Španělsko bez Paulina, ale se Charlierem

Marodka v motokrosovém MS se opět rozrostla. Do sedmého závodu seriálu, který se jede jako Grand Prix Španělska na trati v Talaveře, nenastoupí tovární jezdec Kawasaki Gauthier Paulin. Dodatečné vyšetření ukázalo, že si Francouz po pádu ve druhé jízdě předchozí Velké ceny zlomil klíční kost.

Motokrosoví odborníci se na Velkou cenu Španělska velmi těší. Tvrdí totiž, že trať s tvrdým hliněným podkladem a přidaným jemným pískem by nemusela příliš vyhovovat dosavadním až příliš suverénním lídrům seriálu Antonio Cairolimu a Jeffrey Herlingsovi. Závody by tak mohly být mnohem dramatičtější než ty poslední. Oba tovární jezdci KTM byli minulý víkend v písečném pekle Valkenswaardu opět k nezastavení, Nizozemec Herlings bral double a Ital Cairoli od dvojnásobného vítězství dělil jen zlomený ráfek předního kola v poslední fázi úvodní rozjížďky. V Talaveře de la Reina se mistrovství světa jelo naposledy před 14 lety, takže tamní trať nikdo z jezdců detailně nezná. Na rozdíl od silničních Velkých cen ve Španělsku, kde jsou domácí jezdci schopni zaplnit podium ve všech třídách, v motokrosu tomu tak není. Španělští fanoušci se tak budou spoléhat pouze na výkony Jose Burtrona (KTM Silver Actions), který ve třídě MX2 proslul zejména raketovými starty. Letošní sezonu ale nemá Butron tak dobrou jako tu loňskou, po šesti závodech okupuje desátou příčku v průběžné klasifikaci MX2. Svá želízka v ohni tak budou mít domácí hlavně ve vložených závodech evropských tříd. 
V motokrosovém MS panuje velká marodka. V tréninku mezi dvěma podniky mistrovství světa se vážně zranil tovární jezdec Husqvarny Australan Todd Waters, který se připletl do ošklivého hromadného pádu pěti jezdců v nizozemském Eerselu. Zlomil si holenní i lýtkovou kost a naštípl pánev. Ve zmíněné havárii se zranil i Němec Max Nagl, a tak Honda jede dál pouze s Rusem Jevgenijem Bobryševem. Ve třídě MX2 chybí Nizozemec Glenn Coldenhoff (Rockstar Energy Suzuki Europe), který si v přípravě zpřetrhal vnější vazy v levém koleni. Ke všem jmenovaným se teď ještě přidal tovární jezdec Kawasaki pro třídu MXGP Francouz Paulin
V Nizozemsku sice první jízdu vyhrál, ale hned po startu druhé se střetl s Bobryševem, po pádu ho přejel jiný jezdec a dále tak čtvrtý muž průběžné klasifikace MS nepokračoval. Hned po návratu do Francie Paulin navštívil specialisty, kteří u něj zjistili zlomenou klíční kost a zlomený palec na ruce. Vítěz čtyř letošních jízd Paulin se ihned podrobil operaci a bude pár dnů trvat, než se bude moci zapojit do tréninkového procesu. Manažer jeho týmu François Lemariey uvedl, že nemá žádný harmonogram jeho návratu do MS, náhradníka za něj Kawasaki nepostaví. Ve Špěnalsku tak za zelené pojede jen další Francouz Steven Frossard. „Vrátím se zpět ještě silnější, než jsem byl předtím. Vím, že jsem dost rychlý a natolik fyzicky připravený, že mohu vyhrávat. V první jízdě ve Valkenswaardu jsem to snad jasně dokázal, stejně tak svými výhrami v jednotlivých jízdách v Kataru, Itálii a Bulharsku,“ uvedl Paulin na začátku týdne.
Dobrou zprávou naopak je, že se do kolotoče mistrovství světa MX2 vrací jezdec Yamaha Factory Racing Francouz Christophe Charlier. Bývalý evropský šampion pojede na tovární YZ250FM poprvé od své havárie v Thajsku, při které si zlomil nohu. Závodník z Korsiky už dva týdny usilovně trénuje ve Francii a Itálii. „Na svém návratu jsem tvrdě makal dlouho a teď mohu říct, že se na motorce cítím už velmi pohodlně. Je to ale velká škoda, že se mi zranění přihodilo už tak zkraje šampionátu, hned ve druhém závodě. Mí soupeři mi tak bodově hodně odskočili. Nechci si klást žádné cíle, ale byl bych rád ve Španělsku dojel do první pětky,” uvedl Charlier, který se chtěl svézt už minulý víkend ve Valkenswaardu, ale nakonec to vzdal, protože nemá vůbec natrénováno na písku. Francouz tak znovu naskočí na svůj motocykl s číslem 23 a pomůže Yamaze zabodovat do klasifikace týmů. Tento rok je pro něj posledním ve dvěstěpadesátkách, protože dosáhne věkového limitu 23 let.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist