Rallye Dakar 2008 zrušena!

Tato nepříjemná zpráva byla právě potvrzena pořadatelem, Rally Dakar 2008 se nepojede! Důvodem je špatná bezpečnostní situace v Mauretánii, kde byli v na Štědrý den zastřeleni čtyři francouzští turisté a tento incident je přičítán teroristickým silám napojeným na Al Kaidu. Francouzská vláda vydala varování před vstupem do Mauretánie a ani jednání organizátora této pouštní rally, společnosti

ASO

(Amaury Sports Organisation), s Mauretánskou vládou nepřinesla jistotu, přestože Mauretánie přislíbila 4 000 vojáků na ochranu celého konvoje.

Je to tvrdá rána pro všechny účastníky (viz článek o našich týmech) a nepříjemná připomínka toho, jak moc terorismus začíná ovlivňovat celý svět. Bez Mauretánie bohužel není možné narychlo uspořádat Rally Dakar 2008 ani v omezeném rozsahu, jelikož tato země letos měla zaujímat hlavní část trasy a zahrnovala denních 8 etap. Pro organizátory to jistě nebylo lehké rozhodování, přesto však lze pochopit, že nakonec dali přednost zrušení soutěže i přes velké finanční ztráty všech zúčastněných, než aby riskovali životy týmů a diváků této události. K podobnému rozhodnutí došlo již minulosti, kdy byly zrušeny dvě etapy v Mali jako reakce na varování ze strany francouzské vlády před rizikem přepadů či únosů alžírskými rebely.

Tento článek budeme během dneška ještě určitě aktualizovat, zatím předáváme poslední zprávy od našich zpravodajců z Martin Macek Promo Teamu:





Přejímky - třetí den a mimořádná situace!
Dnešní celkem hezký (počasí)den nezačal vůbec dobře. Od našeho francouzského týmového kolegy jsme dostali špatné zprávy o tiskové zprávě francouzského ministerstva zahraničí, která upozorňuje na nebezpečnou situaci v Mauritánii a nedoporučuje občanům Francie navštívit tuto zemi během Dakaru. Na přejímkách se zdálo být všechno v pořádku až do 10:30, kdy oznámili mimořádnou tiskovou konferenci pro všechny účastníky ve 12:00 místního času a za pár minut také zastavili průběh přejímek. Obecná nálada je velmi špatná a lidi si myslí, že kvůli tomu zastaví celý Dakar. Martin byl právě uprostřed administrativních přejímek, když uzavřeli stan a přestali vydávat technické a navigační vybavení. Čekáme na polední tiskovku a pochopitelně budeme okamžitě informovat.


Dakar 2008 je oficiálně zrušený!
Smutný den pro dakarskou rallye. Už od rána jsme s napětím sledovali prosakující informace zahrančních tiskových agentur o možném ohrožení startu závodu a nedovedli si představit, že by se něco takového vůbec mohlo stát. Bohužel kolem půl jedenácté došlo k uzavření technických přejímek pro závodníky i doprovody a na dvanáctou hodinu byla svolána tisková konference pro všechny účastníky - závodníky, doprovody a novináře. Na tiskové konferenci oznámil ředitel závodu definitivní zrušení letošního závodu z důvodu možného teroristického útoku západoafrické odnože Al-Kaidy na území Mauretanie. Tamnější vláda a ozbrojené síly už nedokázaly garantovat 100% bezpečnost celému konvoji a proto se organizátor rozhodl neriskovat žádné kompromisy a závod bez náhrady zrušil. V současné chvíli čekáme v tiskovém centru na Martina Macka, jehož vyjádření uveřejníme během chvíle v další zprávě.


Aktualizováno
Na tiskové konferenci, která proběhla dnes v poledne, oznámil ředitel rallye Dakar zrušení letošního závodu. Po posouzení informací francouzské vlády, konkrétně ministerstva zahraničních věcí, a na základě důrazných doporučení byl letošní ročník rallye Dakar zcela zrušený. Velký mezinárodní politický tlak a vražda čtyř francouzských turistů 24. prosince, která je spojovaná s teroristickou organizací Al-Kajda operující v maghrebských zemích, a přímé varování organizátorům ze strany teroristických organizací vedly k jednoznačnému rozhodnutí pořadatelské organizace A.S.O. - zrušit závod.
Prvořadým úkolem organizátorů je zajistit bezpečnost všech účastníků akce - nejen závodníků, doprovodů, novinářů a partnerů závodu, ale také obyvatel zemí, kde závod probíhá. A A.S.O. za žádnou cenu nechce riskovat bezpečnost i za cenu zrušení celé akce.

Organizátoři pochopitelně chápou, že tímto rozhodnutím byl zmařený přinejmenším rok těžké práce všech, kteří se do příprav největší světové rallye zapojili. Očekává se obrovské zklamání lidí zejména v Portugalsku, Maroku, Mauritánii a Senegalu. Ekonomické ztráty jsou obrovské a ještě větší je sportovní zklamání - pro mnoho účastníků byl letošní Dakar vyvrcholením mnohaletých příprav. Nicméně Dakar je symbol a tento symbol nic nezničí.
Zrušení letošního ročníku neznamená konec Dakaru. Je jisté, že příští ročník bude zcela nové dobrodružství, postavené na nových plánech organizátorů tak, aby byly spokojeni účastníci a zároveň zajištěná jejich bezpečnost.


Náš motocyklový závodník Martin Macek komentuje událost přímo z Lisabonu:
„Podle mě jsou lidské životy prvořadé. Myslím si, že sport musí zůstat bezpečný, a nečekal jsem, že to takto dopadne. Teroristům jde především o to, aby se při takové události zviditelnili, a to se jim bohužel dokonale povedlo.
Sportovně jsem velice zklamaný, byl jsem výborně připravený a měl jsem na výborné umístění. Každopádně na příští rok se toho nevzdám a budu připravený ještě víc“
.

Podle názorů řady lidí přímo zde v Lisabonu je možné, že závod povede přes jiné země, které budou schopné garantovat bezpečnost všech účastníků. Koneckonců se to již v minulosti stalo a trasa se měnila a vedla různými zeměmi. Rozhodně ale nejde zpochybňovat rozhodnutí organizátorů a nemůžeme dělat nic jiného, než považovat letošní ročník Dakaru za uzavřenou kapitolu.

Náš tým nyní zvažuje, co bude dělat, jaký bude další postup. Je nám to velice líto, přípravy byly náročné, obětovali jsme této akci mnoho času, peněz a práce, ale doufáme, že organizátoři přijdou s rozumným řešením pro další rok.


Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist