstock 600) v jezdeckém složení Michal Javůrek, Pepek Brtek a Tomáš Tvrzník. V podstatě úvodní akcí pro tým byla již v březnu v Praze účast na výstavě Motocykl 2005, kde jste mohli vidět na stánku serveru motorkáři.cz motocykl Michala Javůrka. Potom už přišel i ostrý závod v Maďarsku na konci dubna na Hungaroringu. Asi jako na všechny ostatní působila i na nás taková malá nervozita po zimní pauze, která se možná odrazila i ve výkonech. Nakonec se podařilo všem jezdcům týmu bodovat, konkrétně Michal Javůrek obsadil ve Volné třídě nad 600 ccm 7.místo, stejné místo obsadil Pepek Brtek ve třídě Volná 250 – 600 ccm, Tomáš Tvrzník jedoucí ve stejné třídě jako Pepek Brtek obsadil místo 14 –té.
Po měsíční pauze byl dle kalendáře vypsán další závod, sice nezapočítávaný do výsledků PČR ani MČR, ale kdo by odolal závodu s tak dlouhou historií a vysokou prestiží, jako je závod 300 ZGH. Tým v něm reprezentovali jezdci Michal Javůrek a Pepek Brtek. Ani jeden z nich nestál na startu tohoto závodu poprvé a tak mimo soupeřů jim pomyslnou laťku výkonů nastavovaly jejich vlastní dřívější výsledky. Během tohoto květnového víkendu panovala „tropická“ vedra. Oba jezdci podali v tomto závodě na přírodním okruhu dobré výkony, černou skvrnou na víkendovém klání byl pro tým pouze pád Michala Javůrka v sobotní kvalifikaci. I přes tuto nepříjemnou událost obsadil Michal Javůrek pěkné 16.místo a Pepek Brtek 17.místo ( samozřejmě každý ve své třídě – nad a do 600 ccm).
Po další pauze v závodním kalendáři, nyní více jak měsíční, tu byl závod pohárových tříd v Mostě, pořádaný při ME. Zde stáli na startu opět tři jezdci v barvách MAPLE Racing Teamu, stejně jako při prvním závodě v Maďarsku. Po slušně zajetých kvalifikacích získali v závodě Volné třídy 250 – 600 ccm Pepek Brtek výborné 9.místo a Tomáš Tvrzník 17. místo. Ve třídě Volná nad 600 ccm to pro tým nevypadalo po startu závodu příliš dobře, když po hromadném pádu v první zatáčce zůstal Michal Javůrek ležet pod svým motocyklem. Nakonec vše dobře dopadlo, když Michal po ošetření lékařem a menší opravě stroje stihl ještě nastoupit k opakovanému startu závodu, ve kterém obsadil výborné 7. místo.
Další závod se konal pro změnu za týden a to na maďarské půdě, konkrétně na okruhu Pannoniaring, který leží nedaleko města Sarvár. Sem tým, i jeho jednotliví členové, zavítali vůbec poprvé. Pepkovi Brtkovi se například na rozdíl od Tomáše Tvrzníka trať okruhu ihned zalíbila. Bohužel si tuto trať Pepek Brtek příliš dlouho neužil, po pádu v tréninku skončil dokonce v Sarvárské nemocnici, kde mu byla ošetřena zlomenina klíční kosti, která mu vystavila až nečekaně dlouhou stopku pro další závody sezóny. Oba dva zbylí jezdci týmu se v rámci možností prali s nástrahami pro ně neznámého okruhu. Michal Javůrek ve Volné třídě nad 600 ccm dokončil na 6.místě a Tomáš Tvrzník na místě 10 – ém.
Před následujícím závodem v Mostě byla čtrnáctidenní pauza, během níž došlo k rozhodnutí, které podpořily očekávané výsledky, že se Michal Javůrek zúčastní nejen Volné třídy, ale i třídy Superbike. V tréninku i v kvalifikaci si Michal vedl na výbornou, bohužel do té doby než ho po vlastní chybě zastavil pád, při němž se motocykl poškodil na tolik, že se jej nepodařilo na samotné závody ani jedné z obou tříd, do nichž byl Michal přihlášen, opravit. Ve hře zůstal poslední jezdec týmu Tomáš Tvrzník, který po dobré kvalifikaci v samotném závodě nebodoval, když obsadil 18.místo.
Další, již první srpnový, víkend byl v kalendáři první závod této sezóny v Brně. Jediným zástupcem týmu byl v Brně Michal Javůrek a vedl si skvěle. V samotném závodě po chybě v nájezdu do první zatáčky se musel probojovávat až ze třetí desítky. V cíli byl jeho skvělý výkon zpečetěn 13.místem a ziskem důležitých bodů.
Předposlední závod sezóny a poslední závod sezóny na nějž Pepkovi Brtkovi vystavilo zranění z Panonie stop, byl druhý závod na Hungaroringu. Závodní víkend se odehrával za příjemného pozdně letního počasí, kdy se občas na slunci na teploměru objevily i číslice s hodnotou 30 °C. Michal Javůrek po bravurní kvalifikaci předvedl ukázkový start z první řady a celý závod si bezpečně držel 3.pozici. Měl tedy tzv. našlápnuto k prvnímu pódiovému umístění v životě. Zklamání přišlo při nájezdu do první zatáčky závěrečného kola, kdy Michala zblokoval jezdec o kolo zpět a Michal, aby předešel kolizi s tímto jezdcem, musel vyjet mimo trať.Tento manévr se mu podařil a bez pádu se vrátil zpět na dráhu, ale již na 5.místě, které dovezl až do cíle. Tomáš Tvrzník podal slušný výkon a dokončil závod na místě 10 – ém. Finále sezóny 2005 se konalo o tři týdny později v Brně. MAPLE Racing Team se zde na závěr sezóny představil v plném počtu všech tří jezdců. Michal Javůrek přijel napravit „pokažený“ (dle jeho slov) výsledek z prvního brněnského závodu a Pepek Brtek přijel dohánět bodovou ztrátu, získanou díky absenci na předešlých čtyřech závodech. Všichni jezdci to neměli snadné proti nabité konkurenci, zejména proti domácím jezdcům, kteří využívali perfektní znalosti okruhu a mnoha naježděných kilometrů ze všedních volných jízd. Michal Javůrek nám v závodě Volné třídy nad 600 ccm ukázal, že to zde umí podstatně lépe než v předchozím nevydařeném brněnském závodě a v cíli byl klasifikován jako 6 – ý. V slabší Volné třídě 250 – 600 ccm se blýskl především Pepek Brtek, který po zranění absolutně bez předchozího tréninku prolétl cílem závodu na dobrém 12 – ém místě. Tomáš Tvrzník svůj „špatný“ víkend zahájil pádem v tréninku a zakončil 26.místem v závodě.
Po součtu bodů z celé sezóny obsadili jezdci MAPLE Racing Teamu tato umístění:
Michal Javůrek - Volná třída nad 600 ccm – 7. místo – 53 bodů
Pepek Brtek – Volná třída 250 – 600 ccm – 14. místo – 20 bodů
Tomáš Tvrzník – Volná třída 250 – 600 ccm – 21. místo – 14 bodů
Pokud je na místě tým na závěr hodnotit, globálně očima nezasvěceného pozorovatele, zůstal tým pozadu vůči svým smělým plánům ze začátku sezóny. Hodnoceno očima zasvěceného, jenž zná problematiku financování, časovou náročnost, kterou tento sport vyžaduje a nepředpokládané události jako jsou pády a zranění jezdců, je možné označit uplynulou sezónu jako průměrnou, rozhodně ne špatnou.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist