MS MX3 Dánsko – Renet mistrem světa

Pierre Alexandre Renet je jméno nového mistra světa pro rok 2009. Renet na trůnu nejlepšího motokrosaře nejsilnější třídy vystřídal smolaře Svena Breugelmanse, který startoval pouze v úvodním podniku. Renet, v Dánsku, třetím a prvním místem potvrdil zisk titulu světového šampióna. Také v Dánsku se na startu neobjevil ani jeden český motokrosař.

Renet neponechal nic náhodě a byl nejrychlejší již v kvalifikaci. Renet (Suzuki) získal pole position poprvé v sezóně, když o chlup překonal Slovince Matevze Irta (Honda). Největší Renetův soupeř v boji o titul a nejčastější vítěz kvalifikace Alex Salvini (Husqvarna) zajel 
čtvrtý nejrychlejší čas.
Počasí bylo velmi proměnlivé, před každou jízdou začalo pršet, což udělalo obtížnou trať ještě náročnější. 
Do první jízdy nejlépe vypálil Fin Antti Pyrhonen (Honda) následovaný „Frantíkem“ Julienem Vannim (Honda). Vanni překonal Pyrhonena a nikým neohrožován zaznamenal vítězství v první rundě. Stříbrný věnec udržel Antti Pyrhonen. Soupeři o korunu krále se seřadili za sebou, na třetím místě skončil Renet a čtvrtý Salvini. Bitva o titul byla stále otevřená.
Druhá jízda rozluštila tajenku, kdo bude mistrem světa. Renet vyhrál, bohužel další adept Salvini havaroval. Alex zatnul zuby, pokračoval, ale měl velké bolesti kolena. Cílem projel jako osmnáctý a bylo rozhodnuto, mistrem světa se stal Renet. Dočkali se i domácí fanoušci, když jejich podporu a znalost domácí tratě využil Nicolai Hansen (Suzuki) a zabodoval druhým místem.
Pierre Alexandre Renet
získal světový primát zcela zaslouženě, když od třetího podniku v Portugalsku podával nejvyrovnanější výkony. Ze čtrnácti velkých cen chyběl jen čtyřikrát na stupních vítězů alespoň v jedné z jízd. Salvinimu nepomohla ani jeho rychlost v boji o primát, když v posledních třech velkých cenách na Reneta jasně ztrácel. Renetovi přihrálo i zranění největších soupeřů Juliena Vanniho, Martina Žeravy a Svena Breugelmanse.
Martin Žerava, ač nejel již sedm podniků, stále figuruje na 11. pozici. Michal Kadleček (TM) se připravuje na závěrečný závod ve Francii za necelé dva týdny, 13. září, aby vylepšil 
24. pozici a rozšířil svůj bodový stav 48 bodů. Velká cena Francie bude i oslavou titulu domácího Reneta.


Výsledky:


1. jízda
1. Julien Vanni FRA Honda
2. Antti Pyrhonen FIN Honda
3. Pierre Renet FRA Suzuki

2. jízda
1. Pierre Renet FRA Suzuki
2. Nicolai Hansen DEN Suzuki
3. Christophe Martin FRA Husqvarna

Celková klasifikace MS MX3 Dánska
1. Pierre A. Renet FRA Suzuki 45 b.
2. Julien Vanni FRA Honda 41 b.
3. Antti Pyrhonen FIN Honda 40 b.

Průběžné pořadí po čtrnáctém podniku MS MX3
1. Pierre A. Renet 540 b. (mistr světa 2009)
2. Alex Salvini 487 b.
3. Antti Pyrhonen 460 b.
11. Martin Žerava 159 b.
24. Michal Kadleček 48 b.
25. Jan Zaremba 44 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist