Letošní ročník seriálu Alpe Adria uzavřeli na Slovakiaringu

O víkendu uspořádali na Slovakiaringu závěrečný podnik seriálu Alpe Adria, mistrovství Evropy Stock 250 a IMRC. V průběhu dvou závodních dnů jezdci bojovali jak o celkové vítězství v jednotlivých šampionátech, tak bojovali o prvenství v republikových mistrovstvích závodů silničních motocyklů a to samozřejmě včetně jezdců z České republiky. Ti byli v letošním ročníku Alpe Adrie hodně vidět a také mnozí z nich bojovali o ty nejvyšší příčky celkového hodnocení.

Nejúspěšnějším jezdcem závěrečného víkendu na slovenském okruhu byl v nejnižší kubatuře 125SP italský závodník Danilo Digiorgio, který vyhrál oba závody. Druhým nejúspěšnějším je český jezdec Pierre Coppa, který byl v prvním závodu třetí a ve druhém se umístil na druhé pozici. Šampionát Alpe Adria vyhrál italský závodník Andrej Kosmač. V mistrovství IMRC slavil celkové prvenství český jezdec Radek Lamich, který v domácím mistrovství republiky nestačil na česko-italského závodníka Pierre Coppa, jenž se stal pro letošní rok mistrem republiky.

V kategorii 125/Moto3 na Slovensku zajel na první místo Ital Nicola Setimo, který ale druhý závod nedokončil a z vítěství se tak radoval Maďar Mate Lacko. Z českých závodníků se v obou závodech umístil na pátém místě Pavel Roháč z týmu Roháč and Fejta Motoracing. Celkovým vítězem letošního ročníku je dvaapadesátiletý Ital Gabriele Gnani, který bodoval druhým a třetím místem, což mu stačilo, aby vyhrál další titul.

V nové kategorii mistrovství Evropy Superstock 250 nebylo letos zrovna nabito. Určité potíže v rámci změn předpisů některé jezdce a týmy od dalšího pokračovaní v soutěži odradily, takže určitě velká škoda pro jinak zajímavou myšlenku. Každopádně nejúspěšnějším jezdcem závěrečného víkendu sezony byl český jezdec Oliver König, který je také novým evropským šampionem. Na druhém místě skončil Manuel Torrini, třetí byl Slovák Roman Kučera.

V třídě Superstock 600 bojovala o celkové vítězství dvojice maďarských závodníků David JuhászAlen Gyorfi. Před prvním závodem je děli jen jeden jediný bod, takže bitva o titul slibovala napínavou podívanou. Jenže tento tlak zřejmě neustál jezdec Yamahy Alen Gyorfi, který krátce po startu spadl a tuto velkou šanci David Juhász nepropásl, závod vyhrál a získal titul jak v alpskojadranském seriálu, tak v seriálu IMRC. Těsně za umístěním vítězů zůstal v obou závodech čtvrtý Tomáš Svitok, který se samozřejmě těšil velké podpoře domácího publika.

V třídě Moto2/Supersport vyhrál první závod maďarský závodník Janos Chrobak, ve druhém slavil vítězství Sebastian Zielinski. Maďar Janos Chrobák nakonec vyhrál seriál Alpe Adria a prvenství mu patří také v rámci seriálu IMRC. Velmi silnou skupinou byli čeští závodníci a dle úspěšnosti na Slovakiaringu v pořadí Michal Chalupa, Igor Kaláb a Josef Pončík. Republikový titul ale vyhrál Igor Kaláb, který závodí s motocyklem značky Triumph. Slovenským šampionem je Dominik Jůda, což je český jezdec, který závodí s licencí Slovenské motocyklové federace.

V posledních dvou závodech sezony nenašel přemožitele český závodník Michal Filla, který byl v obou případech první a na konto si tak připsal maximum bodů. S dvěma druhými místy sezonu ukončil Jaro Černý, který byl zejména v druhém závodu hodně blízko vítězství, ale nakonec se musel spokojit se stříbrem. Třetím nejúspěšnějším závodníkem víkendu na Slovakiaringu byl Polák Bartolomiej Wiczynski. Další Čech v poli Michal Prášek nasbíral o víkendu sedmadvacet bodů, což mu stačilo na to, aby mohl slavit celkové vítězství v seriálu Alpe Adria. Po loňském zranění, rozhodně skvělý návrat. Mistrem Slovenka je český jezdec Zbyněk Čech, který závodí s licencí Slovenské motocyklové federace. Celkovým vítězem IMRC je Polák Marek Szkopek.

V kategorii Superbike si nejlépe vedl český závodník Lukáš Pešek, který s motocyklem BMW jeden závod vyhrál a jednou byl druhý, což mu ve finále na konto připsalo sedmačtyřicet bodů. V prvním klání Lukáš Pešek porazil Rakušana Ronalda Resche, který už na Slovakiaring přijel s jistotou zisku letošního titulu. Ve druhém závodu Pešek sváděl souboje s polským závodníkem Pawlem Szkopkem, jemuž podlehl rozdílem pouhých třiasedmdesáti tisícin. Polák druhý závod vyhrál, a stal se vítězem seriálu IMRC. Mistrem České republiky je v kategorii Superbike Tomáš Zajíc, titul slovenského šampiona získal Vladimír Ruža.

V kategorii IMRC do 600ccm je celkovým vítězem český jezdec Dominik Jůda, Polák Zbigniew Jedrzejek vyhrál třídu nad 600ccm. Ohledně pořadí v jednotlivých kategoriích a to včetně českého šampionátu se vrátíme v samostatném článku jakmile budou tyto výsledky oficiálně zveřejněny.

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist