globalmoto_duben_nolan




Derbi DH 2.0 a další novinky

Španělská značka Derbi představila na domácí půdě v Barceloně zajímavý koncept křížence sjezdového horského kola a motocyklu pod názvem Derbi DH 2.0, ale k vidění byly také nové verze stopětadvacítkových modelů 125 Terra a Mulhacen.

Našinci si značku Derbi asi spojují především s loňskou skvělou sezónou Lukáše Peška za řídítky tohoto motocyklu v stopětadvacítkové třídě Moto GP.

Derbi se ale v nízkých objemech pouští i mimo silnici - a dalo by se říci že i mimo motorky! Prototyp Derbi DH 2.0 je totiž od pohledu příbuzný spíše s horskými koly, však také DH je zkratka pro Down Hill, označující speciální horská kola pro sjezdy z kopce. Celá myšlenka spojení horského kola a motocyklu trochu připomíná elektrický motocykl Quantya.
Hliníkový rám navazuje na konstrukci sjezdových speciálů, stejně jako odpružená přední vidlice či cyklo kotoučová brzda. Rám slouží jako dvoulitrová palivová nádrž pro čtyřdobý jednoválec o zdvihovém objemu 100 ccm s automatickou převodovkou a maximálním výkonem 8 koní při 8500 ot/min. Hmotnost celého stroje se podařilo dostat pod 40 kg a hlavně díky tomu by se mohlo jednat o opravdu zábavné svezení v terénu.
Derbi se ovšem v Barceloně blýskla také dalšími modely, jejichž první verze jsme měli možnost obdivovat již na podzimních výstavách. Mezi ně patří třeba dvoutaktní padesátka Derbi Senda DRD Evo 50 či designově velmi povedené stopětadvacítky Derbi 125 Mulhacen Cafe nebo Derbi 125 Terra Adventura, která jako by z oka vypadla nové Yamaze XT660Z Tenere.


Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist