DAKAR 2009 v Argentině a Chile

Místo na Sahaře se budou závodníci prohánět v poušti Atacama. Trasa Dakaru 2009 spatřila světlo světa. Dakarský závod se z Afriky přesouvá na území Jižní Ameriky, pojede se v Argentině a Chile.

Patrice Clerc - prezident A.S.O. a Etienne Lavigne - ředitel závodu oznámili, že Dakar 2009 bude startovat 3. 1. 2009 v Buenos Aires. Trasa bude měřit celkem 9000 km z čehož dvě třetiny budou tvořit rychlostní zkoušky. Cíl závodu je naplánován na 18. 1. rovněž v Buenos Aires. 

 

Jižní Amerika nabízí množství rozmanitých terénů, od dlouhých plání, přes hory až po písečné duny. Toto je ideální pro uspořádání nejnáročnějšího závodu světa. Je čas pro změnu. Dakar za svou třicetiletou historii projel již 21 afrických států. Afrika dveře tomuto závodu zavřela v době jeho třicátých narozenin. Bezpečnostní rizika jsou zde čím dál větší, proto organizátoři prý již delší dobu uvažovali o přesunutí závodu do Jižní Ameriky. Nastává doba nového dobrodružství, nového poznání a nové výzvy. Starý Dakar zemřel a rodí se nový. Přesunutí závodu z Afrického kontinentu bude dozajista milníkem v jeho novodobé historii.
Většina závodníků tuto změnu vítá, i když tato varianta bude o něco dražší. To by se mohlo dotknou zejména menších týmů a privátních jezdců. Podmínky účasti a výše startovného zůstávají stejné. Přednost pro start v roce 2009 dostanou jezdci, kteří byli přihlášeni na třicátý, zrušený ročník. Přihlášky bude A.S.O. přijímat od 15. května 2008.

Movie of the Dakar

 

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist