Cairoli vyhrál obě jízdy na Sardínii

Velký Toni je zpět! Osminásobný mistr světa Antonio Cairoli, který má za sebou dvě poměrně mizerné sezony, vyhrál úvodní závod mezinárodního mistrovství Itálie. Třídilný mistrák slouží každoročně jako nejlepší a poslední příprava na blížící se motokrosové mistrovství světa.

Plné rošty, přes čtyřicet špičkových jezdců v každé třídě. První závod seriálu Champions of the Internazionali MX 2017 zavítal uplynulý víkend na Sardínii. Jelo se na písečné trati Riola Sardo. Cairoli z týmu Red Bull KTM Factory, který má za sebou 13 sezon v Grand Prix, ukázal svou třídu a vyhrál obě své jízdy s náskokem kolo deseti sekund. Jako první na řadě bylo finále třídy MXGP (MX1). Cairoli nejlépe odstartoval, následován loňským mistrem světa Timem Gajserem (Honda HRC). Ital jel od začátku naplno a zdálo se, že mu mladý Slovinec nestačí. Naopak útočil na něj ze třetího místa stájový kolega Jevgenij Bobryšev z Ruska a také dvojice týmu Monster Energy Yamaha Jeremy Van Horebeek z Belgie a Romain Febvre z Francie. Cairoli nejprve získal v čele náskok pěti, pak sedmi sekund. Za ním udělal menší chybu Febvre a o pár míst se propadl, na druhé místo se prodral Van Horebeek. V závěru se Febvre vrátil zpět na čtvrté místo před Bobryševa, to třetí si udržel Gajser. Zklamáním byl debut známého Francouze Gautiera Paulina v sedle Husqvarny, kam přes zimu přestoupil od Hondy. Majitel zlaté medaile z Motokrosu národů se pohyboval okolo desáté příčky, nakonec skončil až osmnáctý.

Suverénem dvěstěpadesátek se stala vycházející španělská hvězda Jorge Garcia Prado z galicijského Luga, který přes zimu potrénoval s Cairolim a je to na něm hned znát. Mladíček zajel nejrychlejší kolo závodu 1:48,533 min. (jeho týmový kolega u KTM Cairoli ve třídě MX1 1:48,703) a porazil Francouze Benoita Paturela na Yamaze o 1,5 sekundy. Třetí v cíli byl Švéd Alvin Ostlund ze stejného týmu Kemea Yamatube jako Paturel. Španělé už dlouho neměli v motokrosu takový talent, a to Prado nedávno 5. ledna oslavil své teprve šestnáctiny! Přitáhne na motokrosové trati zástupy španělských fanoušků stejně jako jeho silničářští kolegové Marc Marquez či Jorge Lorenzo?  KTM  jeho kariéře tak věří, že si jeho služby pojistila až do roku 2020!

Posledním závodem dne byla třída Elite, ve které se střetli nejlepší jezdci kategorie MX1 a MX2. Holeshot šel opět za Cairolim, za ním se srovnali Van Horebeek, Gajser, Febvre a Bobryšev. V prvním rohu došlo zhruba uprostřed startovního pole k hromadné nehodě deseti jezdců, čím se čelo velmi rychle oddělilo a jelo pak prakticky svůj vlastní závod. Van Horebeek se snažil udržet Cairoliho, ale ten měl svůj den a nebyl k poražení. Třetí Gajser a čtvrtý Bobryšev byli posledními jezdci na motocyklech 450 ccm v první desítce, za nimi už následovali mladíci na dvěstěpadesátkách Ital Samuele Bernadini (TM), Lotyš Pauls Jonass (KTM) a Prado.

První čtyři jezdci už si udrželi své pořadí až do cíle, na páté vyšplhal Nizozemec Glenn Coldenhoff (KTM), od něhož se na písku čekalo trochu víc. Jeho krajan Jeffrey Herlings (KTM) se ze závodu omluvil pro lehké zranění. Víc pozornosti než celý závod si vysloužil mistr světa z roku 2015 Febvre. Tovární jezdec Yamahy nejprve havaroval v prvním kole, pak znovu upadl při stíhačce a trvalo mu hodně dlouho, než se posbíral ze země. Na druhý den Francouz hlásil, že se sice pořádně udeřil do hlavy, ale je v pořádku, kromě několika pořádně natažených svalů. Po Sardínii se jezdci přemístí do malebné Malagrotty v okolí Říma, aby nakonec ukončili italský mistrák ve známém a ultramoderním areálu Ottobiano.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist