Šestidenní, den 2: Čeští junioři se posunuli na 6. pozici

Američané i po druhém dnu vedou prestižní soutěž Trophy týmů, v juniorech jsou nadále na první pozici Švédové. Nás může těšit, že český juniorský tým se na 97. ročníku Šestidenní (ISDE) v argentinském San Juanu díky odpadnutí favorizovaných Italů posunul ze sedmé na šestou příčku. Paddockem později otřásla tragická zpráva o smrti nizozemského závodníka Alberta Pose, který sdílel týmové zázemí Němců spolu s českou výpravou.

Švédští mladíci i nadále jedou v Argentině perfektně, jejich největší hvězda a mistr světa Albin Norrbins (Fantic - E3) zajel nejrychlejší čas mezi všemi juniory. Skvěle mu přizvukují i Axel Sems Husqvarna - E2) a Max Ahlin (KTM - E2). První dva jmenovaní byli dokonce v TOP 10 absolutního pořadí jezdců bez rozdílu tříd. "Začátek Šestidenní je letos velmi obtížný, hlavně kvůli tomu neskutečnému horku. Jsme celé hodiny vystaveni prudkému slunci a nilde není ani kousek stínu. Ae zatím se nám vede dobře a nezbývá než dále tlačit a tlačit. Je to skvělý pocit být v čele soutěže," uvedl Norrbins (spodní velký snímek). Druzí byli druhý den Američané a třetí Francouzi (takové je i průběžné pořadí ve "Stříbrné váze" před třetím dnem), naopak pohroma zastihla dosud druhé Italy, kteří přišli o Manola Morettiniho a klesli na poslední příčku. To posunulo český World Junior Team ze sedmé na šestou pozici. Na pátou Argentinu ztrácejí sedm a půl minuty, ale tlačí se na ně sedmí Němci, kteří za našimi reprezentanty zaostávají jen o minutu a 29 sekund. Z Čechů byl ve druhém dní opět nejrychlejší Jaroslav Kalný (Sherco - E3) časem 51'47.51, Robertu Friedrichovi (GASGAS E3) naměřili 54'51.20 a Zdeňku Pitelovi (HUSQVARNA E2) 54' 41.59. Kalný jako nejlepší z Čechů je v absolutním pořadí jezdců na 45. pozici. Na GasGasu Roba Friedricha se v ranním, desetiminutovém servisu měnila a upravovala hadice od chladiče. Měl na to jen jeden pokus a zvládl to 20 sekund před limitem, Nestihl už ale vyměnit pneumatiky. Obě přitom vypadaly hodně mizerně.  

Okolo třetí hodiny odpoledne teploměr umístěný ve stínu na okruhu Villicum ukazoval  41°C. "Naštěstí jsou kluci celkem v pohodě, jak v té fyzické, tak i té psychické, která je tady snad ještě důležitější. Vidět totiž svoje soupeře, jak leží na přejezdech, zvrací v časových kontrolách, jak jsou napojeni na kapačky s fyziologickými roztoky a jak to pomalu odpadává. Není to nic příjemného. Naštěstí na to pořadatelé zareagovali tak, že trať zkrátili časově o celou hodinu. Nutno říci, že právě tahle informace našim jezdcům, ale nejen jim, zvedla ohromně náladu. Už v první rundě si ale Zdeněk, Jarda i Robo stěžovali na slítané přední pneumatiky. Zdeněk je má opravdu v otřesném stavu. Ti dva ostatní v o nic lepším. Ale nejedou vůbec špatně. Všichni víme, že ani druhý den se nerozhoduje. Kluci se dostali do psychické pohody. Vše funguje jak má, Robanovi motorka funguje, pneumatiky sice ne, ale pořád jede dopředu," hlásil z Argentiny Czech Enduro Team.

"Kluci naštěstí doijeli tak, jak měli, čekal na ně poslední servis dne, ve kterém chtěli přezout obě kola. Povedlo se to jen Zdeňkovi Pitelovi a Robertu Friedrichovi. Jardovi Kalnému se nedařilo obout přední, a protože ho dost výrazně tlačil čas, nasadil do přední vidlice pouze ráfek a jel do parc ferme. Hlavní je, že jsou kluci natěšení na třetí den. Věříme, že začnou už zostra, protože po vypadnutí Italů se posunuli na šesté místo. Nic není rozhodnuto. Ve středu na závodníky čeká nový okruh. Dvě rychlostní zkoušky nad přehradou vzdálenou od paddocku 60 kilometrů a jeden test nedaleko paddocku. Tak držte palce!"

V soutěži World Trophy týmů opět řádili Ital Andrea Verona na GasGasu (E2) a Španěl Josep Garcia (KTM E1). Tentokrát si ale pořadí vyměnili. Ital vyhrál čtyři testy a porazil v cíli svého velkého soupeře o 17 sekund. Ale opakovala se situace z prvního dne a opět vyhráli svou až neuvěřitelnou vyrovnaností Američané. Celkově navýšili svůj náskok na druhou Británii už na 5 minut a 21 sekund. "Na podoných tratích jsme trénovali doma, talže se tady cítíme skvěle. Testy jsou ale těžké, není tam žádné místo anii k minimálnímu odpočinku," uvedl člen vedoucího týmu Dante Oliveira (KTM - E2), v cíli třetí v absolutním pořadí jednotlivců za evropskými hvězdami Veronou a Garciou.     

Všechny výsledky 2. druhého dne a celkové pořadí najdete zde:

https://fim-isde.com/2023-results/

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Marek Vincík - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kuraprox přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist