kawasaki_good_times_tour2




Elefantentreffen 2015: podle nových pravidel

Vedle Dakaru je pro našince asi největší událostí ledna zimní sraz v Bavorském lese, jehož téměž šedesátiletá tradice pokračuje i v letošním roce. Ovšem za podstatně jiných podmínek než v předchozích letech. Původní ideu komorního setkání milovníků jízdy v jedné stopě totiž postupně vytlačily srazové manýry neukázněných návštěvníků, takže pořadatelský klub BVDM musel přistoupit k razantním změnám v pravidlech, aby byl schopen slavné "Elefanty" udržet při životě i do budoucna.

O největším zimním srazu motorek už asi něco slyšel každý z našich čtenářů - přinejmenším se o akci Elefantentreffen mohl dozvědět v některé z reportáží z minulých ročníků (2001, 2009, 2011 nebo 2012). Ti, co pravidelně sledují Fórum nejspíš znají i letošní termín, který byl organizátory stanoven na víkend 30. ledna až 1. února 2015. Do jubilejního šedesátého ročníku setkání sice ještě rok chybí, ale i tak by možná neškodilo malé okénko do jeho historie.
Ta se začala psát v roce 1956, když se na pozvání motocyklového novináře Ernsta Leverkuse sjelo zhruba dvacet motocyklů Zündapp KS 601 a jejich posádky strávily společně první lednový víkend na opuštěném okruhu ve Stuttgartu. O rok později se počet zúčastněných zdvojnásobil, a setkání dostalo svůj nynější název. Ten je odvozený od přezdívky, kterou si zúčastněné Zündappy vysloužily pro svou mohutnou sílu a zelenou barvu. 
V roce 1958 se akce, konaná tentokrát ve městě Bad Durkheim, otevřela pro majitele motocyklů všech značek, a to se podepsalo na účasti dvou stovek strojů. Popularita zimního setkání rostla geometrickou řadou a místa konání se střídala každý rok. V roce 1959 hostil "Elefanty" Oldendorf, kam už dorazilo na 400 motorek. Zprávy o srazu se brzy rozšířily i do okolních zemí, a v dalším roce do Feldbergu přijelo 900 účastníků včetně motorkářů z Belgie, Holandska, Dánska a Švýcarska.
Od roku 1961 se Elefantentreffen na čas usadil v areálu okruhu Nürburgring a role organizátora se ujal motoklub BVDM, který akci pořádá dodnes. Účast poprvé dosáhla tisícové hranice, a největší obdiv si bezpochyby vysloužil sedmdesátiletý světoběžník Robert Sexe, který v zimním počasí vážil 700 km dlouhou cestu.
I když se Elefantentreffen rychle změnil z komorního setkání pár přátel v poměrně masovou akci, dlouho si zachovával svojí poklidnou atmosféru, jakou si na letních komerčních srazech snad ani nelze představit. V roce 1964, kdy byly zavedeny tradiční pochodně jako vzpomínka na zesnulé motorkáře, už pořadatelé zaznamenali 2683 účastníků.
Jak už to ale v podobných případech chodí, velká koncentrace motorek začala přitahovat pozornost obyvatel okolních měst a vesnic, kteří začali na sraz přijíždět v autech a autobusech. To byl jeden z důvodů, proč se Elefantentreffen v roce 1978 přestěhoval na Salzburgring. Tam sice pořadatelé museli čelit protestům ze strany ochránců životního prostředí, ale vydrželi to celých deset let. Kapacita okruhu ale přestala stačit návštěvnosti srazu, která se vyšplhala až k deseti tisícům účastníků, a tak se v roce 1989 zatím naposledy měnilo místo konání.
Do údolí v Bavorském lese nedaleko obcí  Thurmansbang-Solla / Loh přijelo napoprvé 3 700 motorkářů, a jejich počet se v následujících letech zvýšil až na zhruba osm tisíc. K lítosti některých pravidelných účastníků byla v roce 1994 vypuštěna nádrž v dolní aréně.
Čtyřicátý ročník pořadatelé oslavili velkým ohňostrojem, ale jinak se snažili udržet klidnou a uvolněnou atmosféru srazu, a také zachovat dobré vztahy s místním obyvatelstvem. Po špatných zkušenostech byl zakázán vjezd automobilům a později také čtyřkolkám, což se ukázalo být účinným opatřením. Padesátiny tak Elefantentreffen mohl oslavit důstojně - v mrazivém počasí na témeř třiceticentimetrové sněhové pokrývce a pod zářícím sluncem. Podle pořadatelů tenhle sraz ani po půl století - i když se složení účastníků a jejich strojů změnilo - neztratil nic ze své výjimečnosti a zvláštní atmosféry. 
Ale v několika posledních ročnících se poklidný ráz zimního setkání otrlých motorkářů změnil v hlasité orgie, kam početné skupiny účastníků navzdory prosbám pořadatelů přiváželi v dodávkách zásoby ve velkém (a s nimi i haldy odpadu). Organizátoři proto usoudili, že je načase vrátit se zpět ke kořenům a pro letošek se rozhodli zavést přísná pravidla. Svůj plán s mottem "Zpátky pro budoucnost" shrnuli do sedmi bodů. Pokud se na Elefantentreffen 2015 chystáte, doporučujeme se s nimi seznámit a dodržovat je:
  1. Příjezd bude umožněn pouze dvou- a tříkolovým vozidlům (motorky, sajdkáry a tříkolky postavené z motorek), což neplatí jenom pro samotný areál srazu, ale týká se i parkoviště v Solla. To bude vyhrazeno pouze návštěvníkům z okolí, a žádné dodávky ani osobní auta s přívěsy patřící účastníkům srazu tu nebudou tolerovány. 
  2. Veškerá vozidla v areálu musí mít platné doklady pro provoz na veřejných komunikacích včetně pojištění, a veškeré samodomo výtvory budou zabaveny.
  3. Na příjezdové silnici mezi Solla a areálem je omezena rychlost na 30 km/h a kontrolovat se zde bude i používání přilby. Uvnitř areálu se smí jezdit jenom krokem. 
  4. O víkendu před termínem srazu (nejpozději 23. ledna) bude areál ohraničen stavebním oplocením, a vjezd bude umožněn pouze dvou- a tříkolovým vozidlům.
  5. Vykládání věcí z dodávek a aut nebude dovoleno ani na příjezdových cestách.
  6.  Tolerováno nebude ani zabírání míst pro stany pomocí pásek nebo značek před uzavřením areálu (23. lednem)
  7.  Ohňostroje, petardy, sirény a ostatní hlučné prostředky jsou zakázány a budou návštěvníkům odebrány u vstupu. Za používání takových věcí hrozí okamžité vyloučení z prostoru srazu.
BVDM žádá všechny účastníky k přísnému dodržování nových pravidel. I když se někomu může zdát jako zbytečná buzerace, tato opatření jsou nevyhnutelná k tomu, aby  Elefantentreffen mohl fungovat i nadále. Kdo si zkrátka potřebuje něco dokazovat (kromě toho, že něco vydrží) nebo se chce předvést, ať si počká na některý z velkých letních srazů. Do prostředí uprostřed malebné zimní krajiny se přeci jenom víc hodí klidnější styl zábavy.
Pro ty, kdo se rozhodnou nová pravidla akceptovat, přidáváme ještě pár praktických (i když asi zbytečných) informací:

Odkaz na google mapy
Vstupné: 25 EUR
Občerstvení, dřevo na oheň a sláma na podestlání jsou na místě zajištěny, ovšem za německé ceny se zimní přirážkou.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (46x):


TOPlist