Dany Torres vyhrál v Dubaji, Libor Podmol 6.

Dubaj hostil druhý závod letošní sezóny a stejně jako minule v Mexiku mezi největší favority patřilo trio Tom Pages, Levi Sherwood a Dany Torres. Mezi nejlepšími jezdci planety se po delší pauze předvedl také Libor Podmol.

Už celkově potřetí zavítal kolotoč Red Bull X Fighters do Dubaje a prozatím se nikdo neradoval z více než jedné výhry. V roce 2011 zde triumfoval Dany Torres a o rok později byl první Levi Sherwood a tak se nabízela otázka, jestli jeden z nich rozšíří svou sbírku dubajských vítězství. Překazit jim to určitě chtěl Tom Pages, který do Dubaje přijel jako lídr bodování a přivezl si také nový trik.

V současnosti největší inovátor FMX a v případě žádné chyby velmi těžko porazitelný jezdec z Francie měl v plánu ukázat Flair Superman. Sice ho v Dubaji otočil, ale ne v závodě, jelikož k tomu ani nedošlo. Všichni tři favorité postoupili do semifinále a tak bylo jasné, že na jednoho z nich místo ve finále nezůstane.

Po dlouhé době tak do finále nepostoupil Pages, který na závěr své semifinálové jízdy udělal chybu při dopadu, jelikož nezvládl Hart Attack Backflip. Ano Tom Pages se po dlouhé době pokusil o kombinaci do salta, které už hodně dlouho nedělá a tady to bohužel nevyšlo. Po tomto lehčím pádu bylo jasné, že finále bude ve složení vítězů z předchozích dvou ročníků. A právě pár minut po semifinále Pages v rozhovoru prohlásil, že si Flair Superman nechával na finále.

Mezi světovou elitou se neztratil ani Libor Podmol, který už v kvalifikaci podal velmi kvalitní výkon a do hlavního závodu tak startoval ze šesté pozice. Poprvé se Libor těchto závodů zúčastnil v roce 2006 Madridu, kde byl osmý. Osmé místo dokázal získat celkem třikrát. Naposledy byl devátý v Poznani v roce 2011, takže nyní si vyjel své nejlepší umístění v X Fighters. Libora v nejbližších dnech čekají prestižní X Games v Brazílii, které budou 18. až 21. dubna.
Ještě než začal hlavní program, tak se muselo určit, kdo obsadí osmé místo ve čtvrtfinále. V tomto úvodním kole jsou zakázány salta, takže třeba Josh Sheehan nemohl ukázat Double Backflip a toto pravidlo limituje i ostatní jezdce, ale zase jsou k vidění i starší a také atraktivní triky. Jako úplně první se ukázal Todd Potter, který skočil například protaženou Tsunami, nebo Cliffhanger, američan využil také quarterpipe. Josh Sheehan skočil stejně jako Potter Tsunami, ale tady to bylo i s odrazem bez držení jednou rukou, dále také využil quarterpipe.
Daice Suzuki zvládl třeba Cliffhanger, Hart Attack, Rock Solid a další.

Jako poslední na trať vyrazil Maikel Melero a ten zařadil triky jako Lazy Boy, Cliffhanger, Flatliner. Španěl nakonec postoupil do čtvrtfinále, kde na něj čekal vítěz kvalifikace.

Čtvrtfinále
David Rinaldo vs. Levi Sherwood První čtvrtfinále zahájil francouzský jezdec David Rinaldo, který otočil velmi těžké triky jako Double Grab Backflip, Heel Clicker to Superman Flip nebo Cordova Backflip a kolama dolů povedenou Tsunami.
Levi Sherwood zvládl velmi těžký Hart Attack Flip, Indy Backflip, obtížné kombo Barhop to Superman Backlifp. A jako první jezdec čtvrtfinále využil quarterpipe. Rozhodčí poslali 1:4 do další bojů úřadujícího šampiona.

Libor Podmol vs. Rob Adelberg Do tohoto souboje vyrazil jako první český zástupce. Libor zajel velmi povedenou jízdu, která zahrnovala skoky jako Heel Clicker to Indy Flip, Cliffhanger s přistáním bez držení, Rock Solid, Cordova Backflip, velký Underflip, na řadu přišla také quarterpipe. To Rob skočil Cliffhanger Backflip, poté normální Cliffhanger, stejně jako Libor, Cordova Backflip, Tsunami Flip, Indy to Heel Clicker Flip a dále i Underflip.
Australan využil také quarterpipe, kde dal Indy Air. Do dalších kol v poměru 1:4 postoupil Rob.

Mat Rebeaud vs. Dany Torres Švýcar předvedl pěknou jízdu, kdy ukázal povedený Kiss of Death Backflip, Holy Grab, Barhop to Superman Flip a dále také Backflip bez držení. A hlavně tento jezdec otočil první Flair dne a bylo to taková Matova premiéra v závodě. Po limitu skočil ještě Cordova Backflip. Dany Torres věděl, že musí předvést dobrou jízdu a to se podařilo. Triky jako Double Grab Backflip, Paris Hilton Flip, Nac Nac Bacfklip nebo Barhop to Indy Backflip. Dany Torres postoupil jednoznačně 0:5 do finále, ale Mat ukázal, že se postupně vrazí do dřívější závodní formy.

Maikel Melero vs. Tom Pages Maikel měl velmi těžkou pozici, jelikož jako osmý čtvrtfinalista musel čelit nejlepšímu jezdci z kvalifikace. I přesto Španěl ukázal hodně dobrých skoků jako Seat Grab Backflip, Cordova Backflip, Lazy Boy a dále také například Tsunami. Všichni očekávali, že tato jízda bude pro Francouze jen rutina a půjde jasně dále, ale opak byl pravdou. Ihned na prvním skoku Tom chyboval, když neskočil žádný skok, nejspíše měl v plánu Special Flip. Ale zbytek jízdy byl takový, jak jsme u Toma zvyklí, čili Flair, Volt, Tsunami, 360, Turndown a to vše podpořeno velkým nadšením fanoušků. Nakonec těsně 2:3 šel do semifinále Tom Pages.

Semifinále
Rob Adelberg vs. Dany Torres Australan ukázal velmi povedené představení, které zahrnovalo triky jako Cordova Backflip, Kiss of Death Backflip, Indy Superman to Heel Clicker Backflip a nebo také Underflip. Na samotný závěr Rob skočil normální Shaolin. Dany znovu otáčel prvky jako je Hart Attack Backflip, Paris Hilton Backflip, dále také Nac Nac Backflip (možná 360) a poté i normální Tsunami. Rozhodování byl těžké, ale nakonec velmi těsně postoupil 2:3 Dany Torres.
Levi Sherwood vs. Tom Pages Druhou semifinálovou dvojku zahájil Levi, jelikož byl horší v kvalifikaci. Sherwood zajel jako vždy velmi povedeně, otočil těžké kombinace jako Dead Body Backflip, Kiss of Death Backflip, Hart Attack Backflip, kolama dolů skoky jako Turntable nebo také Tsunami. Jako druhý na řadě byl Tom Pages, který už na začátku neudělal žádnou chybu, takže jizdu zahájil Special Flip. Poté následovalo zhruba to co v minulé jízdě, takže velký Holy Grab, protažený Turndown, Flair, 360, Volt a poté další Flair s jednou rukou. Ale několik sekund před koncem na posledním skoku při pokusu o Backflip Hart Attack nezvládl přistání a lehce upadl. Po tomto momentu bylo jasné, že na mexickou výhru nenaváže a v poměru 1:4 postoupil Levi. Toma alespoň může těšit, že si domů veze trofej SWATCH BEST MOVE, kterou dostal za Volt.

Finále
Levi Sherwood vs. Dany Torres Ve finále se tak střetli dva z nejlepších jezdců planety a tento souboj nabídl přehlídku těch nejlepších backflipových kombinací. Levi hned na úvod dal Dead Body Backflip, poté Barhop to Superman Backflip, Kiss of Death Backflip, nebyběl ani Turndown nebo Tsunami. Dany věděl, že jeho soupeř neudělal žádnou chybu a tak musel ukázat to nejlepší. Španěl otočil také své běžné skoky jako Double Grab Backflip, Oxecutioner Flip, Paris Hilton Backflip, Barhop to Indy Flip, Nac Nac Backflip a dále také povedené Tsunami. Rozhodčí to měli hodně těžké, ale nakonec velmi těsně
2:3 vyhrál Dany a dostal se tak do čela bodování.

Výsledky Red Bull X Fihgters 2013 v Dubaji 1. Dany Torres (ESP) 2. Levi Sherwood (NZL) 3. Tom Pagès (FRA) 4. Rob Adelberg (AUS) 5. David Rinaldo (FRA) 6. Libor Podmol (CZE) 7. Mat Rebeaud (SUI) 8. Maikel Melero (ESP) 9. Josh Sheehan (AUS) 10. Daice Suzuki (JPN) 11. Todd Potter (USA)

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist