AMA: Stewart zvládl debut na Suzuki na jedničku

Bývalý mistr světa James Stewart je zpět a v plné parádě. Hned po svém přestupu od Yamahy k Suzuki suverénně vyhrál úvodní podnik prestižního amerického seriálu 2012 Lucas Oil Pro Motocross Championship. Na trati v kalifornském Hangtownu zvítězil v obou jízdách třídy do 450 ccm. V nižší kubatuře se nejvíc dařilo Blaku Baggettovi na Kawasaki.

James "Bubba" Stewart kvůli různým zraněním a dalším problémům chyběl v americkém mistráku celé tři sezony, a tak není divu, že se na jeho návrat přišly podívat ohromné masy motokrosových fanoušků. Tahákem bylo samozřejmě i první veřejné představení Stewarta v barvách týmu Yoshimura Suzuki. Mnozí z diváků si ještě pamatovali sezonu 2008, kdy Stewart vyhrál všech 22 jízd seriálu AMA a vyrovnal tak rekord dalšího velkého Američana Michaela Carmichaela. A rodák z floridského Haines City předvedl plným tribunám v Hangtownu představení, na jaké byli fanoušci zvyklí z dob před několika lety, kdy James Stewart udivoval svými výkony a neporazitelností, a to nejen v Americe.
Stewart v první jízdě sice zaznamenal holeshot, ale neměl to tak jednoduché, když se musel pustit do boje o vedení v dechberoucím souboji s Andrewem Shortem (Chaparral Honda). Dotírajícího soupeře zdolal v závěru prvního kola a pak už neměl větší problémy. Short pak postupně propadl až na páté místo, když se před něj dostali později druhý Davi Millsaps (Toyota Yamaha) a třetí v cíli Ryan Dungey (Red Bull KTM). Také v druhé jízdě jistil Stewart dobrou pozici skvělým startem a do první zatáčky najížděl druhý za Mikem Alessim (MotoConcepts Suzuki). Po prvních pár kol se strhla dramatická bitva mezi Stewartem a Alessim, do které se ještě přimotal jeden z velkých favoritů celého seriálu Ryan Dungey. Skvělou řežbu nakonec rozhodli jezdci o kolo zpět, kteří zavřeli Dungeyho a naopak dovolili Stewartovi udělat si malý náskok, který udržel až do cíle. Stříbrný z první jízdy Millsaps měl tentokrát technické problémy a dojel v hloubi startovního pole.
„Dneska byl ten den, kdy vám vychází všechno ještě lépe, než jste si předsevzali. Bál jsem se, že to nebude tak jednoduché a trochu se budu trápit. Ale všechno vyšlo na jedničku. Tato sezona je z těch, ve kterých začínáte něco nového budovat, a mně spolu se Suzuki se to zatím daří náramně. Začali jsme opravdu dobře a já si to strašně užívám. Nepřijel jsem tady s tím, že musím nutně být ten nejrychlejší, ale když se to stalo, beru to jako bonus. Mým hlavním cílem bylo samozřejmě sžít se s novým motocyklem a týmem. Dlouho jsem na americkém šampionátu pod širým nebem nebyl a musím říct, že mi to hrozně chybělo,“ uvedl po závodě Stewart.
Slabší třídu dvěstěpadesátek ovládl domácí kalifornský jezdec Blake Baggett (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki), který Hangtown Classic vyhrál i vloni. Tentokrát ale udělal double. V první jízdě útočil z pátého místa po průjezdu úvodního kola a postupně zařezával jednoho jezdce ze druhým. Nakonec mu zbyl oříšek nejtěžší - zvládnout předjetí vedoucího dua favoritů, Němce Kena Roczena (Red Bull KTM) a Justina Barciu (GEICO Honda). I s nimi si ale nakonec pohrál jako kočka s myší s tím, že německého mladíčka udělal až v posledním kole. V druhé jízdě už to bylo jen mezi ním a nejlépe startujícím Barciou. Blake Baggett si počkal na ten nejvýhodnější moment, Barciu předjel, a pak už nebylo co řešit. "Nemohl jsem očekávat více. Byla tady nejlepší konkurence za posledních několik let. Přijel jsem sem s tím, že bych rád bral jednou bednu, ale nakonec z toho byla dvě vítězství. V první jízdě jsem si užil mnoho super soubojů, v té druhé jsem trpělivě čekal na příležitost a jel nalepený na Justinově zadním kole. A když Barcia udělal chybku, využil jsem toho a hned šel před něj," uvedl Baggett po docela překvapivém vítězství.

Výsledky 1. závodu AMA Pro

450 ccm:

1. James Stewart 1-1
2. Ryan Dungey 3-2
3. Mike Alessi 7-3
4. Andrew Short 5-4
5. Brett Metcalfe 4-5
6. Broc Tickle 6-7
7. Davi Millsaps 2-14
8. Jake Weimer 10-6
9. Josh Grant 9-8
10. Nico Izzi 11-10

250 ccm:

1. Blake Baggett 1-1
2. Justin Barcia 3-2
3. Ken Roczen 2-3
4. Ivan Tedesco 6-5
5. Eli Tomac 4-10
6. Martin Davalos 14-4
7. Kyle Cunningham 9-8
8. Jason Anderson 8-9
9. Marvin Musquin 5-14
10. Wil Hahn 7-13

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist