Rozhovor s J. Pradem, vedoucím mužem MS třídy MXGP

Tovární jezdec GasGasu Jorge Prado má rozjetou dosud nejlepší sezonu po přechodu do třídy MXGP. Po šesti závodech motokrosového mistrovství světa stále drží červenou tabulku pro lídra šampionátu, dokonce nepřetržitě od prvního podniku v Argentině.  Španělský jezdec má už nějaký čas nejlepší starty ze všech, a když se mu podaří, je velmi těžké ho porazit.

Na své domácí Grand Prix, která se jela o víkendu 6 a 7. května v populárním areálu intu-Xanadù Arroyomolinos, ale dvaadvacetiletý Prado oba holeshoty výjimečně nezískal. Sice pak ukázal bojovnost a spoustu krásných předjetí, ale v obou jízdách byl nakonec poražen svým velkým soupeřem, Nizozemcem Jeffrey Herlingsem, kterému kdysi dělal dvojku u továrního týmu Red Bull KTM Factory Racing. Nizozemec Velkou cenu Španělska vyhrál se skóre 1-1 a počtem 102 triumfů v Grand Prix se stal (alespoň v této kategorii) největším motokrosařem všech dob. Pětinásobný mistr světa překonal rekord, který po poslední dvě desetiletí držel legendární Stefan Everts. Nyní míří celý MX cirkus na Velkou cenu Francie a Prado má obrovskou motivaci opět se dostat do první zatáčky jako první, jak jsme u něj zvyklí. Po GP Španělska poskytl Prado rozhovor magazínu MXLarge.

MXLarge: Jorge, jak ses cítil na domácí Velké ceně, na kterou tě přišlo podpořit 30 000 fanoušků?

Prado: Myslím, že to byl dobrý víkend. V sobotu jsem získal holeshot a vyhrál kvalifikační závod, což mi mělo v neděli trochu usnadnit můj styl jízdy. V neděli jsem se ale dostal do špatné pozice, když jsem si vybral špatně startovní bránu, takže můj start nebyl tak dobrý, jak jsem chtěl. Jel jsem až za Jeffreym. Spolu jsme se tak nějak probili dopředu a skončil jsem druhý. Ve druhém závodě jsem měl ještě horší start než v první jízdě a bylo potřeba hodně předjíždět. Myslím, že ten víkend jsem udělal více předjetí než za všechny ostatní letošní Grand Prix, ale stejně to nestačilo to. Snažil jsem se například dostat před Jeremyho Seewera, málem jsem ho dostal v poslední zatáčce, bylo jsem tomu opravdu blízko, ale už mi to nevyšlo.

MXlarge: Dav okolo trati byl skvělý, hodně hlasitě podporoval vás a Rubena Fernandeze (Honda)…

Prado: Ano, to víte, domácí Grand Prix. Španělští fanoušci jsou opravdu šílení. Pro mě je to vždy velmi příjemné, ale zároveň je to velký tlak. Mnoho schůzek, mnoho lidí, kteří za vámi v depu neustále chodí, a pak ten stres ze závodění. Chce to hodně energie, ale největší problémy mi dělaly ty starty. Stále mám ale červenou tabulku pro lídra šampionátu, takže jsem za to rád a teď se přesouváme do Francie.

MXLarge: Ostatní jezdci říkali, že intu-Xanadù Arroyomolinos je trať, která z vás úplně vysává energii a je opravdu těžké tady předjíždět…

Prado: Hlavně druhá jízda už byla opravdu těžká, protože dráha byla fakt drsná. Vyjeté koleje byly tvrdé jako asfalt, takže jste v podstatě museli zůstat ve vyjeté stopě. Kdybyste přejeli vyjetou kolej, hrozilo nebezpečí havárie. Hlavně když jste v balíku jezdců a bojujete s nimi, je to pak opravdu obtížné. Naopak když jste vepředu v čisté stopě, je pak relativně snadné udržet vedení a jet svůj vlastní závod. Když musíte závodít s ostatními, oni vás zpomalují a ještě musíte sledovat rychlost chlápka před sebou.

MXLarge: Na pódiu a na tiskové konferenci jste vypadal opravdu zklamaně. Jak rychle překonáte zklamání a soustředíte se na Francii?

Prado: Už mám to nejhorší za sebou a těším se na další kolo ve Francii. Domácí GP nebyla z mé strany až tak špatná, moje jízda byla v pořádku, jen bylo opravdu velmi těžké předjíždět. Potřebuju ve Francii zase vyhrát a získat v šampionátu nějaký bodový náskok.

MXLarge: Stále se mluví o tom, že když nezískáte holeshot, neumíte pak  předjet jezdce před sebou. Ale jak jste řekl, tady ve Španělsku jste předjel spoustu kluků. Když jste o víkendu v jednu chvíli předjel dokonce Jeffreyho, dodalo vám to extra motivaci nebo možná uspokojení kvůli tomu, co lidé říkají o tom, že nedokážete dost dobře předjíždět?

Prado: Je mi jedno, co lidé říkají. Říkají pořád tolik věcí, nemůžu na to pořád myslet nebo reagovat. Byl to pro mě těžký víkend, protože to byla moje domácí Grand Prix. Tolik fanoušků, tolik se toho dělo a lidé chtěli kousek ze mě. Bylo to náročné fyzicky i psychicky, ale nyní jsme už připraveni na Francii.

MXLarge: Když Jeffrey vyhrál svou první GP v roce 2010, musel jste být ještě dítě. Pamatujete si, když vyhrál v nizozemském Valkenswaardu svou vůbec první Velkou cenu?                                    

Prado: V roce 2010 jsem ještě jezdil třídu 65 ccm. Teď si vzpomínám, když to vidím na videu, ale v té době jsem MXGP ve skutečnosti moc nesledoval. Jen jsem jezdil po závodech, ale mistrovství světa jsem nějak neřešil. Vím, že Jeffey vyhrál ve Valkenswaardu, stejně jako hodně dalších Velkých cen ve své kariéře. O dva roky později v roce 2012 jsem se dostal do týmu Red Bull KTM Factory Racing a viděl jsem jeho triumfy už zblízka.

MXLarge: Po první GP jste řekl, že jste ještě nikdy neměl v držení červenou tabulku ve třídě MXGP. A máte ji pořád. Jak moc to motivuje do další části sezony? 

Prado: No, až doteď mám pět vítězství v jednotlivých jízdách, plus triumfy v kvalifikačních závodech, myslím, že to není špatné. A je to odpověď na to, proč vedu šampionát. Chci si pochopitelně tu červenou tabulku udržet ještě mnohem déle. Tento šampionát je nyní mezi Jeffreym a mnou a já jen potřebuji dát si všechno dohromady v hlavě, abych byl jako on.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
fomax přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist