Kawasaki se připravuje na sezonu 2012

Tovární tým Kawasaki se začal na příští sezonu motokrosového mistrovství světa třídy MX1 připravovat v jižní Evropě. K dispozici měl oba své francouzské jezdce, staronového Xaviera Booga a před nedávnem podepsaného Gautiera Paulina, který v týmu nahradil odcházejícho Španěla Jonathana Barragana.

Kawasaki Racing Team začal s testováním ve Španělsku, pak se přesunul do jižní Francie. Počasí v této roční době nebylo nic moc, často i pršelo, takže si oba tovární jezdci mohli vyzkoušet i záludnosti mokré a rozbahněné trati. Kawasaki neponechalo nic náhodě a na testování s sebou vzalo šest plných kontejnérů techniky, náhradních dílů a hlavně nových věcí, které bylo před sezonou 2012 vyzkoušet. „Postupně jsme objeli hned několik tratí, abychom zajistili jezdcům a technikům všechny variace podmínek. Pro nás je tohle roční období vždy velmi důležité a podle výsledků testování se pak odvíjí celá sezona. Musíme otestovat a vyvíjet hodně prototypových věcí,“ uvedl týmový manažer François Lemariey.
„Oba jezdci Xavier Book a Gautier Paulin byli hodně překvapení, kolik na ně čekalo práce. Dostali jsme také spoustu materiálu od našich technických partnerů, který bylo také potřeba odzkoušet. Osobně nám byli k dispozici i hlavní motorový inženýr z Japonska Takashi Maruyama a Theo Lockwood, který má na starosti elektroniku v Kawasaki Motors Corporation ve Spojených státech. I jejich zásluhou jsme udělali obrovský pokrok, dali nám k dispozici plno cenných informací. Naše motory jsou teď mnohem výkonnější, ne ale tolik agresivní, jaké byly předtím. S přístupem celého týmu a s bojovnou atmosférou v kolektivu jsem velmi spokojený,” dodal François Lemariey, který rovněž potvrdil, že dosavadní jezdec Kawasaki, Španěl Jonathan Barragan, odešel k Hondě.
Lemariey vyměnil pár techniků – novým ladičem motorů u speciálů KX450F-SR bude namísto Brada Grahama, který se už bude věnovat jen elektronice, David Raymond. Luc Bruggeman spolupracoval jako mechanik s Xavierem Boogem, Jorg Pyka s Gautierem Paulinem. „Od podpisu smlouvy to byla naše první zkušenost s Gautierem a jsme s ním velmi spokojeni. Kromě toho, že má velké osobnostní kvality, předal mechanikům a inženýrům spoustu poznatků a informací. Ač je mu teprve 21 let, má za sebou velké zkušenosti jako testovací jezdec a bylo zajímavé pracovat s mixem poznámek od Gautiera a Xaviera. Ten s námi vstoupí už do své třetí sezony a moc dobře ví, co chce,“ chválí si Lemariey. Ostatně motocykly se specifikací 2012 jsou už dobře odzkoušené, protože je u Kawasaki jezdili od letošní Velké ceny Francie.  Testovací program Kawasaki bude pokračovat začátkem března, tentokrát na písečných tratích.
Třiadvacetiletý Francouz Boog v první sezoně u Kawasaki překvapil sedmým místem v konečném hodnocení mistrovství světa třídy MX1 a ziskem francouzského titulu, sedmé místo zopakoval se třemi získanými pódii v mistrovství světa i letos. To už ale vedení Kawasaki od něj přece jen čekalo víc. Gautier Paulin, bývalý mistr Evropy (2007), se upsal tovární Kawasaki před koncem letošní sezony. Čtyři sezony za sebou patřil k nejlepším v mistrovství světa třídy MX2. Nejlépe si vedl v roce 2009, když dlouho šampionát vedl, v průběhu roku se ale zranil a v konečném pořadí skončil "až" na třetím místě. Na konci letošní sezony ale doslova šokoval, když ještě na yamaze vyhrál poslední podnik sezony, italskou Grand Prix. Byl to přitom jeho debut ve třídě MX1, celý seriál odjezdil v MX2 a celkově si tam připsal čtvrté místo. 
„Je to velmi potěšující, že máme Gautiera v našem týmu. Chtěli jsme ho do týmu začlenit už před několika lety, jenže v té době jsme měli tři jezdce. Gautier vždy předváděl vynikající výkony. Nabídli jsme mu vynikající podmínky, které přijal. Paulin měl několik dobrých momentů ve třídě MX2, ale svůj potenciál ukázal i ve třídě MX1, o čemž jsme se mohli přesvědčit na MXoN v roce 2009. Jeho týmový kolega Xavier Boog měl špatnou sezónu, ale věříme, že ukáže svůj potenciál a opět vybojujeme francouzský titul," soudí majitel týmu Thierry Chizat Suzzoni. Steve Guttridge, zástupce společnosti Kawasaki Europe, připomněl, že tým Paulina prosazoval už v roce 2008 u Molson Kawasaki. "Vždy jsme věřili v jeho potenciál. Skvělou práci odvedl i o rok později u Bud Racing Kawasaki. Vynikající výkon předvedl i na Motokrosu národů, kde startoval na KX450F. Pro náš tým ve třídě MX1 byl nejlepší volbou, proto jsme ho nechali, aby si on sám určil podmínky.“


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist