Národní tým po pátku s hodnocením Patrika Markvarta

V pátek jezdci absolvovali stejnou trať jako včera. Stejnou porci kilometrů což bylo 268km, ale terén byl poněkud náročnější a hlavně blátivější. Start soutěže byl opět v osm a na jezdce čekaly tři testy - dva enduro a jeden cross test. Český národní tým World Trophy je po pátku za stávající situace osmý, juniorský národní tým ve složení Hroneš Jakub, Kučera Lukáš a Adolf Živný zaznamenal výborný posun z devátého místa na místo osmé.

Jako první byl enduro test v Gelnici. Zde se našim jezdcům dařilo a bylo dobře našlápnuto na stažení Němců. Pak ale začaly chyby jezdců. Enduro test v Kojšově se v prvním kole neměřil, neboť na něm byly přeznačeny některé úseky, které byly nebezpečné a nesjízdné po dešti. Pouze jej projeli, aby ho do druhého kola mohli jet naostro. Naši jezdci do toho vložili hodně neboť jejich cílem bylo smazat necelý tříminutový odstup na čtvrté Němce.

Chtěli to tak moc, že si to vyžádalo pády a dokonce došlo ke zranění Michala Kadlečka, který si při nárazu do stromu zlomil žebro. Jaromír Romančík se dnes nevyvaroval několika pádům, ale za to Patrikovi Markvartovi blátivý terén sedl. Zajížděl skvělé časy a ve své třídě E1 skončil na šestém místě a v absolutním pořadí skončil na třiadvacátém. I benjamínek týmu Jiří Hádek dnes opět ukázal, že je ve správný čas na správném místě. Zajel parádní časy a v pátek byl druhým nejlepším z našich.

Zítra čeká na jezdce závěrečný motokros. Start je v osm, ale pořadí se promíchá a nejdříve se na trať neboli spíše přejezd vydají jezdci klubových týmů a až poté trophy týmy. Přejezd do časovky Kechnec, kde se odjede závěrečný motokros, bude dlouhý pětadvacet kilometrů. Jezdci sem přijedou do časové kontroly, kde proběhne prefinish. Budou přezouvat pneumatiky, udělají lehkou údržbu svých strojů a odevzdají motorky do uzavřeného parkoviště. Pak už se jenom bude čekat, až odjedou všechny klubové týmy, ženský trophy týmy a nakonec budou rozjížďky trophy týmů podle jednotlivých tříd.

Délka rozjížďky bude dvacet minut, což odpovídá sedmi odjetým kolům. Prvním českým jezdcem, který se postaví na start závěrečného motokrosu je s číslem #99 Adolf Živný ve třídě E1 a to ve 13:25 hodin. V 15:30 hodin odstartují poslední vlnu. Přejme našim, aby vše vyšlo a zajeli ty nejlepší časy. Mají šanci stáhnout jezdce Německa a vyhoupnout se o jedno místo kupředu.

Stále však nevíme, zda by to bylo z osmého na sedmé a nebo z pátého na čtvrté. Druhá varianta zní samozřejmě lépe, ale ráno snad již padne definitivní rozhodnutí jury.

Pro ty co nevědí, co se za poslední dny a hodiny odehrálo … Osm jezdců na trati ve středu neprojelo průjezdovou kontrolou a byli diskvalifikováni. Podali protest na FIM do Ženevy a po dobu jeho vyřizování byli navráceni do závodu. Ve čtvrtek vyšly neoficiální výsledky, kde již byly diskvalifikace zrušeny a týmy Francie, Anglie, Španělska se dostali zpět na přední místa. Týmu USA se také zrušila diskvalifikace, ale pro odpadnutí dvou jezdců do předních příček nezasahují.

V pátek byly na jury podány protesty poškozených zemí proti tomuto rozhodnutí. V nejbližších hodinách má padnout rozhodnutí, zda diskvalifikovaní jezdci z třetího dne budou na odvolání dle FIM v Ženevě vráceni oficiálně do závodu. Dnešní výsledky jsou neoficiální a stále probíhá jury. Čekáme!

Nejvíce se to týká Austrálie, která se od středy stala lídrem soutěže, druzí byli Italové a třetí Finsko. Na čtvrtém místě Německo a páté místo patřilo České republice. Proslýchá se, že tyto země za takovýchto podmínek ráno do závěrečného motokrosu nenastoupí. Doufejme, že selský rozum zvítězí a padne to správné rozhodnutí. Rádi bychom viděli české jezdce na závěrečném motokrosu.

Páteční jízdy komentoval Patrik Markvart, který řekl: „Dnes mě to bavilo ze všech dnů nejvíc! Bláto mám rád a s nim i těžké testy. To šlo vidět i na časech. Zajížděl jsem moc dobré časy a nakonec s toho bylo dnes jednadvacáté místo absolutně a šesté místo ve třídě E1. World trophy team je na pěkném osmém místě, sobota motokros a mám to za sebou!“

VIDEO - 1.část

VIDEO - 2.část

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist