MS MX3 Holice – Žerava dominoval v první jízdě

Fanoušci motokrosu si museli patnáct let počkat na klání světové špičky v Holicích, ale čekání se vyplatilo, pátý podnik MS MX3 byl špičkovým závodem. Možnost vidět na bedně domácího závodu českého borce si museli fanoušci počkat ještě déle, po 22 letech napodobil Petra Kováře skvělý Martin Žerava. V první jízdě nenašel přemožitele, a spolu s šestým místem v druhé jízdě, zabodoval celkově třetím místem.

Stříbrný Kohút

Odpoledne plné motokrosu začala evropská třída MX2 juniorů. I zde jsme měli několik želíztek v ohni. Nejlépe se s evropskou omladinou popral leader domácího šampionátu Martin Kohút (KTM), který se dvakrát vešel do první pětky. Pátým a druhým místem si zajistil celkově stříbrnou příčku, a dokázal, že dokáže držet krok s evropskou špičkou. První jízdu překvapivě vyhrál teprve patnáctiletý Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM), druhá se stala kořistí Christophe Charliera (Yamaha), který vyhrál i celkově. Z českých mladíků ještě zabodovali Michael Špaček (Kawasaki) pěti body, Petr Michalec čtyřmi za první jízdu a Michal Votroubek čtyřmi za druhou jízdu. Smůlu měl František Smola (Suzuki), který měl v první jízdě kolizi a v druhé skončil těsně za bodovanou dvacítkou.

Martin Žerava skoro králem

Kvalifikace nenasvědčovala tomu, že by se mohl český fanoušek dočkat vítězství domácího matadora. Největší český favorit Martin Žerava si totiž přivezl z Chile formu plnou pádů. Po nepovedené kvalifikaci si narazil hlavu, a celou sobotu bojoval s bolestmi hlavy. Kvalifikaci vyhrál tovární jezdec Husqvarny Alex Salvini, před Rusem Sergeyem Astaykinem (KTM) a dalším jezdcem Husqvarny Christophe Martinem. Z početné řady českých reprezentantů kvalifikace nejlépe vyšla, osmým časem, Michalu Kadlečkovi (TM), devátý nejrychlejší byl Jan Zaremba (KTM). Další čtyři Petr Bartoš (Honda), Petr Masařík (Honda), Jiří Čepelák (Yamaha) a Vojta Brumla (Kawasaki) se seřadili pěkně za sebou od šestnáctého do devatenáctého místa. Dvacátýpátý a dvacátýdevátý čas zajeli Zdeněk Kostelecký (Yamaha) a Vítězslav Marek (KTM).
Od startu 1. jízdy fantasticky vypálil Martin Žerava, a držel se za vedoucím jezdcem seriálu Julienem Vannim. Početná divácká kulisa hnala Martina dopředu, a ten se jim odměnil tím nejlepším způsobem, posunem na první místo. Po zbytek závodu Žerava kontroloval vedení, a na vlčáky v podobě Salviniho a Martina zbyli jen další místa na bedně. Krásný pocit vidět českého jezdce vyhrát.
Naopak start se vůbec nepovedl Jirkovi Čepelákovi, terý začínal z úplného konce. Čépa opět předvedl svojí bojovnost a získal pět bodů za šestnáctý flek. Návrat do světové elity se povedl Janu Zarembovi, a kontroval umístěním v první pětce. Na body si ještě sáhli třináctý Petr Bartoš (jezdící s kamerou na přilbě), hned za ním Petr Masařík, a hned za Čépou, jako sedmnáctý, Michal Kadleček. Těsně za bodovanou dvacítkou skončili Vojta Brumla a Zdeněk Kostelecký.
Start druhé jízdy ovlivnil hustý dešť. Start opět vyšel nejlépe Vannimu, z našich odstartoval na výbornou Jan Zaremba, který se držel vedoucí trojice. Hned za ním číhal Martin Žerava, a postupně se, za hlasité divácké podpory, prokousal až za vedoucího Vanniho. Martin hodně chtěl zopakovat dvojitý triumf ze Sverepce 2007, a stahoval náskok Vanniho. Bohužel těsně před koncem zaváhal, při dobrždění mu zhasl motor, a než opět nastartoval přehnal se přes něj čtyřlístek jezdců.
Martin skončil šestý a připsal si letos rekordní počet 40 bodů za celkově třetí místo. Tím pádem se posunul o tři pozice dopředu v průběžném pořadí na šesté místo, a útočí na vysněné místo v první pětce. Vítězství si nenechal vzít Julien Vanni, a vyhrál i celkově holický závod, na bednu je doprovodil celkově druhý Alex Salvini. Další reprezentanti s lvíčkem na prsou obsadili v druhé jízdě pozice za první desítkou. Michal Kadleček jako jedenáctý, Jirka Čepelák jako dvanáctý, Petr Bartoš třináctý. Po skvělém startu a pádu proskočil cílem jako patnáctý Jan Zaremba. Do dvacítky bodovaných se ještě vešli, sedmnáctý zdeněk Kostelecký a osmnáctý Vítězslav Marek. Těsně za body, jednadvacátý, skončil Petr Masařík. Vojta Brumla musel, bohužel, odstoupit.
Závod MS v Holicích se opravdu povedl. Všude bylo vidět, že ho připravoval realizační tým, který motokrosu nejen rozumí, ale i má rád motokros. Píle a odhodlání pana Exnera byla zřetelná na každém kroku, a už teď se těšíme na další světové závody v Holicích.
Další závod MS MX3 se pojede již tento víkend v Bulharsku. Vedle Martina Žeravy a Vojty Brumly se představí i třetí český motokrosař Michal Kadleček.

Výsledky:

1. jízda
1. Martin Žerava CZE Honda
2. Alex Salvini ITA Husqvarna
3. Christophe Martin FRA Husqvarna
5. Jan Zaremba CZE KTM
13. Petr Bartoš CZE Honda
14. Petr Masařík CZE Honda
16. Jirka Čepelák CZE Yamaha
17. Michal Kadleček CZE TM

21. Vojtěch Brumla CZE Kawasaki
22. Zdeněk Kostelecký CZE Yamaha
26. Vítězslav Marek CZE KTM

2. jízda
1. Julien Vanni FRA Honda
2. Pierre Alexandre Renet FRA Suzuki
3. Alex Salvini ITA Husqvarna
6. Martin Žerava CZE Honda
7. Tomáš Bučenec SVK KTM
11. Michal Kadleček CZE TM
12. Jirka Čepelák CZE Yamaha
13. Petr Bartoš CZE Honda
15. Jan Zaremba CZE KTM
17. Zdeněk Kostelecký CZE Yamaha
18. Vítězslav Marek CZE KTM

21. Petr Masařík CZE Honda

Celková klasifikace MS MX3 Česká republika
1. Julien Vanni FRA Honda 43 b.
2. Alex Salvini ITA Husqvarna 42 b.
3. Martin Žerava CZE Honda 40 b.
8. Zaremba (22), … 12. Bartoš (16), 13. Bučenec (14), 14. Kadleček (14),
15. Čepelák (14), … 19. Masařík (7), 20. Kostelecký (4), 21. Marek (3)


Průběžné pořadí po pátém podniku MS MX3
1. Julien Vanni 203 b.
2. Pierre A. Renet 186 b.
3. Alex Salvini 182 b.
6. Martin Žerava 122 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist