České motocyklové týmy na Rallye Dakar 2008

V pátek a sobotu proběhla na Václavském náměstí v Praze společná prezentace českých týmů vyrážejících na Dakar. K vidění byly závodní i doprovodné kamiony a automobily, my jsme se samozřejmě zajímali především o čtyři závodní motocykly a jeden quad, jejichž piloty vám zde představíme spolu s základními informacemi o Dakaru 2008.

Začneme teamem KM RACING TEAM, organizátorem celé akce na Václaváku. Do tohoto týmu patří tři motorky a jeden quad a bude mít k dispozici podporu v podobě doprovodného vozu Nissan Navara.


Josef Macháček - Quad

Začínal jako závodník v motorkrosu/enduru, zkusil si to i v autokrosu a posledních několik let se věnuje quadům (a ještě k tomu se netají s tím, že by rád zkusil Dakar i za volantem automobilu). Šest startů na Rally Dakar a z toho čtyřikrát na prvním místě v kategorii quadů, k tomu opravdu asi není co dodat. Letošní Dakar má být delší a více orientovaný na písečné oblasti, proto Josef letos postavil nový stroj Desert Storm s novou koncepcí a nižší hmotností, který přitom disponuje stejným výkonem jako loňská mašina Desert Fox.
Web: www.machacekjosef.com Rozhovor a dojmy z minulého Dakaru naleznete zde.


David Pabiška - KTM 690

Liberecký endurista si dakarskou premiéru střihl již letos a dojel na výborném celkovém 42. místě a jako 11. ve své třídě jezdců bez asistence. V lednu se i díky jistotě týmového zázemí chce pokusit ještě se o pár pozic posunout.
Rozhovor s Davidem naleznete zde.


Dušan Randýsek - Yamaha WRF 450

Také účastník minulého Dakaru. V lednu jej bohužel již ve čtvrté etapě zklamala technika, která mu zabránila v závodu pokračovat. Letos proto vyráží na osvědčeném nářadí Yamaha WRF450 a můžeme mu držet palce, aby se mu velký sen v podobě příjezdu až na cílovou rampu u Řůžového jezera splnil.
Web: www.km-racing.cz




Ivan Figura - KTM 660

Členem týmu KM Racing je i slovenský závodník, který zatím jezdil jen enduro. Ivan vyráží na Dakar poprvé a jede podle svých slov hlavně rozšířit zkušenosti, které získal na Rally Dubaj.


Druhým motocyklovým týmem je Martin Macek PROMO TEAM, který sestává z jednoho jezdce a vozu presscar Hummer H2. O technické zázemí jezdce se bude starat přímo tovární tým Yamaha.


Martin Macek - Yamaha WR450F

Hvězda minulého Dakaru - není tak obvyklé, aby naprostý nováček v této soutěži dojel do cíle, a to ještě na výborném celkovém patnáctém místě a na prvním místě v kategorii bez asistence! Před ním se umístily jen dvě další Yamahy, takže není divu, že si tohoto úspěchu všiml výrobce a Martin do dalšího Dakaru vyráží coby tovární jezdec Yamahy s plnou podporou a na továrním speciálu. Web: www.martinmacek.cz
Rozhovor a dojmy z minulého Dakaru naleznete zde.


30. ročník Rallye Dakar

A jaký bude Dakar 2008? Odstartuje se 5. ledna z Lisabonu a povede skrz Portugalsko, Maroko, Mauritánii a Senegal, k tomu ještě přesunové etapy přes Španělsko a Západní Saharu. Organizátoři letos pro změnu vynechali Mali. Délka trasy narostla na 9273 km a především neuvěřitelných 5736 km rychlostních zkoušek (pro srovnání, vloni jen 4300 km). Na startu bude 565 vozidel, z toho 11 našich posádek. Rozdělení podle vozidel je 100 kamionů, 200 aut, 245 motocyklů a 20 quadů. Organizátoři obecně slibují více písku a dun a méně kamení, v kalendáři opět budou zařazeny i etapy s noclehem bez asistence, kdy budou jezdci odkázáni jen sami na sebe. Trasa bude tentokrát v některých etapách volena zvlášť pro auta a kamiony a zvlášť pro motocykly, aby se předešlo riziku vyplývajícímu z předjíždění. Dobrou zprávou určitě je rozšíření zpravodajského pokrytí ze strany České televize, díky čemuž budeme mít k dispozici každodenní dvacetiminutové zpravodajství na kanále ČT4 Sport.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist