Villopoto chce do Evropy, brzy to ale nebude

Ještě to chvíli potrvá, ale v budoucnosti se máme na co těšit. Americký superkrosový i motokrosový šampion Ryan Villopoto chce v roce 2016 přejít ze zámoří do kolotoče mistrovství světa třídy MX1. Zatím byl v Evropě známý pouze ze startů v dresu USA v rámci Motokrosu národů.

„Vždy jsem velmi toužil po tom startovat na evropských tratích a v seriálu mistrovství světa, ale plány mého týmu a sponzorů mně držely v Americe. Teď jsem se svým plánem ohledně budoucnosti pokročil. Ještě tři roky chci a musím jezdit ve Spojených státech, ale před sezonou 2016 se chci přestěhovat do Evropy,“ uvedl Villopoto, tovární jezdec týmu Monster Energy Kawasaki, uplynulý víkend v Bastogne, kde navštívil belgickou Grand Prix tříd MX1 a MX2. Ryan vypadl velmi zrelaxovaně a neskutečně se těšil ze zájmu davu fanoušků a novinářů o jeho osobu. Připomínám, že Villopoto mohl přijmout pozvání stát se čestným hostem letošní belgické GP jen proto, že kvůli sérii zranění úplně vynechal letošní sezonu venkovních motokrosů v USA.
„Moc se těším na to, jak budu křižovat Evropu a závodit v seriálu mistrovství světa. Jsem moc zvědavý, jak si mezi zdejší elitou povedu. Dlouhodobě se kamarádím se Stefanem Evertsem. Hodně jsme spolu cestovali a mluvili o životě a závodění v Evropě. Byl jsem taky u něj doma v Belgii a prohlédl si jeho sbírku trofejí a motorek. Bylo to úctyhodné a nesmírně zajímavé. O přestěhování do Evropy už jsem dokonce hovořil se svou manželkou, a ta byla z toho nápadu nadšená,“ dodal jezdec, který dvakrát po sobě vyhrál superkrosové mistrovství USA, které se jede zároveň i jako světový šampionát.
Nebývá to moc časté, aby špičkový americký motokrosař opustil svou vlast a závodil v Evropě. To samé je i v enduru, kde vloni odjel pár závodů mistrovství světa třídy E3 Amík Kurt Caselli a zanechal za sebou ten nejlepší dojem. Je to spíše naopak: mnoho nadějných jezdců ze starého kontinentu odchází za zkušenostmi, lepšími podmínkami, smlouvami a penězi do Ameriky. Z poslední doby stačí vzpomenout německého supertalenta a loňského mistra světa MX2 Němce Kena Roczena nebo dvojnásobného mistra světa v téže třídě Francouze Marvina Musquina.
Ale ledy se hýbou. Svědčí o tom i zpráva, že si slavný Australan Chad Reed kromě toho, že se připravuje na závody aut, hodlá odskočit ze Spojených států do Evropy a zúčastnit se alespoň jedné Grand Prix v nizozemském Lieropu (2. září) v rámci přípravy na Motokros národů v belgickém Lommelu (30. září). A další známka sbližování Evropy a USA? Bývalý superkrosový mistr světa a USA Ryan Dungey jako vedoucí muž letošního venkovního seriálu AMA Pro jezdí za rakouský tým KTM a má s ním podle svých vlastních slov ty nejlepší vztahy a zkušenosti. Když přihlédneme k tomu, jaké oživení předvádějí v závodech Grand Prix navrátilci z USA Christophe Pourcel, Max Anstie nebo Tommy Searle, může seriál mistrovství světa zlepšováním vztahů s USA hodně získat.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist