Naglovi v kvalifikaci na domácí Grand Prix přejeli nohu

Pole position pro Velkou cenu Německa, desátý podnik motokrosového mistrovství světa, získali Rus Jevgenij Bobryšev na tovární Hondě ve třídě MXGP a Slovinec Tim Gajser na motocyklu stejné značky ve dvěstěpadesátkách. Šance domácího miláčka Maxe Nagla v kvalifikačním závodě skončily už ve druhé zatáčce, kdy mu po pádu přejel nohu jiný jezdec.

To už se dlouho nestalo, aby do dějiště motokrosové Velké ceny Německa přijel s červenou číselnou tabulkou pro vedoucího jezdce šampionátu domácí jezdec. Tentokrát ale bylo Německo na nohou: Max Nagl z továrního týmu Husqvarny vedl pořadí třídy MXGP, což přilákalo na 1540 metrů dlouhou, klasickou trať s tvrdým povrchem v Teutschenthalu ještě víc fanoušků, než kdy jindy. Jezdce přívítalo v areálu chladné počasí, bylo okolo 16 stupňů s občasnými přeháňkami. Tréninky proběhly bez problémů, ale když začal kvalifikační závod, děly se věci. Holeshot udělal překvapivě Australan Dean Ferris (Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing), ale už ve druhé zatáčce šel k zemi jeho kolega u Husqvarny Nagl a vzal s sebou i Davida Philippaertse (DP19 Racing Yamaha). Ital bohužel při incidentu domácímu favoritovi nešťastně přejel nohu. Nagla (velký snimek dole) odvezli do nemocnice, kde zjistili zle pochroumaný kotník. Nagl podle posledních zpráv nebude moci v neděli nastoupit k závodům.

V čele zatím několik kol kroužil Ferris, než ho sjel a zdolal tovární jezdec Hondy Jevgenij Bobryšev. Rus dotáhl své snažení až do vítězného konce a získal tak druhé pole position v této sezoně. Bobryševovi musí trať v Teutschenthalu neskutečně vyhovovat, protože zde vyhrál i zatím svou jedinou Velkou cenu v roce 2011. Ferrise předjeli ještě i Francouz Romain Febvre (Yamaha Factory Racing Yamalube) a Belgičan Jeremy Van Horebeek na další Yamaze, který v posledních závodech konečně předvádí návrat své dávné formy. Top 5 uzavřel Francouz Gautier Paulin (HRC), který při pokusu udělat Ferrise lehce havaroval, ale rychle se zvedl a nenabral skoro žádnou ztrátu. Osminásobný mistr světa a obhájce titulu Ital Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory Racing) jel se zraněním a jeho výkon stačil na jedenácté místo.

Nejlepší start do kvalifikačního závodu třídy MX2 měl Rus Aleksandr Tonkov (Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing) před Slovincem Timem Gajserem (Honda Gariboldi) a vedoucím mužem seriálu Jeffrey Herlingsem (Red Bull KTM Factory Racing). Ve druhém kole šel Nizozemec k zemi, zato dopředu se rval Švýcar Valentin Guillod (Standing Construct Yamaha Yamalube). Ve slavném teutschenthalském esíčku se dokonce dostal na druhé místo před Tonkova, který mezitím ztratil vedení ve prospěch Gajsera. O čtvrté místo se zatím prali Lotyš Pauls Jonass (KTM) a obhájce titulu Francouz Jordi Tixier (Monster Energy Kawasaki Racing Team). Pořadí Gajser-Guillod-Tonkov se už do cíle nezměnilo, čtvrtý dojel Tixier a pátý skvěle finišující Bulhar Petar Petrov, který sedlá tovární Kawasaki po zraněném francouzském jezdci Dylanu Ferrandisovi.

GP Německa, kvalifikační závody

MXGP

1. Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), 24:05.340; 2. Romain Febvre (FRA, Yamaha), +0:06.104; 3. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +0:26.819; 4. Dean Ferris (AUS, Husqvarna), +0:30.909; 5. Gautier Paulin (FRA, Honda), +0:34.020; 6. Shaun Simpson (GBR, KTM), +0:40.438; 7. Todd Waters (AUS, Husqvarna), +0:41.001; 8. Christophe Charlier (FRA, Honda), +0:43.188; 9. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), +0:49.309; 10. Alessandro Lupino (ITA, Honda), +0:52.929.

MX2:

1. Tim Gajser (SLO, Honda), 24:32.708; 2. Valentin Guillod (SUI, Yamaha), +0:08.931; 3. Aleksandr Tonkov (RUS, Husqvarna), +0:14.262; 4. Jordi Tixier (FRA, Kawasaki), +0:19.104; 5. Petar Petrov (BUL, Kawasaki), +0:21.404; 6. Max Anstie (GBR, Kawasaki), +0:21.643; 7. Jeremy Seewer (SUI, Suzuki), +0:23.261; 8. Pauls Jonass (LAT, KTM), +0:26.624; 9. Julien Lieber (BEL, Yamaha), +0:31.776; 10. Jeffrey Herlings (NED, KTM), +0:40.252.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist