Nagl vynechá dvě GP, vrátí se v Lokti

Továrna Husqvarna si v letošním ročníku motokrosového mistrovství světa vede skvěle, teď se ale její ambice přibrzdí. Němec Max Nagl z týmu Red Bull IceOne Husqvarna Factory Racing vynechá kvůli zranění nastávající Velkou cenu Švédska i následující Lotyšsko, Rus Aleksandr Tonkov má dokonce po sezoně.

Nagl do desátého závodu motokrosového mistrovství světa v německém Teutschenthalu vedl průběžnou tabulku třídy MXGP. Ve své domácí Velké ceně ale havaroval už ve druhé zatáčce sobotního kvalifikačního závodu, když po lehkém kontaktu s Francouzem Gauthierem Paulinem (Honda) a následném pádu mu Ital David Philippaerts (DP19 Racing Yamaha) nešťastně přejel nohu. Nagla odvezli do nemocnice, kde zjistili zlomený kotník a Němec vynechal nedělní závody. Přišel tak o vedení ve světovém šampionátu třídy MXGP ve prospěch mladičkého Francouze Romaina Febvra (Yamaha). Operovali ho ještě v sobotu v noci ve městě Halle a dali mu do zlomené kosti dva šrouby. Měl naplánovanou důkladnou terapii, aby co nejvíc uspíšil vyléčení, ale ve švédské Uddevalle nakonec nepojede, i když původně tolik chtěl.

Nagl už dokonce usedl i na motocykl, ale při zkušební jízdě cítil takovou bolest a nepohodlí, že ihned pochopil, že to tento víkend s comebackem nestihne a nebude moci závodit ani v další Grand Prix v lotyšském Kegumsu. Ta se jede pouhý týden po Švédsku. „Všichni dobře víme, jak v tomto sportu zranění jezdců často zcela změní chod sezony. Nemohu ani slovy vyjádřit své zklamání, opravdu už jsem chtěl ve Švédsku nastoupit, ale bylo by to příliš brzo. Jsem samozřejmě hodně frustrovaný, ale udělám všechno pro to, aby mohl jet už v České republice. To už bych měl být fit a připravený opět vítězit,“ hlásí Nagl. Západočeský Loket se jede 26. až 27. července.



Ještě hůře dopadl další tovární jezdec Husqvarny, ale ve třídě MX2, Aleksandr Tonkov. Ruský mladík z týmu Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing si rovněž v německém Teutschenthalu zle pochroumal při nehodě rameno a letošní sezona pro něj po operaci definitivně skončila. Jeho rekonvalescence bude trvat dlouhé týdny a nesmí se nic podcenit, aby nedošlo k trvalému poškození kloubu, které by znamenalo předčasné ukončení kariéry. Aleksandr Tonkov: „Je to velké zklamání, ale letos už se nesvezu. Musím se plně soustředit na léčení, abych mohl být na začátku sezony 2016 100procentně fit. Udělám pro to všechno, co bude třeba. Ale podle lékařů nelze tyto věci uspěchat. Děkuji všem mým fanouškům za podporu.”


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist