V Lokti zatím nejrychlejší Febvre s Anstiem

V kvalifikačních závodech třináctého kola motokrosového mistrovství světa využil příznivých podmínek jezdec týmu Factory Racing Yamalube Romain Febvre a Max Anstie z Monster Energy DRT Kawasaki k tomu, aby v sobotní bitvě o postavení na startu porazili své soupeře a do nedělních klání tříd MXGP a MX2 startovali z první pozice. V závodu světového šampionátu žen vyhrála Holanďanka Nancy Van De Ven, obhájkyně titulu Kiara Fontanesi skončila třetí, takže o šampionce pro letošní ročník zatím není rozhodnuto a vše určí až druhý a zároveň poslední závod sezony 2015, který je v Lokti na programu v neděli. Z českých jezdkyň zajela nejlépe dvacátá Barbora Lanková, šestadvacátá Kristýna Vítková a třiatřicátá Viktorie Kellerová.

Třída MXGP – Kvalifikační závod

Pro druhé pole position sezony si zajel francouzský závodník Yamahy Romain Febvre (Yamaha Factory Racing Yamalube), když své konkurenty porazil náskokem jedenácti sekund. Po startu šel do vedení Holanďan Glenn Coldenhoff (Rockstar Energy Suzuki Europe), ale tomu spíš vyhovuje písek, takže ještě v prvním kole před sebe pustil Francouze Romain Febvre. Velmi dobře si ale vedl jezdec Hondy Gautier Paulin (HRC), který nějakou dobu za sebou udržel Febvreho. Francouze nakonec neudržel, ale dostal na druhou pozici, když překonal jezdce Suzuki Coldenhoffa, jehož nakonec porazil rozdílem necelých osmi sekund. První pětici uzavírá dvojice britských závodníků KTM Shaun Simpson (Hitachi Construction Machine ) a Tommy Searle (Red Bull KTM Factory Racing).

MXGP – Kvalifikační závod (TOP10) MXGP - QP.pdf : 1. Romain Febvre (FRA, Yamaha), 23:42.613; 2. Gautier Paulin (FRA, Honda), +0:11.060; 3. Glenn Coldenhoff (NED, Suzuki), +0:18.860; 4. Shaun Simpson (GBR, KTM), +0:21.415; 5. Tommy Searle (GBR, KTM), +0:22.695; 6. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +0:23.779; 7. Clement Desalle (BEL, Suzuki), +0:25.156; 8. Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), +0:27.871; 9. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), +0:29.837; 10. Todd Waters (AUS, Husqvarna), +0:31.278
 

Třída MX2 – Kvalifikační závod

V Lokti dnes jeli jezdci MX2 jeden z nejnapínavějších kvalifikačních závodů sezony. Nejlépe do závodu vyrazil Roberts Justs (HSF Logistics Motosport Team), který byl o půl délky vpředu před ostatními, ale pak se mu jeho KTM vzepjala a holeshot získal Davy Pootjes (Red Bull KTM Factory Racing). Holanďan vedl první kolo, ale pak se před něj dostal Samuele Bernardini (TM Racing Factory Team), který nasadil tempo, kterým se chtěl od ostatních odpoutat. Jenže sobota patřila Maxi Anstienovi (Monster Energy DRT Kawasaki), jehož rychlost byla nepřekonatelná.

Ve třetím kole převzal jezdec Kawasaki Anstien vedení a počtvrté získal pole position. Na tvrdém povrchu české dráhy si velmi dobře vedl jezdec tří ladiček Valentin Guillod (Standing Construct Yamaha Yamalube) a nebýt pádu, kdo ví, jak by to dnes dopadlo. Na první místo ztratil Guillod něco přes šest sekund. Další čtyři sekundy za Švýcarem projel cílem Francouz Benoit Paturel (Kemea Yamaha Yamalube). Nejlépe umístěným českým závodníkem je dvaadvacátý Jonáš Nedvěd (JD 191 KTM Racing Team), Martin Krč obsadil čtyřiadvacátou příčku.

Během kvalifikačního tréninku havaroval lídr šampionátu Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing), který se měl následně dostal do střetu s Jordi Tixierem (Monster Energy Kawasaki Racing). Dvacetiletý jezdec KTM měl být přepraven do nemocnice se zraněním nohy. V nemocnici zjistili vykloubení kyčle a Jeffrey Herlings se tak hned zítra vrací do Belgie, kde podstoupí další vyšetření u renomovaného odborníka Dr.Claese.

MX2 – Kvalifikační závod (TOP10) MX2 - QP.pdf : 1. Max Anstie (GBR, Kawasaki), 24:08.359; 2. Valentin Guillod (SUI, Yamaha), +0:06.265; 3. Benoit Paturel (FRA, Yamaha), +0:10.783; 4. Pauls Jonass (LAT, KTM), +0:12.645; 5. Jeremy Seewer (SUI, Suzuki), +0:15.696; 6. Tim Gajser (SLO, Honda), +0:16.531; 7. Samuele Bernardini (ITA, TM), +0:17.981; 8. Petar Petrov (BUL, Kawasaki), +0:18.606; 9. Roberts Justs (LAT, KTM), +0:19.584; 10. Brian Bogers (NED, KTM), +0:19.983

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist