V Madridu ovládl Tom Pages X Fighters a je šampionem

Madridská býčí aréna Las Ventas byla 19.července, stejně jako každým rokem, svědkem napínavé FMX bitvy o body do hodnocení Red Bull X Fighters. Favoritů bylo několik, ale zvítězit v tomto tradičním závodě mohl jen jeden.

Závod byl zajímavý také tím, že v pátek bylo oznámeno rozhodnutí o zrušení poslední zastávky v jihoafrické Pretorii. Tento fakt dodal madridské zastávce na ještě větší napínavosti, jelikož se právě zde mělo rozhodnout o celkovém šampionovi.

Jako lídr do španělského hlavního města přijel Tom Pages s poměrně pohodovým náskokem a k titulu mu stačilo postoupit do semifinále. O své třetí vítězství zde usiloval domácí oblíbenec Dany Torres a zálusk na dobrý výsledek si samozřejmě dělalo více jezdců.

PRVNÍ KOLO A ÚČAST VE ČTVRTFINÁLE

Jako první se v souboji o postup do čtvrtfinále představil Američan Todd Potter a v tomto kole bez rotačních triků předvedl solidní jízdu.

Dále do arény vyrazil Clinton Moore, který avizoval, že si připravil i obtížný Doom. Ale tento skok by kvůli pravidlům mohl ukázat až ve čtvrtfinále, kam bohužel nepostoupil.

Několikanásobný medailista z X Games a třetí muž minulého závodu v japonské Osace Adam Jones, tentokrát nedokázal postoupit do čtvrtfinále. Američanovi na to nestačil ani velmi protažený Barhop, který podobně nikdo jiný nedělá.

V tomto souboji o postup byl i domácí jezdec Maikel Melero, kterému se zde loni podařilo obsadit třetí místo. Je tedy jasné, že tento závodník měl velkou podporu publika a také motivaci ukázat povedenou jízdu, což se také stalo a svým výkonem se dostal na postupovou pozici.

Jako úplně poslední do tohoto kola zasáhl Francouz David Rinaldo, který sice zajel dobře, ale na domácího Maikela to nestačilo a tedy o postupu bylo rozhodnuto.

ČTVRTFINÁLE

Levi Sherwood vs. Javier Villegas

Jako úplně první se ve čtvrtfinále představil loňský šampion Levi Sherwood, který ve své jízdě ukázal mnoho backflipových kombinací, jako protažený Kiss of Death Backflip nebo také Heart Attack Indy Backflip. Závodník z Nového Zélandu udělal ve své jízdě i chybu, při otáčení v tunelu. To Chilan Javier Villegas ukázal své oblíbené kombo do salta a to Cordova + Superman. Javier do své jízdy zařadil i specialitku a to rozjezd ve stoje na sedle a k tomu Tsunami. Rozhodčí poslali do semifinále Javiera.

Rob Adelberg vs. Taka Higashino

Australan zajel velmi dobře, otočil mnoho salt jako Superman Indy, Cordova, Cliffhanger a nebo také Underflip. Ale bylo jasné, že vítěz z Osaky bude velmi těžkým soupeřem a to se také potvrdilo. Taka ukázal svůj vysoký standard a na závěr přidal i velmi těžký a nebezpečný Rock Solid Backflip a o pár okamžiků později se radoval z postupu.

Maikel Melero vs. Dany Torres

Třetí dvojka byla tvořena z domácích jezdců a jako první do arény Las Ventas vyrazil ten horší z kvalifikace, tedy Maikel Melero. K vidění byla bezchybná jízda s překvapením a tím byl Flair, přistání sice nebylo úplně čisté, ale Španěl to zvládl. Dany předvedl také hodně povedený výkon bez chyby, samozřejmě nechyběly jeho oblíbené triky jako Oxecutioner Backflip, Paris Hilton Backflip a na závěr přidal Double Grab Backflip. Nakonec se z postupu možná trochu nečekaně radoval Maikel.

Josh Sheehan vs. Tom Pages

Tito jezdci ani na trať nevyjeli a to kvůli tomu, že si Josh Sheehan v druhé kvalifikační jízdě zranil klíční kost. Pages tedy postoupil přímo a stal se tak šampionem pro rok 2013, což ale rozhodně neznamená, že by se v následném semifinále šetřil.

SEMIFINÁLE

Maikel Melero vs. Taka Higashino

Bylo jasné, že Maikel musí ukázat bezchybný výkon, aby měl šanci Taku porazit. Španěl se tedy znovu pokusil o Flair, který už poprvé nebyl moc čistý. Tento risk se nevyplatil, jelikož domácí jezdec neustál dopad a bylo téměř jasné, že se do finále nepodívá. To Taka zajel znovu bezchybně a nevynechal ani Rock Solid Backflip, který skočil možná až po časovém limitu. O postupujícím z této dvojice tedy nebylo pochyb.

Javier Villegas vs. Tom Pages

Chilan znovu zajel bezchybně a v podstatě stejnou jízdu jako v předchozím kole. Publikum očekávalo představení Toma Pagese, který znovu potvrdil svou roli největšího inovátora FMX. Jízdu zahájil velkou Tsunami, poté přišel na řadu Cliffhanger Backflip, Flair, Volt, Special Flip a také novinka z Osaky Flair Indy. Pages postoupil do finále, ale velmi těsně.

FINÁLE

Taka Higashino vs. Tom Pages

V madridském finále se sešla stejná dvojice jako v Osace. Taka předvedl velmi podobnou jízdu jako v minulém kole, nechyběly triky jako Kiss of Death Backflip, Cordova Backflip, Double Grab Backflip a ani ve finále nevynechal Rock Solid Backflip. I Tom Pages zajel téměř ty stejné triky jako v semifinále, jen s tím rozdílem, že tentokrát do své jízdy nezařadil Flair Indy, ale ukázal absolutní novinku a to Flair Tsunami. Rozhodčí jednohlasně poslali trofej pro vítěze do Francie a Pages si může také užívat pocit celkového šampiona Red Bull X Fighters 2013.

Red Bull X-Fighters Madrid 2013:

1. Thomas Pages (FRA)
2. Taka Higashino (JPN)
3. Javier Villegas (CHL)
4. Maikel Melero (ESP)
5. Dany Torres (ESP)
6. Levi Sherwood (NZL)
7. Rob Adelberg (AUS)
8. Josh Sheehan (AUS)
9. David Rinaldo (FRA)
10. Clinton Moore (AUS)
11. Adam Jones (USA)
12. Todd Potter (USA)

Konečné pořadí Red Bull X-Fighters:

1. Tom Pages 360
2. Dany Torres 260
3. Taka Higashino 245
4. Rob Adelberg 240
5. Levi Sherwood 225
6. Javier Villegas 150
7. David Rinaldo 125
8. Adam Jones (USA) 120
9. Maikel Melero 115
10. Josh Sheehan 115
...

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist