Roadracing - IRRC v Hořicích už tento víkend

Zatím co Zatáčky netřeba představovat, Českou Tourist Trophy, jejíž součástí jsou závody IRRC, ano. Bohužel stále vládne povědomí o tom, že druhé Hořice jsou jen veterány ... a to je veliká škoda. ...

Kapitoly článku

Hořice se už podruhé staly součástí kalendáře IRRC a to znamená, že diváci na trati uvidí ty nejrychlejší týpky, kteří se poflakují po evropských přírodních okruzích.
IRRC, tedy International Road Racing Championship je šestidílný seriál, jehož součástí jsou závody v Holandsku v Hengelu a v Oss, v Belgii, kde se jede v Oostende a v Chimay, u nás v Hořicích a sezónu zavírá německý luxusní Frohburg.
Závody jsou vždy koktejlem namíchaným z nejrůznějších lokálních ingrediencí, takže na trati se představuje prakticky všechno, od motárdů, přes klasiky až po frajerské sajdy, ale vždycky je to hlavně o těch nejprestižnějších a nejrychlejších, tedy o Supersportech a Superbicích. Obě tyhle kategorie, kromě dvou sobotních kvalifikačních tréninků, navíc jedou v neděli po dvou závodech.

Zatáčky jsou sice jen jedny, ale díky podstatně větší zahraniční konkurenci slibují druhé letošní Hořice ještě o něco napínavější podívanou.
Ono je to tak, že do IRRC se závodníci přihlašují ještě před začátkem sezóny a získávají statut permanentních jezdců. Pod českou vlajkou letos Evropou cestuje celkem početná grupka.
V Supersportech #45 Mára Červený a #81 Petr Kostis Košťál. Mára je poměrně zajímavý tím, že z dosavadních osmi závodů jich šest vyhrál, jednou byl druhý a jen jednou nebyl na bedně. Mára tedy ve své druhé sezóně jde po titulu, když šampionát, čtyři závody před koncem, vede s náskokem 51 bodu před obhajujícím šampiónem Joey den Bestenem.

V SBK je čeština slyšet ještě častěji. Vezmeme to popořadě:
#11 Joska Ermolenko Lukšík. Během tréninku v Oss si nepříjemně rozbil rameno, ale pro tento víkend hlásí opravenost a připravenost. Snad tedy bude OK, protože o Zatáčkách jsme si docela fajnově zazávodili. #12 Alda Nechvátal.... skoro by se chtělo napsat "bez komentáře", protože modří vědí že tenhle kluk tady vloni dvakrát vyhrál. #13 Pavel Tomís Tomeček a #15 Petr Kimura Bičiště který o Zatáčkách zatáhl až na bednu. Oba jsou za ty roky prakticky místní a určitě se potlačí dopředu. #74 Kamil Holán ... taky bez komentáře ... Hořice umí jako málokdo, letos přeparádní entrée do zápisů TT na Manu ...
Pokud je ve startovce pro jednotlivé závody ještě nějaké místo, mohou startovat takzvaní Guestdrivers, tedy vybraní žadatelé o divokou kartu. Ve většině případů jde o profláknuté lokálmatadory...
Tady se dopouštím čórky a následující info kradu z http://www.czechroadracing.cz Milanovi Kubínovi.

Z divokých karet

Supersporty#2 Petr Homola. Jezdec, který v posledním závodě v květnu dojel na svém Triumphu sedmý. Bohužel podle posledních asi zpráv nepojede… #23 Michal Indi Dokoupil Špičkový český jezdec ve třídě supersport. Letos 3x bronze replica na Isle of Man TT, 2. místo v Radvanicích a Těrlicku. Zároveň jeden z mála jezdců kteří na 600 umí Hořice pod 2:20... #25 Michal Vecko Další velmi rychlý český jezdec který může výrazně zamíchat pořadím v první desítce. Michal umí Hořice kolem 2:25 a letos už stihl deváté místo v Hořicích, druhé v Kopčanech, páté v Radvanicích a čtvrté v Těrlicku... #27 Jiří Petrla. Tradiční účastník českých road racingových závodů. V květnu zajel v kvalifikaci kolo za 2:28 a v závodě dojel sedmnáctý. V Kopčanech a v Těrlicku se vešel do první desítky... #70 Karel Chupaa Brandtner má letos asi nejlepší sezónu od té doby, co se dal na road racing. V Hořicích byl osmnáctý, v Radvanicích jedenáctý, v Kopčanech devátý a v Těrlicku to vypadalo na další slušný výkon. Jeho motor byl ale proti. Doufejme, že sežene do Hořic nový… #74 Kamil Holán, stálý jezdec SBK si na divokou kartu dá i supersporty... #196 Richard Riči Sedlák je další známá postavička našeho road racingu a další jezdec který by mohl promluvit do první desítky. Letos byl v Hořicích osmý, v Radvanicích čtvrtý, v Kopčanech čtvrtý a v Těrlicku pátý. Také slušná bilance. Navíc vloni ukázal, že kola pod 2:25 umí. A to bude zhruba limit první desítky... #453 Miroslav Laki Sloboda. Miro jezdí naše přírodňáky zhruba 2 roky a postupně se zlepšuje. Ani v Hořicích určitě nebude nijak pozadu.

Superbiky#40 Stefan Holz. Štefana známe velmi dobře. V Hořicích nejednou vyhrál a i když už není nejmladší a navíc je lehce handicapován, tak pořád válí. Není pro něj problém zajet čas kolem 2:28 a klidně by mohl do první desítky nakouknout... #67 Tomáš Mysliveček. Myslivce také netřeba představovat. Je v Hořicích skoro doma a na trati už nějakou tu stovku koleček nakroužil. Vloni se mu povedlo zajet kolo za 2.22.587 a to by mělo na první desítku stačit i letos. Letos jel zatím jen v Hořicích 300 ZGH a bylo z toho šesté místo, teď bude ale konkurence o něco větší... #75 Honza Jéňa Mysliveček. Druhý Mysliveček ve startovce také Hořice dobře zná. Vloni si dal nejlepší kolo za 2:29 a to na první desítku určitě stačit nebude... #175 Vladimír Vldouš Šnajdr si letos zkusil na twinu krom našich okruhů i IRRC okruhy v Belgii a velmi se mu dařilo. Na litru jel ale letos jen Hořice. Bude mít půjčenou Ducati 1098 od Pavla Štolby a pojede za tým Womack stejně jako stálý jezdec IRRC Josef Lukšík. Vloni zvládl na superbikové KTM Hořice za 2:33... #449 Leoš Magda Hlaváček. Vloni vyhrál Dymokury, v Hořicích to taky umí a jeho osobák pod 2:20 to jasně dokazuje. S Magdou musí jezdci první desítky počítat.

Karet je víc, kompletní přehled je tady.

Sumasumárum
Řekl bych, že program, tak jak je pro Hořice postavený, je opravdu lahůdkový. Nejostřejší Supersporty a Superbiky jsou lehce proložené jemnými Klasiky 175 + 250 a Klasiky 350, peprnými Klasiky 500 + 750 a dráždivě pikantními Side.
Sobotní tréninky i nedělní závody by měly být přeparádní a budou ještě lepší, když vás přijde co nejvíc. Věřte mi, že jet před plným barákem je něco neuvěřitelně silného a je proto nezbytně nutné, abyste zvedli zadky a přijeli do Hořic mocně zafandit ... za všechny jezdce díky.



jízdní řád
startovky IRRC, Klasik, Side

Informace o redaktorovi

Tomas Mysliveček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist