Motokros národů letos bez Austrálie a USA

Prestižní závod Monster Energy FIM Motocross of Nations se nezadržitelně blíží. Uskuteční se o víkendu 25. a 26. září 2021 na známé trati v italské Mantově. Obrovským zklamáním zejména pro pořadatele a fanoušky je fakt, že Motokros národů se letos nezúčastní vždy favorizované týmy Austrálie a USA.

„Musíme bohužel s politováním oznámit, že kvůli předpisům a omezením, spojených s pandemií covidu, letos nevyšleme tým na FIM Motokros národů,“ potvrdila americká federace (AMA) a přidala se tak k té australské, která MXON vynechává ze stejného důvodu. Šlo to také o velká finanční rizika, cesta ze zámoří do Evropy je příliš drahá na to, aby se před startem řešily nějaké komplikace, například s karanténou jezdců apod. Není nutné připomínat, že Američané a Australané by se svými nabitými jezdeckými sestavami měli velké šance na stupně vítězů nebo dokonce na zisk cenné Chamberlain Trophy. Je to škoda,  pokud se někdo těšil na vystoupení Eliho Tomaca, Chase Sextona nebo třeba Justina Barcii, bude si muset počkat další rok. O to větších šancí se tak nyní dostává dalším reprezentačním výběrům z celého světa.

Nominovali už Britové, jejich manažer Mark Chamberlain vybral pro třídu MXGP Bena Watsona, kterého doplní Conrad Mewse (MX2) a Shaun Simpson (OPEN). Hvězdou výběru bude bezpochyby Watson, který na "národech" závodil už v roce 2018, ale ve třídě MX2. Čtyřiadvacetiletý jezdec Yamahy je aktuálně na konci nejlepší desítky průběžného pořadí světového šampionátu třídy MXGP. Jeho doposud nejlepším výsledkem této sezóny je páté místo z Grand Prix Nizozemska.

Silní budou domácí Italové, které povede do těžkých bodů devítinásobný mistr světa a tovární jezdec KTM Antonio Cairoli. Veterán pojede třídu MXGP, na dvěstěpadesátce se pokusí ukázat svůj talent vítěz z Lokte a Cairoliho týmový kolega Mattia Guadagnini. A do třídy OPEN vysílá manažer výběru Thomas Traversini ostříleného Alessandra Lupina (MRT Racing Team KTM).

Jasno už mají obhájci titulu z předloňska (loni se kvůli pandemii nejelo). Nizozemci budou spoléhat na velkou hvězdu světového motokrosu Jeffreyho Herlingse (Red Bull KTM Factory), vítěze posledních dvou Velkých cen v Turecku, spolehlivého Glenna Coldenhoffa (Yamaha – OPEN) a Roana van De Moosdijka (Kawasaki). Ten je momentálně zraněný, ale do Motokrosu národů by měl být fit. Pokud nebude, nahradí ho ve třídě MX2 sedmnáctiletý supertalent Kay de Wolf (Husqvarna).

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist