globalmoto_kveten




Harley-Davidson má další nový model. Nebo ne?

Jak se to vezme. Minulý týden byl představen motocykl, který nese nové jméno Softail Standard. Nic moc poetického, ale o to výstižnější – prostě nejlevnější způsob, jak přijít k Softailu. Jenže sám stroj vůbec nový není. Naopak úplně nový je ředitel Harley-Davidsonu, což je zpráva pro budoucnost značky podstatně důležitější.

Upřímně, ač mám k H-D poměrně pozitivní vztah, s tím novým Softailem Standard mi docela nadzvedl mandle. Že jsou v Milwaukee mistři světa ve vymýšlení nových modelů pomocí velmi jednoduchých úprav těch stávajících, se všeobecně ví. To k Harleyi patří a naprosto zasloužený je i obdiv, který za to tvůrci nových strojů sklízí, protože vhodně zvolenou kombinací stupaček, řídítek, sedel, nádrží a bůhvíčeho ještě dokážete fakt udělat motorku, která je pocitově při jízdě (i při koukání) dosti odlišná od jiných s technicky naprosto stejným základem. Jenže Softail Standard takový není.

Softail Standard, to je z 99,5 % starý známý Street Bob. Jedinou technickou změnou je výfukové potrubí, které v případě Softailu Standard má vrchní koncovku výfuku posunutou dopředu tak, aby končila zároveň s tou spodní, a na svodu má plný kryt namísto odvrtávaného. Jo a pozor, ještě chybí harmoniky na přední vidlici. To je všechno. Zbytek je otázka barvy (a formy loga na nádrži), neboť Street Bob je takový temný s matně černým povrchem všeho možného, zatímco Softail Standard se leskne – řídítka, blinkry, zrcátka, kluzáky vidlice, brýle, ráfky a pár krytů na motoru, jak jinak než Milwaukee-Eight 107. PR oddělení má mou velkou poklonu, že na prezentaci tohoto stroje dokázalo naplnit dvě strany A4 textu.

Porovnávač fotek

Ovládání - nemazat

Street Bob, nebo Softail Standard? Rozdíl je ve výfucích, harmonikách na vidli a barvě

Důvod, proč se Harley-Davidson rozhodl použít tenhle název a ne třeba Street Bob Standard, může být historický (jak jinak u H-D), protože Softail Standard tady samozřejmě už také byl, dost možná i víckrát. Naposledy v půlce minulé dekády, když jste pod ním nalezli stroj vlastně hodně podobný tomu současnému. Mně to každopádně přijde jako důvod, proč prezentovat motocykl s jinými barvami pod úplně jiným jménem, docela málo, ale to je asi můj soukromý problém. Budoucí majitelé si Softail Standard jistě nebudou vybírat podle jména, nýbrž právě kvůli jeho vzhledu a jízdní kvality modelu Street Bob (pro mě jeden z nejoblíbenějších modelů v aktuální nabídce H-D) jsou jen vítaným bonusem. Stejně jako cena. Pokud vám stačí jediná barva, a to černá, a máte rádi spíše chrom než čerň, dokážete ušetřit nemálo peněz. Softail Standard stojí 13 387 eur včetně daně, čili na české zhruba 340 000 Kč, zatímco za nejlevnějšího černého Street Boba dáte 14 471 eur (cca 370 000 Kč) a ceny pokračují až ke 390 000 Kč.

Softail Standard bude hlavně dobrým základem pro customizaci, jak je u H-D zvykem

A teď ta druhá, pro Harley-Davidson podstatně důležitější novina. Matt Levatich, jenž stál v čele od května 2015, opouští značku, pro niž pracoval 26 let. Prý se s vedením společnosti shodli na tom, že značka potřebuje novou krev, jíž se stane 56letý Jochen Zeitz. Ten je ve správní radě H-D od roku 2007, ovšem ve světě si udělal jméno jako nejmladší šéf německé značky Puma, kterou vedl od roku 1993 dlouhých 18 let a udělal z krachující značky prosperující globální společnost. Uvidíme, jak orlovi z Milwaukee změna prospěje, neboť teď se rozhodně nenachází v záviděníhodné situaci, když uvízl v síti Trumpovy obchodní války a vymotat se z ní bude velmi obtížné. Byl to právě Matt Levatich, který v roce 2018 představil nový strategický plán More Roads to Harley-Davidson, jenž se nyní začíná naplňovat – elektrické modely, adevntura Pan America, streetfighter Bronx atd. Tenhle plán měl zachránit značku, která již dávno ví, že ji výroba a prodej velkých těžkých ikonických dvouválců do budoucna živit nebude a je potřeba nových produktů zacílených na nové zákazníky.

Matta Levatiche střídá ve vedení H-D Jochen Zeitz

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 3 Kč
todik77 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist