Čtvrtý den národního týmu s komentářem Ondřeje Helmicha

Čtvrtý a pátý den se vždy na šestidenní jede jiná trať než dny předešlé. Dnes jezdci absolvovali trať dlouhou 268 kilometrů s třemi měřenými testy a čtyřmi časovými kontrolami. Vstříc nové trati a novým testům se jezdci opět vydali v osm hodin. První z českých závodníků startoval deset minut po osmé Jára Romančík, kterému se zde daří a ukazuje všem, že jeho volba do trophy týmu byla víc než jen dobrá. Vlastně to dokazují všichni jezdci. Jedou za národní tým a nálada je mezi nimi skvělá.

Měřený test Jahodná se ve středu jel poprvé a pojede se ještě další dva dny. Je to rychlostní zkouška endurového typu a našim jezdcům moc nesedí. Je dlouhá, fyzicky a technicky náročná a po jednom dni musely být některé úseky pozměněny kvůli sjízdnosti a bezpečnost. Včera se jel test dvakrát a během dne se přes něj přehnalo přes 900 jezdců, takže ve čtvrtek už byl hodně rozbitý. Jede se celý v lese a tak všude vylezly kořeny, po kterých se to pěkně smeká. O pády tak není nouze.

Ve čtvrtek jezdci absolvovali dva nové měřené testy. Jeden endurový a jeden krosový. Po startu se jelo do první časové kontroly v Opátce a asi po hodině a půl lesním terénem k prvnímu testu krosového charakteru v Gelnici. Ten českým jezdcům sedl. Jel se v okolí sjezdovky, takže výjezdy, sjezdy, pasáže na louce, kde pořadatel vytvořil skoky a tobogány. Dále nechyběly lesní kaňonky, šotolinový úsek nahoru, dolů kolem nohy a tak dále.

Tento test je vysoko na kopci, ale ani to neodradilo slovenské a české fanoušky, aby přišli povzbudit jezdce a opravdu jsou slyšet všude. Z měřeného testu se jezdci krátkým lesním úsekem přesunuli na druhý test a to charakterem endurový. Hned od startu je vidět dlouhý výjezd, kde se sešlo opět hodně diváků a atmosféra zde byla skvělá. Čeští jezdci jsou nadšení z toho, jak je fanoušci ženou kupředu.

Zítra na jezdce čeká to samé. Stejný počet kilometrů, stejný počet kol a stejné měřené testy. Po čtvrtku je český národní tým ve složení Romančík, Hádek, Markvart, Helmich, Toman a Kadleček na pátém místě. Před nimi jsou o 2,48 minut jezdci Německa a zítra se pokusí udělat vše, aby tuto časovou ztrátu smazali. Junioři ve složení Hroneš, Kučera a Živný jsou po čtyřech dnech stále na devátí.

Pak už se rozhodne na závěrečném motokrose, ale hlavně se bude čekat na sobotu, kdy by se na FIM měla projednat stížnost vyloučených týmů. Pokud se tak nestane a bude se čekat déle, nedojde k oficiálnímu vyhlášení.

Čtvrtek na Šestidenní komentoval jezdec #91 Ondřej Helmich slovy: „Čtvrtý den se jelo po trochu pozměněné trati a obměnily se i testy. Zůstal pouze jediný endurotest na Jahodné, který je dlouhý a velice náročný a moc mi nejde. Další dva testy byly nové. Na to jaký sem z nich měl strach při procházení, tak se vcelku daly jet a nebylo to úplně nejhorší.“

„Čtvrtý den byl celkově náročný nejen tím, že byl ještě o dalších čtyřicet kilometrů delší, ale i tím, že pořadatelé dali dva testy do jedné časovky a nebylo moc času na odpočinek. Celý den jsem zajížděl i vcelku slušné časy. Moc chyb jsem nenadělal, až tedy na poslední test, kde jsem udělal
jednu velkou. Trefil jsem strom a než jsem se posbíral, tak jsem zajel o třicet vteřin horší čas.“

„Teď už se těšíme na pátek, kdy se opět pokusíme atakovat čtvrtou příčku a konečně přeskočit Němce. Myslím si že to půjde, protože velice dobře jedoucí Jára Romančík a Patrik Markvart dost stahují náskok. A nejen oni, myslím že celý tým do toho dává všechno, aby to vyšlo.“

VIDEO - 1.část

VIDEO - 2.část

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist