journeyman_brezen




Adaptivní světla na motorky už také jako doplněk

J.W Speaker je firma z amerického Wisconsinu, jejíž hlavní produkci tvoří různá aftermarket světla pro automobily. Koupíte zde vše od osvětlení SPZ, přes hlavní světla až po osvětlení interiéru, nicméně až dosud se v nabídce nenacházelo nic pro motocykly. Teprve před několika měsíci přišla značka s jednou zajímavou novinkou.

Jedná se o adaptivní LED světla na motocykly, reagující na náklon a přisvětlující jezdci do zatáček. Zatímco běžné motocyklové světlo svítí v noci pouze před motorku a velká část prostoru zatáčky zůstává neosvětlená, adaptivní světlomet od J.W Speaker pomocí přídavných LED diod posvítí při náklonu i tam, kam normálně není vidět. Vše přitom probíhá zcela automaticky a veškerá potřebná elektronika s náklonovým čidlem je obsažená přímo v samotné lampě. Samozřejmě, že s podobnou funkcí a různými technologiemi postupně přichází i sami výrobci motorek - například BMW či KTM - ale drtivá většina strojů zatím nic podobného nenabízí.

Jako první se u J.W Speaker objevila jednoduchá kulatá světla ve dvou univerzálních velikostech, ale postupně se v nabídce značky začínají objevovat i světla, určená pro konkrétní typy motocyklů. Světlo na obrázcích je například určeno pro motocykly (bohužel čerstvě zaniklé) značky Victory a je vyrobeno tak, aby celé těleso, složené z hliníkové základny s elektronikou, LED diod a krycího skla, sedělo na konektory i původní uchycení originálního světlometu. Začátkem roku potom značka vydá i sérii světel, určenou pro Harley-Davidson Road Glide.

Světla lze už nyní zakoupit také v Evropě a to přes britské zastoupení. Cena je samozřejmě o něco vyšší a poplatná tomu, že J.W Speaker přichází s podobnou technologií jako vůbec první. Cena adaptivních světlometů, které mají navíc schválení DOT a ECE, začíná na částce 499 liber (16 tisíc korun).

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist