ITP ESSOX CUP zabalený do bláta

Všichni čekali sníh a on roztál. Ani v třetím ročníku závodů se nepodařilo pořadatelům z ADT Horažďovic splnit závodníkům přání a uspořádat závody motorek a čtyřkolek na sněhu. A tak se první závod ze sedmidílného seriálu ITP ESSOX CUP 2009 jel tuto sobotu v motokrosovém areálu v Jiníně u Strakonic opět bez sněhu.

Kapitoly článku

Za to v blátě. Tající sníh vytvořil místy na trati laguny plné mazlavé a kluzké hmoty. Ale jak už to u endůrářů bývá, tahle skupinka prostě bahno může, takže se o první body do seriálu utkalo celkem 161 jezdců ve čtyřech rozjížďkách.
Připraveny byly čtyři varianty přes tři kilometry dlouhé tratě, která byla kombinací klasických motokrosových úseků a přírodních částí – dlouhé skoky a rychlé široké části střídaly technické pasáže – jízda přes kořeny stromů, výjezdy prudkých lesních strání, brody bahenních řek, kluzké louky. V Jiníně hned na start navazuje poměrně prudký a táhlý kopec a ten už v prvních vteřinách napověděl, že pro některé jezdce bude závod hodně tvrdým oříškem.
Zem sice nebyla promrzlá, ale přesto kluzké kořeny a kameny velmi často poslaly jezdce k zemi. Byly i chvíle, kdy musel závodník sesednout z motorky a vytlačit ji na vrchol těžkého úseku nebo využít pomoci přihlížejících. Místa, kde se mísily emoce - jezdci potili krev a proklínali účast v závodě, diváci byli nadšení a skvěle se bavili. Právě pro tyhle oboustranné zážitky jsou závody v cross country tak oblíbené.

Moto Hobby

Největší konkurence byla již tradičně v kategorie Moto Hobby, na startovní čáru se postavilo 52 jezdců. Za 60 minut vymezených pro tuto kategorii byl nejrychlejší Miloš Bambas na KTM 450R. Stříbrnou příčku obsadil Honza Hejda (Yamaha YZ 250 F), bronzový byl Martin Baďura (KTM EXC 450).

Moto Profi

Královská kategorie Moto Profi, to se rovná 90 minut ostrého nasazení a technicky nejnáročnější úseky tratě. Nejlépe si s tím poradil Honza Unger z enduro klubu Zruč nad Sázavou, druhý byl Honza Matějka z pořadatelského ADT Race Teamu a třetí skončil Matěj Macháček.
Velké poděkování patří všem závodníkům a divákům za vytvoření skvělé atmosféry, provozovateli jinínského areálu, panu Strachovi za skvěle připravený areál, hlavnímu partnerovi, společnosti ASP Group Distributing za finanční podporu a samozřejmě i všem zdravotníkům a pořadatelům za pomoc při závodech.
Enormní zájem mezi jezdci o účast v prvním závodě je velkým příslibem i pro další závody seriálu. Ten pokračuje 21. března v Sedlčanech, okr. Příbram. Kompletní výsledky a fotky z jinínského závodu najdete na stránkách pořadatele – www.atvAmoto.cz, zde se také můžete přihlašovat do dalšího závodu.
Reportáž ze závodů čtyřkolek najdete zde.

Partneři závodů:

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist