Honda má v motokrosovém MS zálusk na oba tituly

K velkým favoritům nastávajícího motokrosového mistrovství světa budou patřit tovární jezdci Hondy. Team HRC hlásí, že hodlá zabojovat o tituly v obou třídách. V silnější kubatuře pojede na nejnovější specifikaci Hondy CRF450RW dvojnásobný mistr světa Slovinec Tim Gajser. Odcházejícího Rusa Jevgenije Bobryševa nahradil momentálně zraněný Nizozemec Brian Bogers.

Jedničkou u továrny Honda zůstává na motocyklu CRF450RW v prestižní třídě MXGP předloňský mistr světa, jednadvacetiletý Slovinec Tim Gajser, vloni po zranění a vynechání několika závodů až pátý. Právě proto vstupuje do tohoto roku s velkou nadějí, že se vrátí na stupně vítězů. "Mám za sebou skvělou zimu, jsem připravený, provedli jsme spoustu testování, změnili jsme hodně věcí na motorce a teď jsem naprosto spokojený s tím, co máme. Už se nemůžu dočkat, až se to všechno znovu rozběhne, protože se mi pokaždé zdá zimní přestávka příliš dlouhá. Vloni si na nás trošku zasedla smůla, ale tak to občas v motokrosu chodí. V polovině sezóny jsem tvrdě havaroval a zranil se. Z toho důvodu jsem ztratil červené tabulky lídra šampionátu. Letos trénuji tak, abych ze sebe dostal to nejlepší. V současné době se cítím na 100  procent připravený znovu bojovat o titul," uvedl šampión třídy MX2 z roku 2015.

Seriál motokrosového mistrovství světa má letos v kalendáři 19 podniků a začíná první březnový víkend Velkou cenou Patagonie v jihoamerické Argentině. HRC tam zřejmě ještě nebude moci nasadit nováčka v nejsilnější třídě MXGP, Nizozemce Briana Bogerse, který si v zimní přípravě ošklivě zranil nohu. Jednadvacetiletý závodník je považován za velkého specialistu na písek. V roce 2014 byl vicemistrem Evropy dvěstěpadesátek a postoupil do světa. Tam ve třídě MX2 skončil v roce 2015 jedenáctý, o rok později už osmý a své snažení ve dvěstěpadesátkách zakončil vloni dalším celkovým osmým místem, když dojel například ve druhé jízdě ruské Grand Prix stříbrný. Tři roky sedlal v mistrovství světa MX2 KTM v barvách nizozemského sponzora HSF Logistics, který nyní přichází do HRC i s ním. „Být součástí rodiny HRC je můj splněný sen. Honda CRF450RW je fantastický bike, svezl jsem se na něm koncem minulého roku. Jízda na něm na mne silně zapůsobila. Je skvělý na všech úrovních," pochvaluje si Bogers. 

Nováčkem u Hondy, ale nikoli ve světových dvěstěpadesátkách, je v Jižní Africe narozený a v Nizozemsku žijící Calvin Vlaanderen. Pojede na zcela nové Hondě CRF250RW jako jediný v továrním týmu, kde vystřídal Itala Michelle Cervellina. Vlaanderen debutoval v seriálu mistrovství světa v roce 2014 v českém Lokti, vloni dojel ve dvěstěpadesátkách celkově třináctý, když byl součástí stejného týmu jako Bogers. "Jsem opravdu velmi šťastný, že jsem se stal členem  týmu HRC a pojedu další sezonu dvěstěpadesátek s tak perfektním strojem a zázemím. Nová Honda  CRF250RW má velký potenciál. Nedávno jsem skončil na mistrovství Itálie v Riole na podiu a to mne utvrzuje v domění, že jsme vykročili správným směrem. Musím poděkovat Hondě za to, že mi dala tuto životní příliežitost a už se nemohu dočkat prvního závodu MS v Argentině," uvedl Vlaanderen, který po odchodu Švýcara Jeremy Seewera do třídy MXGP bude mít v seriálu MS MX2 za největšího soupeře obhájce titulu, Lotyše Paulse Jonasse na KTM.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist