globalmoto_duben_nolan




Vespa oslaví 75 let speciální edicí

Skoro to vypadá, že rok 2021 bude plný oslav kulatin či půlkulatin spousty významných značek motocyklového průmyslu. Tři čtvrtě století existence si připomene italská Vespa, jež vznikla 23. dubna 1946 a od dubna také začne prodávat stroje z edice 75th.

Moto Guzzi celé století, Vespa tři čtvrtě, pěkně to Piaggiu letos vyšlo. O tom, jakými speciálními edicemi své výročí oslaví první, starší značka, jsme vás informovali už v tomto článku, Vespa se přidává nyní. Jestli se kromě toho dočkáme ještě nějakých úplně nových modelů, je ve hvězdách. Bylo by to sice krásné, ale v dnešní covidové době je těžké cokoli odhadovat.
Modely v edici 75th budou dva: menší Primavera S a větší GTS Super Tech. Co se motorizací týče, u nás budeme mít na výběr ze tří, Primaveru coby 125 a gétéeso jako 125 a 300. Na domácím italském trhu a dost možná i jinde ovšem bude Vespa nabízet Primaveru ještě jako 50 a 150, to jen pro úplnost.

A čím se budou od standardních verzí lišit? Barvou a výbavou. Výroční edice poznáte bezpečně podle žluté metalízy Giallo 75th, jež má být moderní interpretací odstínů, které byly v módě ve 40. letech. Na kastlíku před koleny najdete malou plaketu, jak je u speciálních edic Vespy zvykem, na bočních panelech a předním blatníku potom zase čísla 75 v lehce tmavším odstínu, což vytváří decentní dvoutónový efekt. Kravata na čumáku bude vyvedena v matné žluté Giallo Pirite. Specifické pro „pětasedmdesátky“ budou také ráfky v šedé metalíze s leštěnými kraji a šedé sedlo z nubukové kůže, znalci si povšimnou i spousty drobných chromovaných prvků. Prostě taková italská slečinka.

Do výbavy, jež mají Vespy 75th navíc, patří zadní chromovaný nosič, na němž najdete šedou kulatou brašnu. Ta je opět z nubuku, jako sedlo, a má připomínat pro staré Vespy typický držák náhradního kola. Brašna má ramenní popruh na snadné nošení a k nosiči se připevňuje rychloupínacími klipy, žádné šněrování. K brašně dostanete i pláštěnku. Ke každému skútru Vespa 75th dostanete ještě tzv. Welcome Kit, jenž obsahuje elegantní italskou šálu z žakárového hedvábí s ručně obšitými okraji, dobový ocelový štítek Vespa, osobní knihu pro majitele a osm sběratelských pohlednic s vyobrazením osmi dekád historie značky Vespa.

AKTUALIZOVÁNO 23. března 2021: Nakonec bude v ČR ve verzi 75th dostupná také padesátka Primavera S, pouze verze 150 tedy bude chybět, ta se u nás vůbec neprodává v žádné z variant. Máme už i ceny, příplatek proti standardním modelům je minimální v řádu tisícikorun:
Vespa Primavera S 75th 50 cm3 = 98 900 Kč
Vespa Primavera S 75th 125 cm3 = 135 900 Kč
Vespa GTS Super Tech 75th 125 cm3 = 162 900 Kč
Vespa GTS Super Tech 75th 300 cm3 = 175 900 Kč

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 5 Kč
Fi-kus přispěl 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist