yamaha_demo_tour




Má CBR250R v Číně dvojče?

U čínských výrobců už nikoho moc nepřekvapí, že při vývoji technických a designových řešení pro své produkty hledají inspiraci u zavedených značek světového významu, a příliš se ani nesnaží tuto skutečnost maskovat. Dvě novinky, které na svých stránkách prezentuje firma Zhejiang Jiajue Motorcycle Manufacturing Co.,Ltd ale musely pánům v R&D oddělení firmy Honda pěkně hnout žlučí.

Nejspíš jste už slyšeli rádoby vtipnou historku o tom, jak partička Číňanů kopírovala kdesi v zastrčené dílně ukradenou motorku libovolné značky (dosaďte dle libosti). Výsledek se od originálu lišil pouze barvou a samolepkami na kapotách, jinak byl s předlohou do puntíku totožný, a to včetně sjetých pneumatik. Problém je v tom, že pravdivé vtipy mívají většinou trochu hořkou příchuť.
Samozřejmě nechceme házet všechny čínské výrobce do jednoho pytle - někteří spolupracují se svými "vzory" na legální úrovni a mají řádně nasmlouvané použití patentů, jako například Loncin od BMW, ale k různému obcházení zákonů dochází celkem často. Většina takto inspirovaných výrobků zůstává na čínském trhu, který je doslova zaplaven napodobeninami motocyklů Kawasaki ER6, prodávanými pod několika různými názvy. O skútrech nemluvě.
Zhejiang Jiajue Motorcycle Manufacturing chce být zřejmě víc originální, a na svých stránkách začala nabízet kopii Hondy CBR250R. Podle toho co vidíme na fotkách se zatím pracovalo jenom v cracknutém photoshopu, ale až se výrobní linky rozběhnou, nebude lehké najít víc rozdílů než pár samolepek, závodní grafiku a dvě řady LED diod v ceně 0,10 USD za sadu 100 kusů.
Kromě kapotovaného plagiátu připravili grafici Zhejiangu také naked verzi, která nápadně připomíná jiný model japonské motocyklové velmoci. Všimněte si především netradičního řešení přední vidlice, která kombinuje konvenční spodní část s horní polovinou up-side-down.
P.S. Doufám, že nás webmaster stránek chinamotorworld.com nezažaluje za to, že jsme použili fotky bez jeho dovolení.   

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist