Pole position pro GP Argentiny získali Gajser a Coenen

Letošní seriál mistrovství světa v motokrosu začíná o tomto víkendu v Argentině na 1 670 metrů dlouhé trati Villa La Angostura. Nejrychlejší v sobotních kvalifikačních závodech byli Slovinec Tim Gajser (Honda) a Belgičan Lucas Coenen (Husqvarna).

Argentinu sužuje těžká ekonomická krize, kvůli které jsou odvolávány velké sportovní podniky, včetně například silničářské Velké ceny. Motokrosaři ale do Jižní Ameriky odcestovali, kvůli značným cestovním nákladům ale jen ty movitější týmy. Startovní listiny byly proto doplněny o nejlepší jezdce z Argentiny a z okolních zemí. Kvůli zranění nestartuje ve třídě MXGP Ital Mattia Guadagnini (Husqvarna) a ve dvěstěpadesátkách Belgičan Liam Everts (Red Bull KTM Factory Racing). V prvních volných trénincích byli nejrychlejší loni celkově druhý Romain Febvre (Francie- Kawasaki Racing Team) a překvapivě francouzský nováček Marc-Antoine Rossi (Red Bull GasGas Factory). V měřeném tréninku třídy MXGP zopakoval vítězství Febvre před Lotyšem Paulsem Jonassem (Honda) a mistrem světa z roku 2022 Slovincem Timem Gajserem (HRC). Ve dvěstěpadesátkách se prosadil pozdější majitel pole position Belgičan Lucas Coenen (Nestaan Husqvarna Factory Racing), druhý nejrychlejší čas zajel nizozemský zázrak Kay DeWolf ze stejného týmu. Třetí místo bral Rossi, který tak potvrdil své velké ambice.

Kvalifikační závod třídy MX2, který rozhodoval o postavení na startu obou nedělních jízd, vyhrál po špatném startu Coenen. Celý závod se probíjel jezdeckým polem, dvě kola před cílem předjel i celou dobu vedoucího Itala Andreu Adama (Red Bull KTM Factory Racing). Úřadujícího mistra světa v napínavém závěru dostal také DeWolf a skončil tak druhý, čtvrtý dojel po skvělém startu Němec Simon Langenfelder (Red Bull GasGas Factory). Lucas Coenen je považovaný za velký talent belgického motokrosu, když vloni debutoval v seriálu mistrovství světa, skončil celkově pátý. „Dneska to bylo opravdu výborné. Pokazil jsem sice start a to nebylo dobré, ale pak jsem už jen předjížděl a předjížděl. Nejhorší byl souboj s Kayem, byl velmi agresivní a málem jsme oba havarovali. Musíme si spolu po závodě promluvit,“ uvedl v cíli Lucas Coenen, který má v jezdeckém poli třídy MX2 ještě bratra Saschu. Nováček Rossi (spodní velký snímek) se objevil v cíli na výborném šestém místě. Vloni jezdil úspěšně třídu EMX250 a má za sebou i pár startů v MS na divokou kartu. 

Tovární jezdec Hondy Tim Gajser vyhrál sobotní kvalifikační závod třídy MXGP a znovu tak ukázal, že mu moc vyhovuje vulkanický povrch na trati v Argentině. Pětinásobný mistr světa udělal na startu holeshot, a pak jen odjížděl startovnímu poli, v každém kole navyšoval svůj náskok a nakonec vyhrál o přibližně šest sekund. Je jasné, že je po lońské promaroděné sezoně v plné formě. Druhý skončil nejlepší muž z tréninků Romain Febvre a třetí Pauls Jonass.  "V tréninku jsme se dost trápili. Loni jsem tu nebyl a trať se od té doby trochu změnila, byla víc záludná. Měl jsem výborný start, byl jsem pořád vepředu a udělal jsem si i malý náskok. Doufejme, že \v neděli se mi povede stejně," uvedl Tim Gajser.

Výsledky kvalifikačních závodů

MX2

1. Lucas Coenen (BEL, Husqvarna), 24:46.567; 2. Kay de Wolf (NED, Husqvarna), +0:01.434; 3. Andrea Adamo (ITA, KTM), +0:07.695; 4. Simon Laengenfelder (GER, GASGAS), +0:09.463; 5. Thibault Benistant (FRA, Yamaha), +0:10.622; 6. Marc-Antoine Rossi (FRA, GASGAS), +0:29.223; 7. Hakon Osterhagen (NOR, Honda), +0:39.612; 8. Andrea Bonacorsi (ITA, Yamaha), +0:41.644; 9. Sacha Coenen (BEL, KTM), +0:42.708; 10. Ferruccio Zanchi (ITA, Honda), +0:46.105

\MXGP

1. Tim Gajser (SLO, Honda), 24:43.663; 2. Romain Febvre (FRA, Kawasaki), +0:06.489; 3. Pauls Jonass (LAT, Honda), +0:07.798; 4. Jorge Prado (ESP, GASGAS), +0:15.457; 5. Maxime Renaux (FRA, Yamaha), +0:18.382; 6. Jeffrey Herlings (NED, KTM), +0:19.133; 7. Jeremy Seewer (SUI, Kawasaki), +0:22.701; 8. Ivo Monticelli (ITA, Beta), +0:37.331; 9. Calvin Vlaanderen (NED, Yamaha), +0:45.134; 10. Valentin Guillod (SUI, Honda), +0:49.449; 

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist