husqvarna_svartpilen_801_2




Ducati jde do příštího roku s Multistradou 1260

Současná Multistrada 1200 sice na nedostatek výkonu rozhodně netrpí, ale přesto bude pro rok 2018 nahrazena inovovaným modelem s větším a vyspělejším motorem. Poukazuje na to dokument amerického úřadu California Air Resources Board (CARB), u kterého byla nová Multistrada 1260 registrována kvůli emisím.

V tabulce modelů je v kolonce motor uveden objem 1262 ccm, což odpovídá dvouválci Testastretta DVT, jímž je vybaven model XDiavel. Jedná se o motor s variabilním časováním ventilů, který ovšem v útrobách XDiavelu dává prakticky totožný výkon, jako současná Multistrada. Nezapomínejme však, že pro účely cestovního cruiseru je agregát naladěn hlavně pro vysoký točivý moment v nízkých otáčkách. Je tedy velmi pravděpodobné, že Multistrada dostane jeho výkonnější verzi, naladěnou na více než 160 koní.

Ještě jedna zajímavost, vyplývající z tabulky, se týká hmotnosti. Úřad CARB bohužel nepoužívá klasické hmotnosti motorky samotné, ale index „estimated inertial mass“, přidávající k motocyklu i průměrnou hmotnost jezdce. Tato hmotnost je nicméně u Multistrady 1260 stanovena na 340 kilogramů, což je o 10 kilogramů méně, než kolik uvádí stejný index u současné Multistrady 1200. Multistrada s novým motorem by tedy měla být o 10 kilogramů lehčí, což nikdy není na škodu. Jen samotný motor by ale tolik váhy neušetřil, takže je pravděpodobné, že se Multistradě dostane i dalšího přepracování v oblasti vzhledu a techniky.

Jinak je očividné, že Multistrada 1260 nabídne stejné varianty, jako ta současná. Vedle standardního provedení je tu ještě verze „Pikes Peak“ a „S“. Obě dražší Multistrady jsou v současnosti vybaveny lepšími brzdovými třmeny Brembo M50 Monobloc a kotouči o průměru 330 mm. Zatímco „S“ disponuje semiaktivním, elektronicky nastavitelným odpružením Ducati Skyhook Suspension, Pikes Peak má plně nastavitelné odpružení značky Öhlins.

Otázkou zůstává, jak to bude s Multistradou Enduro a Enduro Pro. Ani jeden z Enduro modelů totiž v dokumentu pro CARB uveden není a je proto možné, že si i pro příští rok ponechají starší 1198 ccm motor.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):
Motokatalog.cz



TOPlist