Další nominace na Motokros národů 2015

Rychle se blíží jedna z nejočekávanějších motoristických akcí roku Motokros národů (MXoN), který se ve dnech 26. a 27. září 2015 uskuteční ve francouzském Ernée. Češi už předběžně nominovali. Pokud se nic nestane, reprezentovat nás budou Martin Michek (MXGP), Filip Neugebauer (MX2) a Jára Romančík (Open). Dnes se podíváme na nominace dalších zemí.

Domácí Francouzi budou patřit k největším favoritům a svou nominaci zveřejnili mezi prvními, ačkoli disponují nejméně deseti prvotřídními jezdci a výběr tak musel být dost složitý. Loňský světový titul národních týmů budou obhajovat v USA úspěšně závodící Marvin Musquin (MX2), zkušený Gautier Paulin (MX1) a ve třídě Open bude startovat mladičký Romain Febvre, vedoucí muž mistrovství světa kategorie MXGP. Britové zveřejnili ihned jména dvou jezdců – v poslední době ve velké formě jezdících Shauna Simpsona (MX1) a Maxe Anstieho (MX2). Oba jsou vítězové z Velké ceny Belgie v písečném Lommelu. Třetí jméno dodali až nyní a nebude to zraněný Tommy Searle, ale supertalentovaný mladíček Dean Wilson (Open), prosazující se v zámoří.

Stejně jako vloni nepomůže Němcům jejich nejlepší jezdec. Ken Roczen, který dopomohl německému týmu v roce 2012 k vítězství v MXoN v Lommelu, oznámil, že po posledním podniku amerického seriálu Lucas Oil Pro Motocross Championship podstoupí operaci zad a z tohoto důvodu do Francie nepřijede. Naštěstí pro Němce se po dlouhodobém zranění vrací dříve vedoucí muž šampionátu MXGP Max Nagl. Tovární jezdec Husqvarny nastoupí do třídy MX1 a doplní ho Henry Jacobi (MX2) a Dennis Ullrich (Open). Silná bude jako každoročně Belgii, v jejíž dresech se představí Julien Lieber (MX2), loňský vicemistr světa MXGP Jeremy van Horebeek (MX1) a zkušený Kevin Strijbos (Open). Do první desítky míří i bez hvězdného Chada Reeda Australané, kteří se budou spoléhat na výkony Todda Waterse (MX1), Deana Ferrise (Open) a Jaye Wilsona, v současné době vedoucího muže domácího šampionátu třídy MX2.


A co Američané? Ti byli vždy ozdobou Motokrosu národů a v posledních letech mají na svém kontě nejvíc vítězství. Letos ale rozhodně mezi favority patřit nebudou. Devítinásobný mistr AMA Ryan Villopoto s velkým humbukem ukončil kariéru, další hvězda amerického motokrosu Ryan Dungey se rozhodl tento ročník MXoN vynechat a James Stewart toho letos moc nenajezdil. Ze zámoří tedy do Francie přijede mladá sestava v čele s Justinem Barciou, který už je v Evropě dostatečně známý, Cooperem Webbem a Jeremy Martinem. Všichni  Amíci pojedou na Yamahách.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist