Zatáčky se blíží

Klasický okruh, skvělá divácká kulisa, bitvy špičkových závodníků – těšte se, hořické zatáčky se konají už příští týden, tedy 16. a 17. května!


Zase se opakuje stará písnička, do Hořic se totiž chystá rekordní počet účastníků. A na koho se můžeme těšit? Čtěte dál, uvidíte sami a věřím tomu, že když článek dočtete, už teď si začnete na víkend vyjednávat alibi, jen aby jste o Zatáčky nepřišli.

Pojede celkem sedm tříd, takže po celý den bude určitě na co koukat. Vlastně nejen celý den, ale celý víkend, protože už v sobotu se začne kolem půl deváté trénovat a končit se bude až v podvečer. Takže to bude ideální den na projití tratě a vyhledání místa na nedělní závody. No a při téhle cestě tam asi “padne” i nějaké to pivo, protože už během sobotních tréninků je kolem tratě správný šrumec. A až kolem šesté skončí tréninky, tak se vydejte do depa, kde si můžete prohlédnout mašiny, popovídat si se závodníky a poslechnout si něco “live” muziky při večerní zábavě.

A v něděli to začně naostro. Ranní warm-upy se pojedou už od půl deváté a ve třičtvrtě na jedenáct vyjedou na trať driveři do prvního závodu. Tím bude společný závod klasik 175 ccm + 250 ccm. Určitě spoustě z nás v poslední době na závodních chybí zvuk racingových dvoutaktů, ale tady si tohoto jekotu užijete dosytosti - od upravených péráků až po ostré dvouválce. I když mnoho lidí bere právě třídu jako předskokany, tak jména jako Eduard Klimek, Ingo Grämer, Milan Šobáň, Karel Kalina, Karol Hill nebo Ronald Neff slibují zajímavou podívanou.


Po klasicích na trať vyrazí sportovní stopětadvacítky, neboli “dakšny.” I když původně pořadatelé chtěli tuhle třídu spojit s racingovými dvackami a čtvrtlitry, tak velký počet přihlášených jezdců si jasně koledoval o vypsání samostatného závodu. Tak se taky stalo a během sedmi kol se o vítězství poperou nejen Radek a Josef Chlíbkové, Radek Lamich, Miroslav Sedlo, ale na vavříny bude myslet určitě i dalších osmadvacet jezdců. Zajímavostí bude také porovnání dvoutaktních stopětadvacítek s šestsetpadesátkovým Hyosungem, se kterým je do tohoto závodu přihlášen domácí Václav Slanec.


Po obědě přijde na řadu první vrchol Zatáček, volná třída do 600 ccm. Ta nejenže bude mít nejpočetenější jezdecké zastoupení, ale kvalita rozhodně nebude za kvantitou pokulhávat. Loňské vítězství bude obhajovat Michal “Indi” Dokoupil, který se pomalu stává specialistou na přírodní okruhy a zatáčky bere také jako přípravu na legendární Tourist Trophy, kterého se bude letos účastnit. Další ikona hořického okruhu, která ale bude mít v této třídě premiéru, je brněnský Jiří Dražďák. Ten bývá vždycky největším favoritem v silnější volné třídě, ale je jasné, že i tady bude patřit k největším aspirantům na vítězství. Po loňské premiéře se do Čech opět vrací ostrovní tvrďák Victor Gilmour a rozhodně i on bude chtít vylézt na stupínek nejvyšší. Z předchozích vítězů se představí také Jiří Brož, přijedou držitelé hořických medailí Vítězslav Bican, František Loučka, Michal Salač, Kamil Holán, silně zastoupeni budou německy hovořící jezdci Stefan Holz, Frank Spenner, John Riedmann, Udo Reichmann, Martin Loicht, Klaus Peter Domke...


Po supersportovém dramatu přijdou na řadu další klasici, tentokrát spojené třídy do 350 ccm a 500 ccm, kde na trati utkají čtyřtaktáři proti jezdcům sedlajícím dvoutakty. Za ty první nastoupí například Johann Fürbőck se strojem Seeley BSA 500 z roku 1964, František Loučka s Triumphem 500 Metisse, nebo Ir Gary Jamison s půllitrovou Hondou Black Bomber. Se dvoutakty budou proti nim bojovat třeba Pavel Strapina s Kawasaki 500 Mach3, pojede plno třiapůlkových Yamah, které ještě “nedávno” bodovali v mistrovství republiky, Čezety, Jawy, ale i sovětské Iže, italské Ducati, Aermacchi. V tomhle závodě by asi bylo překvapením, kdyby na stupni nejvyšším stanul někdo jiný, nežli pan profesor Martin Loicht.

V dalším závodě se společné kubatury MEZ 125 ccm a 250 ccm utkají o to, jestli bude nejrychlejším dvoutaktářem na hořickém okruhu pilot dvacky nebo čtvrtlitru. V loňském roce totiž nejrychlejší jezdec se dvěstěpadesátkou dojel až za trojicí Patrik Kolář, Olda Podlipný a René Lohse. Tihle tři střelci pojedou samozřejmě i letos a pole nižší kubatury obohatí i exmistr repubilky Lukáš Rážek, Stefen Gramer, nebo nezničitelný Martin Loicht. Silnější mašinu budou sedlat například ostrovem Man ostřílený Henrik Voit, Franko Piesner nebo domácí Michal Ježek.

Po dvoutaktech přijde na řadu další vyvrcholení letošních závodů a to volná třída nad 600 ccm. Jména největších favoritů jsou shodná s nižší volnou třídou, tedy Jirka Dražďák, Michal Dokoupil, Victor Gilmour, Jiří Brož, nebo Víťa Bican, ale navíc připočítejte ještě frantíka Jonathana Goetschyho, kterému se u nás vloni tak líbilo, že s sebou vzal i krajana Patricka Alzingreho, z Německa přijede milovník tohoto okruhu a účastník mistrovství světa Endurance Steve Mizera, Udo Reichmann, Klaus Peter – Domke, Stefan Holz, Kenny Hinck, superbikovou KTM RC8 bude vodit Volker Schinkmann. Čtenáři našeho serveru budou moci držet palce Tomáši Myslivečkovi, který je pravidelně informuje o dění v superbikovém světě. Tahle třída bude fakt velkolepá podívaná, na to se přichystejte.


Posledním závodem nedělního programu budou supermona. Rozhodně ale ne posledním co se týče zajímavosti. Protože monaři raději sterilitu autodromů vymění za atmosféru přírodních okruhů, patří tenhle závod mezi ty, kde se budou rozdávat body do mistrovství republiky. Neuvěřitelný počet třiačtyřiceti přihlášených jezdců slibuje to, že se tyhle body nedostanou jen pro ty, kteří dojedou do cíle. Chcete slyšet nějaká jména? Tak třeba Johannes Kehrer, Kenny Hinck, František Loučka, Frank Herzog, Vítězslav Hatan, Daniel Zőrnweg nebo Alexandr Vysloužil. Nestačí? Jasně že ne. Domácí favorit Libor Kamenický, ten přece v Hořicích nemůže chybět! A co Martin Loicht, ten že by se smířil “jenom” se třemi starty? Nebojte, pojede i na jednoválci!

Je jasné, že nudit se rozhodně nebudeme, spíš naopak, takových závodů se u nás moc nevidí. A počasí tentokrát určitě vyjde, takže o víkendu nashledanou v Hořicích!

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist