globalmoto_unor




Polaris oznamuje konec značky Victory. Indian je výnosnější

Překvapivá zpráva přišla před malou chvílí z Minneapolis. Koncern Polaris oznámil, že počínaje dneškem, tedy 9.1.2017, ukončuje výrobu motocyklů Victory, a nadále se bude soustředit na posílení svých ostatních aktivit. V motorkové branži mu tak zůstane tradiční značka Indian. Důvodem k zastavení produkce motocyklů Victory je dlouhodobě nízká profitabilita.

Historie značky Victory není příliš dlouhá ani bohatá. Polaris ve snaze rozšířit svoje aktivity vstoupil na trh v roce 1998 (symbolicky 4. července) s velkým cruiserem Victory V92C. V dalších letech značka prosperovala celkem slušně, a postupně rozšiřovala svojí modelovou řadu. Vrchol prodejních úspěchů přišel v roce 2012, ale od té doby se obchodní výsledky už jenom zhoršovaly.

V roce 2015 se motocykly Victory podílely na celkových prodejích koncernu Polaris pouhými třemi procenty, a jeden dealer prodal v průměru jenom 20 motorek za rok. Na rozhodnutí ukončit činnost spojenou se značkou Victory už nic nezměnilo ani to, že v roce 2016 značka Victory zaznamenala rychlejší meziroční nárůst prodejů než celý severoamerický trh. Podstatnější je, že tři roky z posledních pěti byly ztrátové.

Z dnešní tiskové zprávy vyplývá, že Polaris se raději chce věnovat ziskovější značce Indian, kterou zařadil do svého portfolia v roce 2011. Pokud jde o dealery značky Victory, Polaris jim slíbil pomoc při prodeji skladových motocyklů, a zajištění dodávek náhradních dílů a servisní podpory po dobu příštích deseti let. Výhradním prodejcům značky Victory Polaris nabídne novou smlouvu na prodej motocyklů Indian.

Zatím nemáme žádné informace o tom, že by o výrobu motocyklů Victory měla zájem jiná společnost. Nejmladší americká motocyklová značka tak nejspíš paradoxně skončí právě v době, kdy se v Evropě spousta zaniklých značek probouzí znovu k životu.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):
Motokatalog.cz



TOPlist