Továrna KTM vsadila na mládí

Motokrosové mistrovství světa končí tento víkend v dalekém Mexiku, přestupový kolotoč na sezonu 2015 je ale v plném proudu. Zatím nejpilnější je továrna KTM, která podepsala dva významné evropské talenty. Pokračuje tak ve svém obdivuhodném programu vyhledávání nejlepších jezdců pro budoucnost.

Šéf KTM Motorsports Pit Beirer oznámil, že podepsal pětileté smlouvy s lotyšským závodníkem Paulsem Jonassem a nizozemským talentem Davy Pootjesem. Sedmnáctiletý Jonass (malý snímek vpravo) sbíral mládežnické tituly jako na běžícím pásu a v roce 2013 tak dostal šanci v týmu Wilvo Nestaan JM Racing KTM. Za důvěru se odvděčil titulem juniorského mistra světa ve třídě 125 ccm. V letošním roce se stal součástí italského týmu Marchetti Racing KTM a v mistrovství světa třídy MX2 zatím získal 77 bodů, což mu stačí na 24. místo průběžné klasifikace. Nejvíce se mu dařilo v belgickém Lommelu, kde vybojoval 25 bodů a připsal si skalpy například Mela Pococka nebo Christophe Charliera. „Byla to nejtvrdší dřina celé mé kariéry,“ řekl v depu novinářům.
Šestnáctiletý Pootjes je třetím mužem letošních evropských stopětadvacítek, když získal double v Itálii a Nizozemsku. Dva závody vynechal, jinak mohl sahat po titulu. V roce 2015 by měl závodit v mistrovství Evropy, přesněji ve třídě EMX250. Může závodit také ve vybraných závodech seniorské třídy, dodal Pit Beirer.Pootjes se momentálně dostává ze zranění, když si během tréninku v belgickém Olmenu vyklubil rameno. Má být dva měsíce mimo hru, ale přípravu na příštím sezonu stihne od samého začátku.  
Také satelitní tým Hondy JTech vsadil na mládí a podepsal jednoletou smlouvu s talentovaným Rusem Vselovodem Bryljakovem. Devatenáctiletý závodník tak bude pokračovat v seriálu mistrovství světa třídy MX2 na stroji Honda CRF250R. Vícenásobný mistr Ruska letos naskočil do šampionátu až během Velké ceny Nizozemska, příští rok už ale odjede kompletní sezonu.  "Diskutovali jsme se zástupci Honda Europe a JTech a shodli jsme se, že vylepšíme motorku a budeme bojovat o přední umístění na stupních vítězů. Já věřím, že je to možné," soudí Rus Bryljakov.
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist