Skútrový klídek se změnil v drama v Písku 2. srpna 2008

O víkendu se jel další podnik Českého skútrového přeboru. Závodní víkend byl netradičně zkrácen pouze na sobotu díky nečekané změně v harmonogramech. Tato změna některým jezdcům prospěla, ale většinu závodníků mrzelo, že se nemohou rvát o body do šampionátu i v neděli. Ale jaká vlastně byla závodní sobota?

Kapitoly článku

Vše začalo loterií s počasím, protože v sobotu ráno všechny vyděsil déšť, většina týmů zbrkle přezula na mokré pneumatiky, ale tato změna byla zbytečná jako okurka v hamburgeru. Před kvalifikacemi se totiž voda z trati úplně vytratila.
Výsledky v kvalifikacích dávali tušit, že závod bude pěkné drama. Vždyť prvních 5 jezdců v 70 ccm bylo do 1 vteřiny. V padesátkách racing si první místo zajistil Vladimír Kada ze Slovenské Republiky na stroji Aprilia SR 50, druhý byl jezdec Pagáčik na stroji Yamaha Neos 50 také ze Slovenské Republiky a třetí stál na startovním roštu Jan Rejlek s Yamahou Aerox 50. V prvním závodě byl velmi dramatický start, kdy Pagáčik s Kadou ukázali velmi ostré lokty, až se Pagáčik dostal mimo trať, vše nakonec ustál, ale diváky při jeho průletu mezi skupinou jezdců doslova mrazilo v zádech. Na první místo se tedy dostal Kada před Rejlkem a Bickem. Během závodu Rejlek několikrát zkusil zabrnkat na Kadovy nervy, ale zůstalo pouze u pokusů a Kada své vítězství uhájil. V závěru pak Pagáčik předjel bez bázně a hany Bicka a dojel si pro ,,bednu“.
Ve druhém závodě veškeré dění nabralo na obrátkách a takové drama jsme v této kategorii ještě neviděli, až je mi líto, že spoustu diváků motorkářů vyměklo před deštěm a nechalo si to ujít. Již od startu bylo jasné, že prvním třem borcům to jede zhruba stejně, kluci si to dávali do posledních zatáček, až z toho divákům cukaly koutky radostí. Nakonec po boji vyhrál Kada před Rejlkem a Pagáčikem. Pořadí sice bylo stejné jako v první jízdě, nicméně to, co se dělo na trati, to rozhodně nudné nebylo. V sériových padesátkách byly karty rozdané poměrně jednoznačně. Vyhrál jezdec Michal Cirmeciu na Gileře Runner před Patrikem Devátým na Yamaze Aerox a třetím Rudou Kozlem na Piaggiu Quartz. Jak ale dopadne celkové pořadí, ukáže až poslední závod ve Vysokém Mýtě.
Třídy sedmdesátek a Open se jely tradičně dohromady. V prvním závodě vlétl do rozjetého šampionátu jako blesk z čistého nebe V. I. P. jezdec Michal Filla a po krátkém jednodenním seznamování se skútrem si v kvalifikaci zajistil třetí místo na roštu. V první jízdě pak dopadlo vše celkem v poklidu ,Vašek Krupička zezadu předjel všechny a zvítězil. Vaškovo mistrovství je vpravdě nevídané, ale jeho náskok všichni ostatní, závod od závodu, stahují jak buldoci a věřím, že král brzy padne. Srovnejme si to tedy po třídách. První závod ve 12ti a 13ti palcových kolech vyhrál Jan Němec na Kentoye Sharky, druhý skončil Dušan Predanocy a třetí Michal Filla. 10ti palcová kola vyhrál s jistotou Vašek Krupička na Piaggiu Zip před Lukášem Sulem také na Piaggiu Zip. V openech si pro sebe ,,urval“ vítězství Slovenský závodník Marek Dugovič na Yamaze Neos před Vaškem Kahlem na Gileře Runner.

To, co přinesl druhý závod, ale nepředpokládal nikdo ani v těch nejdivočejších snech. V tomto závodě si totiž ustlali na zemi postupně Dušan Predanocy a Michal Filla v souboji o druhé místo s Ondrou Honzákem. Dál to pokračovalo pádem Vaška Kahla a Jirky Velikovského, který se představil na nové netradiční Gileře Ice a když už všichni předpokládali, že se nic nestane, tak projel pod šachovnicovou vlajkou ve stylu jamajského bobisty Luděk Bartoněk a na samotném konci si již po projetí cílem potykal s asfaltem Honza Němec se svou Sharky. No neuvěřitelné. Samozřejmě nebyla nouze o zajímavé předjížděcí manévry. Celkově toto demoliční derby dopadlo takto. V 10ti palcových kolech vyhrál suverénně Vašek Krupička před Lukášem Sulem. Ve 12kách a 13kách vyhrál Honza Němec na Kentoye před Michalem Fillou a Luďkem Bartoňkem. V openech vyhrál Marek Dugovič před Vaškem Kahlem.
Hlavními fragmenty tohoto víkendu tedy byla loterie s počasím, výjimečný výkon Michala Filly, veliké množství pádů a skvělé souboje v padesátkách. Myslím si, že tento víkend rozhodně stál za to a bylo se na co dívat. Může být lepší pozvánka na poslední víkend do Vysokého Mýta 12. a 13. září 2008, kdy půjde o celkové vítězství?
Výsledky: http://www.scooter-racing.cz
Fotogalerie: http://motosport.vylen.cz/pisek2_8

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist