Šestidenní: Italové a Španělé ze hry o World Trophy

Italové a Španělé museli hodně tlačit na pilu, aby se zapojili do boje o pódium v hlavní soutěži 97. ročníku Šestidenní (ISDE) v argentinském San Juanu, a svou snahu zřejmě přehnali. Oba World Trophy týmy přišly o jednoho jezdce a naděje na kvalitní umístění pro ně skončily. Čeští junioři zůstávají i po pátém dni na páté pozici.

Před závěrečným motokrosem, který už málokdy důkladně zamíchá celkovým pořadím, zaslouženě vede soutěž World Trophy skvěle poskládaný a vyrovnaný tým Američanů. Zámořští jezdci vyhrál i pátý den s náskokem necelých tří minut na Francii a 4:40 min. na Brity. Neustále se lepšící Italy tažené dopředu skvostným Andreou Veronou (GasGas - E2) ) zastavilo pátý den odstoupení Kevina Cristina (Fantic–E1), To samé potkalo i Španěly v podobě smůly velezkušeného Jaimeho Betriu (KTM – E3). Podle magazínu Enduro 21 bývalý juniorský misr světa Cristino utopil motocykl v řece a Betriu odstoupil kvůli nesnesitelné bolesti v ruce, kterou si zranil ve čtvrtek. Na čtvrté místo celkově se tak dostalo Chile, ale s obrovskou ztrátou, takže se zdá, že o týmech, které v sobotu vystoupí na stupně vítězů, je rozhodnuto. Američané jdou do závěrečného motokrosu s náskokem 14 minut na Francii, třetí Británie má ztrátu na lídry 16 minut, takže ještě může zaůtočit na na konečné stříbro. Američané naposledy triumfovali v nejprestižnější soutěži Šestidenní v roce 2019 v Portugalsku.

V soutěži juniorů bylo v pátek už podruhé za sebou zcela stejné pořadí na konci posledního, šestého testu dne jako je to celkové, takže nedochází k žádným změnám v průběžném pořadí, jen narůstají rozdíly mezi týmy v Top 6.  Švédové vyhráli v pátek o skoro šest minut před Francií a před posledním dnem vedou nad stejným soupeřem o 21: 52,43  min. Třetí jsou bezpečně Američané. Češi na čtvtou Argentinu ztrácejí skoro 20 minut. 

"Kluci vstávali do dnešního dne v dobré náladě. Úsměvy, srandičky, ale tam někde vzadu z nich byla cítit únava. Jardu Kalného čekala ráno prácička v podobě výměny řídítek, když na těch původních ohnul hrazdu. Výměna řídítek v podání Járy byl koncert – doslova. Za pár minut vyměněna řídítka, nastavené páčky, prostě paráda. První runda proběhla bez větších problémů, ale panovaly obavy, aby se kluci neutopili v bažině. Ve druhém kole se ale ošklivě rozbil Robo Friedrich. V posledním testu doháněl argentinského jezdce, který startoval před ním a bohužel mu zvedal prach. Robo jel v jednu chvíli prakticky do zdi, kde ucítil ohromnou ránu a pak letěl. Když se vzpamatoval, zjistil, že nemá ani brýle, bolavý byl hlavně v místech, kde záda ztrácejí dobré jméno, ale dokázal se zvednout, posbírat se a jet dál. Naopak s Argentincem to takové nebylo. Na motorku už nesednul, naštěstí nic vážného. Roban do cíle dojel, stejně jako Zdeněk Pitel. Jarda Kalný se kousnul a jel neuvěřitelně. První test zajel dokonce na celkovém 33. místě. Na konci dne držel 39. příčku. Důlžité však bylo, že na Němce, kteří jsou v rámci Junior Trophy na průběžném šestém místě za nimi, ještě navýšili náskok a tak pro ně bude nejdůležitější dojet do cíle. Jarda Kalný, který vyrůstal na motokrosu, se na sobotu ohromně těší, protože trať se mu líbí. Tak hlavně aby si to kluci užili a dovezli se do cíle," zaznělo v reportu Czech Enduro Teamu.

        

 Víc informací o českém týmu a videa najdete zde:

https://www.facebook.com/czechenduro.cz/?locale=cs_CZ

https://www.instagram.com/explore/tags/czechenduroteam/?next=%2Fpatriciapardo_tv%2F&img_index=1

 

Všechny výsledky 5. dne a celkové pořadí najdete zde (vpravo nahoře přepněte na DAY 5):

https://fim-isde.com/2023-results/

 

 

 

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Marek Vincík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist