Statistika: Herlings a Cairoli útočí na Evertse

Suveréni posledních ročníků motokrosového mistrovství světa Ital Antonio Cairoli a Nizozemec Jeffrey Herlings lámou jeden rekord za druhým. Oba jezdci týmu Red Bull KTM se tak probojovali nahoru tabulkou, která zaznamenává počet vítězství v jednotlivých Grand Prix.

Statistici spočítali, že osminásobný mistr světa Cairoli se už probil až na druhou příčku této tabulky se 72 vyhranými Velkými cenami, Herlings na páté, když triumfoval ve 43 Grand Prix. Nizozemec s přezdívkou The Bullet přitom začal letošní sezonu na desáté pozici s 31 vítězstvími a přestože kvůli zranění několik závodů mistrovství světa zmeškal, probil se do Top 5 všech dob. Ještě jedna sezona, jako byla tato, a Herlings se dostane na třetí místo. Leader žebříčku, legendární Belgičan Stefan Everts, je zatím se 101 vítěznými Grand Prix pro Cairoliho i Herlinsge v nedohlednu. A když uvážíme věk obou jezdců, blíže k tomu má dvacetiletý Herlings než o devět let starší Cairoli. Nizozemec navíc zůstává ve své třídě MX2, v níž prakticky nemá po odchodu například Christophe Charliera, Romaina Febvreho či Glenna Coldenhoffa soupeře. Naopak Cairoliho při už tak silné konkurenci ve třídě MXGP postihne příchod americké hvězdy Ryana Villopota a už zřejmě nebude vyhrávat tak snadno.
Pokud Herlings zůstane příští sezonu neporažen, bude mít na svém kontě 61 vyhraných Grand Prix a definitivně tak vkročí do historie motokrosu a motoristického sportu vůbec. Daleko za sebou totiž nechá ve své době velké legendy Joela Roberta, Erica Geboerse, Rogera De Costera či Georgese Jobeho. Není bez zajímavosti, že dnes dvaačtyřicetiletý Everts, který pověsil řídítka na hřebík v roce 2006 poté, co si zajistil rekordní desátý světový titul,  Herlingse prakticky pro profesionální sport objevil a dodnes mu dělá mentora. Žadný jiný z dosud aktivních motokosařů zřejmě do první dvacítky historické tabulky vítězů GP zřejmě příští rok nedosáhne.
 

Tabulka jezdců podle vyhraných GP

Stefan Everts 101
Antonio Cairoli 72
Joel Smets 57
Joel Robert 50
Jeffrey Herlings 43
Eric Geboers 39
Mickael Pichon 38
Torsten Hallman 37
Roger De Coster 36
Heikki Mikkola 32
Gaston Rahier 30
Georges Jobe 28
Andre Malherbe 28
Paul Friedrichs 28
Dave Strijbos 27
Alessio Chiodi 26
Jeff Smith 25
Harry Everts 23
Dave Thorpe 22
Alex Puzar 22

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist