Šestidenní, den 3: Češi už jsou pátí, juniorům vládne Švédsko

Další den, další posun o jedno místo v průběžném hodnocení! Čeští junioři jsou po středě na 97. ročníku Šestidenní (ISDE) v argentinském San Juanu už pátí. Pomohly jim k tomu problémy britského jezdce Charlieho Chetera. Na prvních místech není nic nového: Američané nadále vedou prestižní soutěž Trophy týmů, v juniorech dominují Švédové.

Už je to jako nošení dříví do lesa. V nejprestižnější soutěži o World Trophy si to i třetí  den stejně jak v pondělí a úterý bez milosti na čele rozdávali dva nejrychlejší jezdci letošní Šestidenní. Ital Andrea Verona na GasGasu (E2) vyhrál jeden test a Španěl Josep Garcia (KTM E1) zbylých pět. Ten také vede absolutní klasifikaci. Z první pětky vedoucích týmů čtyři dojely v jediné minutě, jen zatím druzí Britové ztratili trošku víc, ale na udržení jejich slibné pozice jim to stačilo. Den opět vyhráli vyrovnaní Američané, tentokrát před Francouzi a Italy, Španělé byli čtvrtí. Tým USA vede před čtvrtkem před Brity už o sedm minut a 36 sekund. „Máme za sebou skvělý start, ale soutěž ještě bude dlouhá. V úterý se jelo už podruhé na stejných tratích a na konci dne už byly terény šíleně rozježděné, takže jsme se už těšili na nové testy. Základem je zvládat to horko a nedělat chyby,“ uvedl v cíli člen vedoucího týmu Cole Martinez (Honda).

  

Švédové jsou v juniorech absolutně k nezastavení, tentokrát byl rychlejší Axel Sems (Husqvarna - E2) než mistr světa Albin Norrbins (Fantic - E3), oba ale opět skončili v Top 10 absolutního pořadí jezdců. Třetí den Skandinávci vyhráli o čtyři minuty před Francouzi a Američany, kteří ztratili sedm minut. V průběžném hodnocení vedou Švédové před Francií už o skoro 12 minut. Po úterní smůle Itálie tentokrát o svého jezdce přišla dosud čtvrtá Británie, což posunulo Čechy ze šesté na pátou příčku. Před nimi jsou stále domácí Argentinci, a to o 8 minut a 11 sekund. Z našich juniorů byl už třetí den po sobě nejrychlejší Jaroslav Kalný (Sherco - E3) časem 46'15.02, Robert  Friedrich (GASGAS E3) zajel 47'34.72 a Zdeněk Pitel  (HUSQVARNA E2) 48'13.44.

Czech Endurto Team se v úterý večer dozvěděl, že Jarda Kalný dostal penalizaci 15 sekund. Když totiž nestačil přezout přední kolo a odjel do parc ferme, nevzal si s sebou tu novou pneumatiku. To znamená, že tam neodevzdal kompletní stroj a za to dostal trest. Poučení pro příště. Středu ale začal český reprezentant den velmi dobře. V ranním servisu obul přední pneumatiku jako nic, vyměnil olej v převodovce a vyrazil na úplně novou trať. Pár minut za ním se pustili do nového dobrodružství Robert Friedrich a Zdeněk Pitel. 

"Středeční dva testy pod hrází Ponte Negro a na břehu jezera byly od sebe vzdálené jen asi pět kilometrů. Test pod hrází byl zajímavý jak jezdecky, tak hlavně divácky. Velká část tratě se totiž dá sledovat ze silnice, která trať několik desítek metrů nad ní křižuje. Na tomto diváckém místě bylo požehnaně fanoušků. Ale nejen na silnici, po celé trati jsou roztroušené stovky lidí, stejně jako kolem cross testu, který pořadatelé připravili ve vyschlém korytě přítoku do vodní nádrže. Divácká atmosféra tu byla skvělá. Samozřejmě nejvíce fanoušků tu mají domácí Argentinci, ale vůbec nezaostávají ani Chillani, kteří to sem mají doslova přes kopec. Skvělou atmosféru umí vytvořit také Američané. Jen česká vlajka nikde mezi diváky nevlaje…To ale nevadí, kluci jedou, jako kdybyste tu byli vy všichni. Cítí totiž vaši podporu, čtou vaše komentáře," píše z Argentiny Czech Enduro Team.  Středu naši jezdci zakončili bez problémů. "Je to až takové nepřirozené, protože dosud, od odjezdu z Čech až do včerejška se vždycky něco podělalo. Dneska nic, tak snad to vydrží…Jarda, Robert i Zdenda si testy třetího dne užívali. Nebylo takové horko, na sluníčku už bylo jen 40°C, tedy minimálně o deset méně, než v předchozích dvou dnech. Přejezdy prý byly trochu náročnější, ale nic, co by kluci nezvládli"

   

  

Všechny výsledky 3. dne a celkové pořadí najdete zde (vpravo nahoře přepněte na DAY 3):

https://fim-isde.com/2023-results/

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Marek Vincík - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 20 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kuraprox přispěl 20 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist