Druhý díl UFO Enduro Cross-country

O víkendu 23. a 24.6. se uskutečnil v Košťálově u Semil druhý díl „volného“ seriálu v Cross-country, který v letošním roce pořádá Enduro team luky. Jedná se o tři dvoudenní závody s názvem seriálu UFO Enduro Cross-country.

Základní informace o seriálu

Závody mají délku 120 min a jsou vyhlášeny pro jednotlivce (konkurenční C.E.C. a Shell adventure cup jsou závody dvojic), v poněkud nezvyklých kategoriích do 85 ccm a 125 ccm 4t, do 125 ccm, do 450 ccm a nad 450 ccm. Zúčastnit se mohou jezdci s licencí i hobíci.




Pořadatelé vyhlašují výsledky v obou dnech a jezdci ve vypsaných kategoriích obdrží ceny až do 10. místa. Na konci sezóny budou vyhlášeny celkové výsledky seriálu pod záštitou firmy UFO.
Závody v Košťálově, pořádané Autoklubem v AČR Semily, jsou mezi „bahňáky“ notoricky známé a jsou pověstné výbornou organizací a zejména náročnými tratěmi, jejichž centrem je místní kamenolom. Tak, jak kamenolom poskytuje skvělé terény, tak košťálovské koupaliště poskytuje vynikající zázemí všem účastníkům závodu a jejich doprovodům.




Také letošní trať nezůstala tradici nic dlužna a obsahovala všechno, co si srdce enduristy může přát. Byly zde výjezdy i dosti náročné sjezdy, „motanice“ mezi stromy a keři i vypalovačky po loukách zpestřené „roletou“. O náročnosti trati může svědčit sobotní výrok absolutního vítěze Martina Macka, který prohlásil, že už po prvním kole měl pořádně „vytuhlé“ předloktí. Sobotní závod se vydařil a v pravé poledne bylo na startu bylo přes 170 jezdců, kteří startovali ve 3 hlavních vlnách. Před závodem a na jeho konci krátce zapršelo, ale podle vyjádření jezdců to průjezdnost tratě nijak neovlivnilo.


Od startu se rozpoutal nelítostný boj mezi „starými mazáky“, reprezentovanými Mackem, oběma Pabišky a dalšími zkušenými jezdci, se kterými se bez respektu poprali o vítězství „mlaďoši“ zastupovaní oběma Lukáši, to je Kroupou a Sedláčkem a řadou dalších nadějí tohoto sportu.
Až do posledního kola to vypadalo, že dravé mládí tentokrát uspěje a Lukáš Kroupa už od prvního kola vodil vytrvale celé pole jezdců. Jeho dravá jízda dávala v té době druhému Mácovi dost malé naděje na kýžené vítězství. V posledním kole však si však Máca vzpomněl na svoje vytrvalostní kvality potvrzené na posledním Dakaru a pořádně zatáhl, zatím co Lukin toho přece jenom po skoro dvou hodinách skvělé jízdy začal mít dost. Celkově pak vyhrál Macek před Kroupou a Sedláčkem.


Nedělní závod proběhl za krásného počasí s cca poloviční účastí. V absolutní pořadí vyhrál opět Macek, tentokrát si „odtáhl“ celý závod sám, před Kroupou a Sedláček po dost těžkém pádu a následné poruše motocyklu závod nedojel.


V souvislosti s tak vydařeným víkendem mně jednu věc "hlava nebere". V "našich končinách" je velké množství motorkářů, kteří si pořád a většinou oprávněně stěžují, že není kde jezdit, že nás z lesů všichni vyhánějí a teď, když se bez problémů mohou svézt na výborně připravené a dost náročné trati, tak se tihle fandové endura prostě neobjeví a dokonce řada z nich ve stejné době zase lítá po lesích. Mě tohle nepřipadá normální!
Ti, zejména hobíci z podhůří Jizerek a Krkonoš, kteří se doposud nerozhoupali a nevyužili takovou skvělou příležitost zajezdit si bez toho, aby jim někdo nadával že ničí naši přírodu, budou mít možnost to napravit. Poslední informace říkají, že se nepodaří uspořádat závod v Šumperku a osvědčení bozkovští pořadatelé zvažují, že by třetí závod seriálu byl 21.7.2007 v Bozkově. Snad to všechno vyjde a setkáme se na trati ve Lhotce u Bozkova.

Informace o redaktorovi

Pavel Vetlý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist