Mistrovství ČR v cross country v Sedlčanech

Osmidílný seriál závodů motorek a čtyřkolek v cross country připravovaný společností ADT Horažďovice se dostal do své poloviny závodem v Sedlčanech, kde se odehrál poslední květnový víkend 4. díl seriálů ITP ESSOX CUP a ADT CUP.

Kapitoly článku

Ještě tři dny před závodem se na obloze honily černé mraky a zemi zkrápěl vytrvalý déšť. Vypadalo to, že ten, kdo nemá rád bahno zůstane raději doma nebo se přijede podívat pouze jako divák. Naštěstí se ale koncem týdne začala příroda umoudřovat a na víkend přálo počasí pro závody jako stvořené – noční déšť a občasné denní přeháňky, ani horko ani zima, prostě se na nás konečně letos počasí usmálo.
Nedělní program pokračoval závodem motocyklů – čtvrtým dílem seriálu ADT CUP 2010, který má stejně jako seriál ITP ESSOX CUP na svědomí horažďovická firma ADT, tentokrát ve spolupráci se společnostmi Racetool Praha, Crediem a Českou podnikatelskou pojišťovnou.

Čtyři závody tohoto seriálu jsou součástí Mistrovství ČR motocyklů v cross country a sedlčanský závod patřil mezi ty, na kterých bojovali o body i jezdci kategorie MOTO MČR. Po sobotním závodě čtyřkolek byla trať pěkně vyhlazená, noční déšť ji příjemně zkropil, takže podmínky pro závodění byly ideální.

Na jezdce čekala přes 7 km dlouhá trať s jedním příjemným překvapením – zcela novým přírodním úsekem, který se doposud v Sedlčanské kotlině nejel. Trať to byla technicky velmi náročná – zvlášť lesní úseky plné kořenů a kamení byly pro některé jezdce hodně tvrdým oříškem.

MOTO HOBBY ADT

Pro bezlicenční kategorii MOTO HOBBY ADT byla připravena zkrácená, jednodušší verze tratě. I tak byly hodina závodu a sedlčanský terén nad síly některých jezdců a z 55 přihlášených borců jich závod devět nedokončilo. Jednoznačným vítězem tohoto závodu byl, stejně jako ve předcházejících dvou závodech, Lukáš Jokl z Enduro Vysoká, následován Miroslavem Zychem z Hroch teamu a Petrem Špínou MX team Obory.

MOTO HOBBY DRUŽSTVA C

Protože na předchozích závodech byl o tuto kategorii mezi jezdci malý zájem, rozhodli se pořadatelé spojit tuto kategorii s kategorií Přebor ČR do společného závodu. Na start se tak postavilo celkem 92 jezdců, z toho 15 posádek bojovalo o body v kategorii Moto hobby družstva C.
Pro obě tyto kategorie byla připravena již plná varianta tratě včetně náročný lesních pasáží a prudkých strání mezi jednotlivými částmi autokrosové tratě. 110 minut závodu a náročnost tratě donutila často jezdce k odpočinku podél tratě, valná většina jezdců ale byla kasifikována. Pro diváky to byl velmi zajímavý závod, jezdci se v jeho průběhu rozptrostřeli po celé trati, takže bylo pořád se na co dívat.
Dosavadní jednoznačný lídr této kategorie Lukáš Vrána přišel o prvenství v průběžném pořadí seriálu díky své neúčasti na dvoudenním závodě v Radvanicích. Před něj se tak dostala posádka se startovním číslem 877 Ježek, Pech, Haken. Lukáš se ale do seriálu vrátil ve velkém stylu a zase dokázal, že má v sobě dost sil a umu, aby dokázal smazat výhodu dvoučlenných posádek. Dojel si pro čtvrté vítězství v sezóně a druhým v cíli nadělil jedno celé kolo. Na prvenství v průběžném pořadí seriálu mu to ale nestačilo, protože jeho největší soupeř, již zmíněná posádka se startovním číslem 877 obsadila v Sedlčanech ve složení Ježek – Pech druhé místo. Třetí dojela dvojice Novák Tomáš – Nusko Pavel ml.

MOTO PČR

Přebor ČR je vždy nejobsazenějším závodem dne. Jinak tomu nebylo ani v Sedlčanech. Hodně smutný byl v cíli Honza Hejda, který celou druhou polovinu závodu odjezdil v čele a předvedl opravdu vynikající výkon. O cenné body ho nakonec připravil uznaný protest jiného jezdce proti tankování v servisní zóně s nastartovaným motorem. Trestem za tento prohřešek je diskvalifikace v závodě a Honza tak přišel o 25 bodů. První tak dojel Miroslav Škaloud z AK Krakonoš Jilemnice před Pavlem Bartůňkem z SMS Benešov a Markem Dolejšem z Verva Racing Team.

MOTO MČR

Čtyřiadvacet jezdců této kategorie si brousilo zuby na toho pětadvacátého, v této sezóně ještě neporaženého Víťu Kuklíka z Husaberg Racing Teamu CZ. A až na pátý pokus se to povedlo a to závodníkovi, který se tohoto seriálu letos zúčastnil poprvé - jezdci týmu SK MP Praha Speed Moto a pravidelnému účastníkovi Mistrovství světa a Evropy v enduru, Davidu Čadkovi. David předjel Víťu už v pátém kole, po zbytek závodu ho už před sebe nepustil a cílem projel s náskokem 53 vteřin.Třetí dojel Víťův týmový kolega a bratr – Martin Kuklík, který v osmém kole předjel úřadujícího Mistra republiky Michala Rudolfa z HARUDA team RAC Sedlčany. Na toho zbyla v absolutním pořadí čtvrtá příčka.
Velkou smůlu měl Matěj Macháček ze SOLARCO CZECH ENDURO JUNIOR TEAMu. Dlouho se držel na prvním místě ve třídě E1, ale dvě kola před koncem závodu ztratil výfuk, jeho motocykl znatelně zpomalil a dostal se před něj jezdec BONMOTO.CZ RACING TEAMu Honza Konečný.

Nepříjmený pád potkal dvě kola před koncem Milana Engla KBS ÚAMK TEAM-KTM CZ . Ve velké rychlosti se mu vyzula zadní pneumatika, následoval děsivě vypadající pád, ze kterého si naštěstí Milan odnesl jen odřeniny.
Bratři Kuklíci si díky skvělému výkonu upevnili vedoucí pozici v průběžném absolutním pořadí seriálu a nadále vládnou i svým třídám. O třetí místo v absolutním pořadí přišel Milan Engl, kterého přeskočil Michal Rudolf.
Seriály ITP ESSOX CUP i ADT CUP jsou ve své polovině. Do prázdnin náš čeká ještě jeden závod, a to poslední červnový víkend v Mohelnici na Moravě. Přihlásit se do závodu můžete na stránkách pořadatele – www.atvAmoto.cz, zde také najdete podrobné informace o celém seriálu včetně bohaté fotogalerie.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist